Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Goede vleesvervangers voor vegetariërs

Bram
3 min read

Voor iedereen geldt dat gezonde en gevarieerde voeding een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl. Echter, als je vegetariër bent is het soms wat lastiger om gevarieerd te eten. Dit komt omdat je in dit geval geen vis, vlees en schaaldieren mag eten, waardoor je enkele belangrijke voedingsstoffen misloopt. Dit zijn voedingsstoffen als eiwitten, vitamine B12, vitamine D2, ijzer, calcium en omega-3 vetzuren. Om ervoor te zorgen dat je toch voldoende van deze stoffen binnenkrijgt, kun je vleesvervangers eten. Dit zijn vegetarische alternatieven voor vlees, vis en schaaldieren die je kunt eten om toch voldoende eiwitten, vitamine B12, vitamine D2, ijzer, calcium en omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Op deze pagina lees je meer over deze vleesvervangers. 

Vleesvervangers voor eiwitten

Eiwitten vind je voornamelijk in vlees, kip en vis. Als je geen vlees, kip en vis eet, moet je een andere bron voor eiwitten vinden. Enkele vegetarische alternatieven met eiwitten, zijn de volgende: hennepzaad, amarant, boekweit, quinoa, millet, havermout, chlorella, rijstproteïne, vrije uitloop eieren, geitenyoghurt, geitenmelk en chiazaden. 

Vleesvervangers voor vitamine B12

Vitamine B12 zit voornamelijk in vlees en vis. Om toch voldoende vitamine B12 binnen te krijgen, kun je de volgende producten eten en drinken: vrije uitloop eieren, geitenyoghurt, geitenmelk en superfoods. Ook kun je ervoor kiezen om vitamine B12 supplementen te nemen, zodat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. 

Vleesvervangers voor vitamine D2

Vitamine D2 vindt je in vis en visolie. Als je geen vis eet, krijg je weinig van deze vitamine binnen. Om toch gezond en gevarieerd te eten, kun je in dit geval producten eten als alfalfa, taugé, paddenstoelen, vrije uitloop eieren, geitenyoghurt en geitenmelk. 

Vleesvervangers voor ijzer

Voedingsmiddelen met ijzer zijn voedingsmiddelen als vlees, kip, vis en schaaldieren. Omdat ijzer erg belangrijk is voor het menselijk lichaam, is het belangrijk dat je als vegetariër op een andere wijze voldoende ijzer binnen krijgt. Dit kun je doen door bonen, cashewnoten, hennepzaad, broccoli, havermout, linzen, rozijnen, kool, sla, spinazie, zonnebloempitten, tomatensap, tempé, rauwe cocao, bruine bonen en tijm te eten. In deze producten zit namelijk ook veel ijzer. 

Vleesvervangers voor calcium

Calcium zit voornamelijk in vis. Om als vegetariër toch voldoende calcium binnen te krijgen, kun je ervoor kiezen om calciumrijke producten te eten en te drinken. Hieronder vallen producten als broccoli, erwten, linzen, bonen, kool, boerenkool, sla, paksoi, spinazie, koolraap, geitenyoghurt, geitenmelk en snijbiet. 

Vleesvervangers voor omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten voornamelijk in vis en visolie. Om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen bij het volgen van een vegetarisch dieet, kun je ervoor kiezen om omega-3 vetzuren te eten door producten te nuttigen als walnoten, pompoenpitten, algen, chiazaden, hennepzaad, lijnzaad, sla, spinazie en kool. 

Vleesvervangers in de supermarkt

In de supermarkt worden vele vleesvervangers verkocht, die geproduceerd zijn voor mensen die een vegetarisch dieet volgen. Deze vleesvervangers zijn vaak gemaakt van een mengsel van bepaalde groenten in combinatie met soja. Om toch gevarieerd te eten, is het verstandig om regelmatig van deze vleesvervangers te eten. Echter, het enkel en alleen eten van vleesvervangers van de supermarkt is niet voldoende om gevarieerd te eten. Kies daarom ook regelmatig voor één van de vleesvervangers in bovenstaande tekst, voor een gezond en gevarieerd dieet en een gezonde leefstijl.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…