Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zweepslag

Een zweepslag is een aandoening die ineens kan ontstaan uit het niets. De naam klinkt dan ook als of er ineens een zweep in je been slaat. Door de zweepslag kan er een scheur in een spier ontstaan. Meestal is de scheur niet groter dan drie centimeter, maar de scheur kan heel veel pijn opleveren. Buiten de spier zelf scheuren er soms ook bloedvaatjes die zorgen voor bloeduitstortingen en extra pijn tijdens het bewegen. Een zweepslag komt overigens vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vaak gebeurd het wel bij het oefenen van een krachtinspanning. Dit kan sporten zijn, maar soms is op de fiets naar je werk al voldoende om ineens eens een spierscheuring op te lopen.

Oorzaken zweepslag

Er zijn eigenlijk heel veel verschillende oorzaken waarom je ineens last krijgt van een zweepslag. Het kan zijn dat je bent gaan sporten zonder dat je voldoende bent opgewarmd. Of je sport te eenzijdig en je zorgt te weinig voor afwisseling tijdens het sporten. Soms hoeft sport niet de onderliggende reden te zijn van een zweepslag. Als je een tekort hebt aan vitaminen en mineralen dan kan je er ook last van krijgen. Sporten is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook gezond eten helpt mee om je lichaam in balans te krijgen en sportblessures te voorkomen. Als je gaat hardlopen en je hebt verkeerde schoenen of schoenen van slechte kwaliteit dan kan je er ook last van krijgen. Overigens kan de leeftijd ook meespelen. Je spieren worden tenslotte ook ouder en hierdoor kan je sneller last krijgen van dit soort sportblessures.

Symptomen zweepslag

  • Een plotseling scherpe pijn in de kuit of op een andere plek.
  • Het wordt ineens lastig en pijnlijk om nog te sporten of te lopen.
  • Soms wordt je van de pijn misselijk of draaierig.
  • Zwelling
  • Een blauwe plek
  • Tijdens het ontstaan van de zweepslag hoor je vaak een knappend gevoel.

Behandelen zweepslag

Het is belangrijk dat je de spier waarin de zweepslag is ontstaan niet meer gaat belasten. Vaak is dit ook onmogelijk, waardoor dit niet zo heel lastig is. Het is belangrijk om direct het lichaamsdeel omhoog te houden. Vaak ontstaat de zweepslag in de benen of kuit wat het omhoog houden eenvoudig houdt. Probeer daarnaast het been te koelen zodat de zwelling afneemt. Een compressieverband kan eventueel ook worden aangelegd om de zwelling zoveel mogelijk te voorkomen na een zweepslag.

Na de eerste hulp is het verstandig om naar een arts te gaan. Een arts kan officieel vaststellen dat het om een zweepslag gaat. Het wordt vervolgens aangeraden om absolute rust te houden. Maak hier overigens bedrust van want de dokter zal je afraden om zelfs in het huis te lopen. Vooral de eerste dagen is het handig om krukken in huis te halen om zo niet meer te bewegen. Na een aantal dagen absolute rust mag je langzaam proberen kleine afstanden te bewegen zoals dus een stukje lopen naar het toilet. Een volledige belasting en/of wandeling wordt afgeraden. Hervatten van de sport is meestal een aantal weken niet mogelijk. Overleg altijd met een arts wanneer je weer voorzichtig mag proberen te sporten. Sommige zweepslagen zoals die van de hamstring kunnen langer duren voordat ze volledig herstellen.

Een zweepslag herstelt in principe vanzelf en kan veel pijn geven. Het is aan te raden om een paracetamol te nemen om zo te herstellen van de pijn. Neem eventueel een dagelijkse dosis en wacht niet af tot de pijn komt opzetten. Als je na een paar dagen nog niet kan lopen dan is het slim om een fysiotherapeut in te schakelen om je te leren lopen met een zweepslag.

Niets gevonden