Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Fast Food 3’ van Sandra Bekkari

Sien Vanneste
6 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Fast Food 3’ van Sandra Bekkari te delen.

Wie zegt dat fast food en gezond eten niet samengaat, heeft nog nooit van Sandra Bekkari gehoord (en eerlijk? Dat kan niet!). Al enkele jaren is de West-Vlaamse een gevestigde waarde als het op lekker en gezond eten aankomt. ‘Fast Food 3’ is het derde deel in de ‘Fast Food’-reeks, en naar goede gewoonte deelt Sandra alleen maar recepten die niet alleen gezond zijn, maar ook nog eens snel klaar. Win-win!

1. Nacho’s met tomatensalsa en cheddarkaas

Benodigdheden voor 3 à 4 personen:

  • 1 ½ tl paprikapoeder
  • 2 volkoren wraps, in driekhoekjes geknipt
  • 1 grote tomaat, pitjes verwijderd en fijngehakt
  • ½ rode ui, grof gehakt
  • 1/3 chilipeper, pitjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 kleine toon knoflook, fijngesneden
  • 60 g cheddarkaas, geraspt
  • 1 lente-ui, in fijne ringen

Voor de afwerking

  • 100 ml zure room, 1 handvol verse koriander

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng 2 1/2 el olijfolie met het paprikapoeder, zwarte peper en een snufje zout.
  • Strijk de nacho’s in met de olie, leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 8 minuten krokant in de voorverwarmde oven.
  • Meng de tomaat met de ui, de chilipeper en de knoflook. Kruid met zwarte peper en een snufje zout.
  • Haal de nacho’s uit de oven, laat ze even afkoelen (dan worden ze krokanter). Bestrooi ze met cheddarkaas. Zet 5 minuten onder de warme grill tot de kaas gesmolten is.
  • Verdeel er de tomatensalsa over en bestrooi met de lente-ui.
  • Werk af met de zure room en de koriander.

2. Open lasagne met gegrilde courgette en mozzarella

Benodigdheden voor 2 personen

  • 6 volkoren (spelt)lasagnevellen (zie tip)
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl harissapasta
  • 400 g tomatenblokjes, met basilicum
  • scheutje balsamicoazijn
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 courgette, in lange dunne plakken
  • 200 g mozzarella, in plakken
  • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • enkele blaadjes verse basilicum

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C met de grillstand aan.
  • Kook de lasagnevellen in een grote kookpot met water en een snufje zout beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Stoof het sjalotje en de knoflook aan in een potje met olijfolie. Voeg de tomatenpuree en de harissapasta toe en roerbak even mee. Voeg de tomatenblokjes, de balsamicoazijn en de helft van de Italiaanse kruiden toe. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Strijk de courgetteplakken in met olijfolie. Bak ze in een grillpan aan beide kanten. Kruid goed met zwarte peper en de rest van de Italiaanse kruiden.
  • Doe een bodempje tomatensaus in een ovenschaaltje. Leg er een lasagnevel in en maak laagjes met de andere ingrediënten. Doe hetzelfde voor de tweede portie. Eindig telkens met tomatensaus. Rasp er wat Parmezaanse kaas overheen en zet 5 à 10 minuten onder de voorverwarmde grill.
  • Werk af met het basilicum.

Tip!

Je kan de lasagnevellen vervangen door pompoenvellen. Kook ze een 3-tal minuutjes vooraf.

3. Cashew-sesamkoekjes met gember en chocolade

Benodigdheden voor 7 à 8 koekjes

  • 60 g cashewnoten
  • 40 g sesamzaadjes
  • 40 g kokosmeel
  • 3/4 tl gemberpoeder
  • 1 ei
  • 2 el kokosolie
  • 1 ½ el acaciahoning
  • snufje zout
  • 35 g pure chocolade (minstens 70% cacao), fijngehakt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Mix de cashewnoten en de sesamzaadjes in een cutter tot meel. Meng met het kokosmeel en het gemberpoeder.
  • Meng het ei met de kokosolie en de honing.
  • Meng de droge met de natte ingrediënten. Voeg het zout en de chocolade toe. Meng tot een beslag.
  • Rol 7 à 8 bolletjes van het beslag en druk wat platter op een bakplaat met bakpapier, vorm tot koekjes en maak ze met de bolle kant van de lepel egaal.
  • Bak de koekjes 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…