scrollTop top

Getest door de redactie: SLAAP-DNA® laten meten bij Sleeplife

Getest door de redactie: SLAAP-DNA® laten meten bij Sleeplife

Dat een goede nachtrust onmisbaar is voor een fit en gezond leven, weten we op de redactie van Gezond.be wel al langer. Daarom dat we steeds op zoek zijn naar manieren om de kwaliteit van onze slaap en die van jou, als lezer, op peil te houden én te verbeteren.

Zo ontdekten we het concept SLAAP-DNA® dat de basis vormt van het Ergosleep®-slaapsysteem. Met zo’n SLAAP-DNA® of persoonlijk slaapprofiel wordt het namelijk mogelijk om een bed volledig aan te passen aan jouw lichaamsbouw en slaaphouding. En dat gaat gepaard met een aantal indrukwekkende voordelen:

 • Optimale ondersteuning en recuperatie van lichaam en ruggengraat tijdens nachtrust
 • Geen rugpijn bij wakker worden
 • Meer uitgerust

Je SLAAP-DNA® laten meten en vervolgens integreren in een Ergosleep®-slaapsysteem kan in Vlaanderen exclusief bij Sleeplife®.

Nieuwsgierig als we zijn, stuurden we redactrice Anne-Sofie op pad om een meting te laten uitvoeren. Ontdek haar ervaring hieronder!

Afspraak in Brugge

Voor de meting van mijn Slaap-DNA maakte ik een afspraak in de Sleeplife-beddenwinkel in Brugge. Dat is niet verplicht, maar zo ben je er wel zeker van dat er in de winkel voldoende tijd vrijgemaakt kan worden om je uitgebreid te adviseren.

Wanneer ik op mijn gekozen datum en tijdstip in de (mooie) winkel aankwam, werd ik inderdaad hartelijk verwelkomd door uitbaatster Nele die me meenam naar de Ergosleep® Belevingsstudio.

Belevingsstudio

Voor ik de studio in mocht, overliep ik samen met Nele een aantal vragen over wat algemene, persoonlijke gegevens en natuurlijk ook mijn slaapgewoontes (zweet ik veel, ben ik een woelige slaper…?).

Daarna mocht ik in de donkere, rustgevende belevingsstudio gaan neerliggen op een matras. Eenmaal de deur dichtging, en ik mezelf toch al een béétje slaperig begon te voelen, begon boven mij een filmpje te spelen. Heerlijk genietend kwam ik meer te weten over onder andere het belang van een goede nachtrust en het doel en de werking van het SLAAP-DNA®.

Weetje: een tijdje geleden mochten de Rode Duivels ook al eens plaatsnemen in een Ergosleep® Belevingsstudio. Op het WK in Rusland sliepen ze namelijk ook allemaal op een gepersonaliseerd Ergosleep®-bed.

Meten is weten

Terwijl mijn aandacht bij de video (en een heel klein beetje bij de Rode Duivels) was, werden alle nodige metingen uitgevoerd om mijn SLAAP-DNA® te bepalen. Er werd nagegaan hoeveel druk mijn hoofd, schouders, lenden, heupen en benen uitoefenden op het bed en de matras terwijl ik erop lag op mijn rug en in zijlig.

Dat zijn namelijk precies de lichaamsdelen die ofwel bijkomende ruimte ofwel net extra ondersteuning nodig hebben om mijn (en jouw) lichaam volledig te laten dragen door bed en matras.

 • Je schouders en heupen hebben extra ruimte nodig om de tegendruk te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je ruggengraat mooi recht blijft.
 • Je hoofd, lenden en benen hebben dan weer bijkomende ondersteuning nodig.

Even schrikken: wat een verschil!

Via die metingen leerde het bed waarop ik lag me ‘kennen’ en werd het volledig aangepast aan mijn SLAAP-DNA®. Nu lag ik sowieso wel al vrij comfortabel, dus eigenlijk merkte ik niet zo heel veel van de aanpassingen. Of dat dacht ik. Want dan wordt het bed ineens opnieuw in de niet-aangepaste beginstand geplaatst.

Wow, wat een verschil! Ineens merk ik dat ik eigenlijk helemaal niet zo comfortabel lig op het niet-aangepaste bed. Terwijl ik me net daarvoor wel volledig gedragen en ontspannen voelde op het aangepaste bed.

SLAAP-DNA® bepaald… Shoppen maar!

Na het heerlijk zenmomentje in de belevingsstudio kwam ik opnieuw in de winkel waar Nele al klaarstond met mijn SLAAP-DNA® op papier afgedrukt.

Met mijn persoonlijke slaapprofiel in de aanslag, dook ik vervolgens de winkel in op zoek naar het perfecte bed. Of specifieker: de perfecte bodem. Het is namelijk de boxspring of lattenbodem die afgesteld wordt volgens jouw individueel SLAAP-DNA®, zoals Nele meteen ook even illustreerde.  

Al zijn hierbij verschillende opties mogelijk. Zo kun je bij een boxspring kiezen tussen:

 • Totale afstelling op basis van je individueel SLAAP-DNA® (met 4 verschillende hoogteposities)
 • Instelbare schouder-, lenden- en heupzone op basis van je individueel SLAAP-DNA® (met 3 verschillende hoogteposities)
 • Voorprofilering op basis van een gemiddeld SLAAP-DNA®

Bij een lattenbodem heb je dan weer de keuze tussen:

 • Totale afstelling op basis van je individueel SLAAP-DNA® (met 4 verschillende hoogteposities)
 • Afstelling op basis van je individueel SLAAP-DNA® (met 3 verschillende hoogteposities)
 • Voorprofilering op basis van een gemiddeld SLAAP-DNA® met regelbare lendenzone

De lattenbodems hebben dus iets meer functionaliteiten, terwijl de boxsprings net iets luxueuzer ogen.

Op een bodem alleen kun je niet slapen…

Ook al vormen de lattenbodems en boxsprings die aangepast kunnen worden aan je SLAAP-DNA® de basis van het Ergosleep®-slaapsysteem: op een bodem alleen kun je natuurlijk niet slapen.

Nadat ik beslist had dat een boxspring mijn voorkeur kreeg, ging ik samen met Nele ook eens de matrassen verkennen. Die zorgen namelijk voor de perfecte fijnafstemming.

En ook nu waren er heel wat verschillende mogelijkheden: latex, pocketveren of koudschuim? Eenpersoons of tweepersoons? Gelukkig had Nele op elk moment haar advies klaar om mijn keuzestress onder controle te houden!

Niet alleen mijn rug, maar ook mijn ogen willen wat

Ziezo! De belangrijkste keuzes waren doorgehakt: ik had mijn bodem en matras gekozen. Maar hoe enthousiast ik ook was over de perfecte ondersteuning die mijn nieuwe bed mijn nek, schouders, rug en heupen zou bieden… Het oog wil ook wat!

En dus nam Nele mij mee doorheen de winkel om de verschillende mogelijke aankledingen te bekijken. Waar ik daarvoor misschien nog getwijfeld had over bodem en matras, was het deze keer liefde op het eerste zicht met een moderne, groene aankleding.

Maar zou die wel in mijn kamer passen? Je raadt het al: ook daar had Nele een oplossing voor. Via de configurator in de winkel kun je eigenlijk je kamer thuis nabouwen (indeling, kleur muren…) en testen of het bed dat je op het oog hebt er wel in past.

Conclusie

Wat een fijne ervaring was dit! De meting in de belevingsstudio was eigenlijk heel ontspannend, maar tegelijk natuurlijk ook erg interessant en leerrijk. Ook Nele was steeds paraat om meer uitleg en advies te geven.

Hét moment van deze test blijft voor mij wanneer het bed in de belevingsstudio opnieuw in ‘beginstand’ wordt gezet nadat het eerst aangepast was geweest aan mijn  SLAAP-DNA®. Wat een verschil!

Benieuwd waar ik het over heb? Maak dan ook eens afspraak in jouw dichtstbijzijnde Sleeplife-winkel en ondervind zelf aan den lijve hoe fijn een bed voelt dat volledig afgesteld is op jouw slaapprofiel!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  240.774.764
 • Aantal
  doden
  4.902.029
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.289.033
 • Aantal
  doden
  25.780

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!