Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Bye Bye Cheeseburger’

Nona Heremans
6 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Bye Bye Cheesburger’ van Steffi Vertriest te delen.

1. (Ontbijt)salade Los Angeles

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de salade

  • 1 middelgrote tot grote zoete aardappel
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 bundel boerenkool
  • Een groot handvol pistachenootjes
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ tl cayennepeper
  • Zout
  • Een groot handvol gedroogde cranberry’s
  • 2 avocado’s
  • 4 eieren (wil je vegan, gebruik ze dan niet)

Voor de dressing:

  • 4 el tahin
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl lookpoeder
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl zout
  • Een royale hoeveelheid zwarte peper
  • 4 el water

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en meng ze in een kom met wat olijfolie. Zorg ervoor dat alle blokjes goed bedekt zijn. Leg ze op een bakplaat en zet ongeveer twintig minuten in de oven of tot ze gaar zijn.
  • Verwijder ondertussen de steeltjes van de boerenkool. Hak daarna de bladeren fijn en doe ze in een kom. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en masseer de boerenkool.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. De dressing moet loperig zijn, voeg gerust meer water toe als dat nodig is. Giet de dressing over de boerenkool en tos rond totdat alle blaadjes bekleed zijn. Laat minstens vijftien minuten rusten.
  • Maak ondertussen de spicy nootjes: doe de pistachenootjes in een steelpannetje en rooster ze zachtjes. Voeg de ahornsiroop toe en roer goed. Voeg daarna zout en cayennepeper toe.
  • Meng de blokjes zoete aardappel en de cranberry’s onder de boerenkool, zodat ook zij een laagje dressing krijgen. Top met de spicy nootjes, avocado en eventueel een zachtgekookt eitje.

2. Teriyaki-paddenstoelenslawraps

Benodigdheden voor 2 personen

  • 4-5 el teriyakisaus
  • 100 g quinoa
  • 150 g kastanjechampignons
  • 150 g shiitake
  • Olijfolie
  • 1 paprika
  • 1 wortel
  • 2 cm gember
  • 2 teentjes look
  • Snuifje zout
  • 6 minikropjes Romeinse sla
  • Sesamzaadjes (afwerking)
  • Verse koriander
  • Optioneel: chilivlokken

Bereidingswijze:

  • Kook de quinoa gaar.
  • Snijd de kastanjechampignons en de shiitakes in plakjes van ongeveer ½ centimeter en doe in een pan met wat olijfolie. Zet op het vuur en snijd ondertussen de paprika en de wortel in kleine stukjes. Voeg toe aan de pan. Stoof alles gaar.
  • Rasp de gember, pers of hak de look en voeg toe. Voeg een snuifje zout toe.
  • Voeg vier eetlepels teriyakisaus toe. Roer goed en haal de pan van het vuur.
  • Vul de buitenste bladeren van de kropjes sla met een laagje quinoa en wat van de champignons. Bewaar de rest van de salade voor een volgende maaltijd.
  • Werk af met sesamzaadjes en verse koriander. Wie van pikant houdt, kan nog wat gedroogde chilivlokken toevoegen.

3. Vegan tikki masala

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 grote ui
  • Olijfolie
  • 3 teentjes look
  • 2 cm gember
  • 1½ el garam masala
  • 2 tl komijn
  • 2 tl koriander
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl zout
  • 400 g tomaten, uit blik
  • 400 g kikkererwten, voorgekookt, uit blik
  • 400 ml kokosmelk, uit blik
  • 1 tl ahornsiroop
  • ½ tl arrowroot (zie p. 32)
  • 4 el water
  • 2 avocado’s (optioneel, maar aangeraden!)
  • Verse koriander

Bereidingswijze

  • Snijd de ui fijn en fruit in een grote pot glazig in wat olijfolie. Voeg de fijngehakte of geperste look toe.
  • Hak de gember heel fijn of rasp hem en voeg toe aan de pot. Voeg vervolgens alle droge kruiden toe. Roer goed.
  • Voeg de tomaten en de kikkererwten toe en laat ongeveer twaalf minuutjes pruttelen. Voeg dan de kokosmelk en de ahornsiroop toe en zet nog vijf minuten op het vuur.
  • Meng het arrowroot met vier eetlepels water in een klein kommetje tot er geen brokjes meer zijn. Voeg dit toe aan het geheel en laat even indikken.
  • Serveer eventueel met wat plakjes avocado en werk af met verse koriander.

Borgerhoff & Lamberigts, €24,99

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…