scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: drie recepten uit ‘Comfort food met groente’ + win drie exemplaren!

Gezonde inspiratie voor het weekend: drie recepten uit ‘Comfort food met groente’ + win drie exemplaren!

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit het splinternieuwe kookboek ‘Comfort food met groente’ te delen. Lekker én gezond. Als je nog méér inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen ook drie exemplaren wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Kokosrisotto met gekonfijte wortel

Auteur Welmoed Bezoen: “Dit bijzondere gerecht is een mix-and-match van invloeden van Italië tot aan Thailand. Het is een gebalanceerde risotto: de gember geeft een welkome bite als tegenhanger van de zachte rijst. Dus let goed op dat je verse (lees: niet houtige) gember gebruikt en het niet te fijn snijdt. Ondanks deze Aziatische ingrediënten blijft het toch echt een risotto, zowel in smaak als qua techniek en uiterlijk.”

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de gekonfijte wortel:

• 4 eetl. olijfolie
• 5 wortels, geschrapt en geraspt
• 2-3 tenen knoflook, geraspt

Voor de risotto:

• 25 gram boter
• 2 uien, gesnipperd
• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 stengel citroengras, fijngehakt
• 3 cm gember, grof gehakt
• 250 gram risottorijst
• 2-3 eetl. wittewijnazijn of rijstazijn
• 2 eetl. sojasaus
• 1 blik (400 ml) kokosmelk
• 1 eetl. nigellazaad

Bereidingswijze

• Maak eerst de gekonfijte wortel. Verwarm de olie in een grote koekenpan en voeg de wortel toe. Bak op laag vuur tot de wortel he-le-maal zacht en gaar en ietsjes gekaramelliseerd is, ongeveer 15 minuten. Voeg de knoflook toe en bak tot de rauwe knoflookgeur weg is, ongeveer 1 tot 2 minuten. Haal de pan van het vuur en zet apart.

• Maak nu de risotto. Verhit de boter in een pan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak ongeveer 3 minuten, tot de ui glazig is. Blijf regelmatig roeren (ik gebruik hier het liefst een houten lepel voor). Voeg de knoflook, het citroengras en de gember toe en bak tot de rauwe knoflookgeur weg is, maar zorg ervoor dat de knoflook geen kleur krijgt – dit kan een bittere smaak aan de risotto geven. 

• Voeg de rijst toe en roer tot het buitenste laagje van de rijstkorrels doorzichtig zijn geworden. Voeg de azijn toe en roer tot de rijst alles heeft opgenomen. Voeg 500 milli­liter water in vier tot vijf etappes toe. Voeg pas weer een deel water toe als de rijst de vorige hoeveelheid helemaal heeft opgenomen. Roer telkens goed. Hoe meer je roert, hoe ‘romiger’ de risotto wordt. 

• Voeg de kokosmelk toe en roer tot het borrelt. Ik hou van een sauzige risotto; ik wil niet dat mijn vork rechtop in de risotto kan staan. Als je dat wel wilt, kun je de risotto iets langer koken en de hoeveelheid water en kokosmelk verminderen.

• Schep de risotto op. Verdeel de gekonfijte wortel over de risotto en bestrooi met het nigellazaad.

Gratin van pompoengnocchi met roquefort

Welmoed Bezoen: “Deze pastagratin heeft voor mij geen bijgerecht nodig. Er zit natuurlijk al groente in de gnocchi en het gerecht is echt vullend genoeg. Als je je toch geroepen voelt om een salade te maken, raad ik de lichte kruidensalade aan op bladzijde 157. Als je geen spuitzak hebt kun je ook een ziplockzakje gebruiken. Knip daar dan een hoekje vanaf als je de gnocchi gaat koken.”

Benodigdheden voor 4 personen

• 500 gram pompoen, geschild
• 500 gram aardappels, geschild
• 1 ei
• 250 gram bloem
• 2 eetl. boter
• 75 gram geroosterde pecannoten, grof gehakt
• 150 gram roquefort

Bereidingswijze

• Kook de pompoen en aardappel gaar in ruim water. Pureer de groente met een aardappel­pers of stamper zodat er helemaal geen klontjes meer in zitten. Laat ietsjes afkoelen. Meng met het ei en de bloem tot een deeg. Schep het deeg in een spuitzak en laat 30 minu­ten rusten in de ijskast.

• Verhit de oven tot 200 °C. 

• Vet een ovenschaal in met de boter. Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Knip een punt van de spuitzak af en duw het deeg er langzaam uit. Knip direct boven het water steeds stukjes van 2 centimeter deeg af. Kook de gnocchi tot ze boven komen drijven, ongeveer 2 minuten. Ik vind het het makkelijkst om dit in drie etappes te doen. 

• Haal de gnocchi met een schuim­spaan uit de pan en leg ze direct in de oven­schaal. Hussel voorzichtig met een lepel zodat de boter de gnocchi bedekt.

• Bestrooi met de pecannoten en verkruimel de roquefort erover. Bak 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en een korstje vormt. Serveer direct.

Split meringue roulade

Welmoed Bezoen: “De split is een perfect ijsje. Toen ik jaren geleden een cocktailversie van dit ijsje proefde was mijn fantasie niet meer te stoppen. Alles moest de split-treatment krijgen. Zo ook een van mijn favoriete desserts om te maken: de roulade! Heel simpel en een grote wow-factor. Extra punten voor de zelf­gemaakte curd.”

Benodigdheden voor 8 personen

Voor de meringue:

• 250 gram suiker
• 5 eiwitten
• 1 theel. vanille-extract
• 2 eetl. amandelschaafsel

Voor de sinaasappel-citroencurd:

• geraspte schil en sap van 1 biologische sinaasappel
• geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
• 100 gram suiker
• 50 gram boter, in kleine blokjes
• 2 eidooiers

Voor de vulling:

• 200 gram roomkaas
• 200 ml room
• 1 theel. vanille-extract
• 4 eetl. poedersuiker
• 1 biologische sinaasappel

Bereidingswijze

• Verhit de oven tot 175 °C.

• Blend voor de meringue de suiker in een blender ongeveer 30 seconden, tot de suiker zichtbaar fijner is geworden. Klop de eiwitten luchtig en voeg zodra al het eiwit schuimig is eetlepel voor eetlepel de suiker toe. Klop de eiwitten stijf en glanzend. Let wel op: klop de eiwitten niet te lang, dan kunnen ze schiften. Voeg het vanille-extract toe en klop nog even kort door. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Smeer de meringue uit op het bak­papier en laat ongeveer 2 centimeter om de randen vrij. Bestrooi de meringue met het amandel­schaafsel. Bak de meringue 10 minuten, tot het een beetje kleur heeft gekregen. Verlaag de temperatuur naar 150 °C en bak nog 20 minuten.

• Maak intussen de curd door alle ingrediënten in een pannetje te verwarmen op het laagste pitje. Blijf roeren tot de curd dikker is geworden, ongeveer 7 minuten. Haal de pan van het vuur. Giet de curd door een fijne zeef en laat hem volledig afkoelen.

• Maak nu de vulling. Klop de roomkaas, room, het vanille-extract en de poedersuiker luchtig. Vergeet niet een snufje zout toe te voegen.

• Rasp de schil van de sinaasappel en segmen­teer de partjes: snijd al het wit van de schil weg totdat je bij het vruchtvlees van de sinaas­appel komt, en snijd dan de partjes tussen de vliezen uit. Snijd de partjes in kleine stukjes.

• Leg een vel bakpapier op de gebakken meringue en draai hem om, zodat de onder­kant boven ligt. Verwijder het bovenste bak­papier. Laat de meringue volledig afkoelen. Besmeer de meringue eerst met de vanille­roomkaas. Bestrooi vervolgens met de sinaas­appelrasp en sinaasappelstukjes. Beschilder als laatste de meringue met de curd à la Jackson Pollock. 

• Rol nu voorzichtig en strak de meringue op. Het onder­liggende bak­papier kan je hierbij helpen. De meringue gaat een beetje kraken en breken – geen zorgen! Dit hoort. Leg de meringue met de naad naar beneden. Snijd de roulade in plakjes en serveer.

Win drie exemplaren van ‘Comfort food met groente’

‘Comfort food met groente’ van Welmoed Bezoen & Anker Van Warmerdam (Nijgh & Van Ditmar, € 32,50)

Ben jij grote fan van deze recepten? Dan hebben wij goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar drie exemplaren aan jullie wegschenken. Wat je moet doen om er eentje in de wacht te slepen? Je leest het hier. Veel succes!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    59.750.988
  • Aantal
    doden
    1.409.160
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    561.803
  • Aantal
    doden
    15.938

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!