Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Soul Boost’

Birte Govarts
5 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten te delen uit ‘Soul Boost’, het gloednieuwe boek van Kim Vercoutere en Marijke De Coninck.

In ‘Soul Boost’ vind je energetische recepten en oefeningen die elkaar aanvullen, je lichaam en geest sterker maken én toegankelijk zijn voor iedereen. Bovendien kook en beweeg je met de seizoenen mee, en komen er telkens ingrediënten en oefeningen aan bod die je helpen om seizoensgebonden kwaaltjes aan te kunnen. De auteurs van het boek zijn niet de minsten: Vercoutere is voedingsexperte, De Coninck een van de pioniers van macrobiotiek in de lage landen, die bovendien psychotherapie studeerde.

1. Pasta pesto

Benodigdheden

• 2 eetlepels sesamolie
• 2 uien, fijngesneden
• 1/2 theelepel zout
• 3 wortels, in halve maantjes
• 1 Chinese kool, fijngesneden (houd het zachte en harde deel gescheiden)
• 1 eetlepel kruidenzout
• 2 potjes pesto (180 g)
• 400 ml havermelk
• 5 eetlepels kuzu of maizena
• 1/2 cup havermelk

Bereidingswijze

• Neem een wok en verhit de sesamolie. Stoof gedurende vijf minuten de uien met het zout. Voeg de wortelstukjes toe en stoof gedurende vijf minuten. Voeg daarna de hardere stukjes van de Chinese kool toe en stoof gedurende vijf minuten. Doe dan hetzelfde met de zachtere stukjes. Laat samen verder garen gedurende vijf à tien minuten. Voeg indien nodig water toe, zodat de groenten niet aanbakken.
• Doe de pesto en de havermelk erbij en roer goed.
• Los in een apart kopje kuzu op in de havermelk en voeg toe aan de saus. Laat nog enkele minuten pruttelen terwijl je roert, zo kan je saus mooi indikken.

2. Warme winterthee

Benodigdheden

• 6 schijfjes kurkuma
• 1 kaneelpijpje
• 2 schijfjes gember
• 1 kruidnagel
• 1 peperbol
• 1/4 eetlepel citroensap
• 1/2 eetlepel rijststroop

Bereidingswijze

• Doe alle ingrediënten samen in een glas en giet er kokend water over. Laat 5-10 minuten afkoelen alvorens te drinken.

3. Wortelmuffins

Benodigdheden

Droge ingrediënten:

• 2 cups 70% bloem
• 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
• 1/2 theelepel vanillepoeder
• 1/4 theelepel zout
• 1 eetlepel baking soda (bicarbonaat)

Natte ingrediënten:

• 1 cup sojamelk
• 1/4 cup neutrale olie
• 1/2 cup ahornsiroop
• 1 eetlepel appelazijn

Overige:

• 1 cup geraspte wortel
• 1 cup perenblokjes

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Zeef de droge ingrediënten boven een mengkom en meng alles goed door elkaar.
• Doe de natte ingrediënten in een andere mengkom en roer even goed.
• Voeg daarna geleidelijk aan de natte ingrediënten bij de droge en meng met een klopper tot je een mooi beslag krijgt.
• Voeg de geraspte wortel en de perenblokjes toe en laat het beslag bij voorkeur dertig minuten rusten.
• Verdeel je beslag over muffinvormpjes.
• Bak gedurende dertig minuten in de oven, of tot alles mooi uitgebakken is. Laat afkoelen en geniet!

Door Birte Govarts