Hoge cholesterol door erfelijkheid: dit moet je weten

hoge-cholesterol-door-erfelijkheid-dit-moet-je-weten.jpg

Een te hoge cholesterol kan diverse oorzaken hebben, waaronder, in veel gevallen, de levensstijl. Zowel ongezonde voeding, weinig beweging als overgewicht zijn immers grote boosdoeners. Het is echter ook mogelijk dat de te hoge cholesterol een gevolg is van een erfelijke mutatie. In dat geval spreken we van Familiale Hypercholesterolemie.

Wat is Familiale Hypercholesterolemie (afgekort als FH)?

Een te hoge LDL-waarde in het bloed kan het gevolg zijn van een mutatie in één van de genen van het lichaam. Concreet gaat het om een gen dat een rol speelt in het LDL-C metabolisme. De lever kan dan door de mutatie de LDL-cholesterol niet of niet genoeg afvoeren. Aangezien deze mutatie erfelijk is, spreken we over de mogelijke erfelijkheid van hoge cholesterol.

Volgens diverse specialisten hebben 1 op 400 à 1 op 250 mensen in België deze erfelijke vorm van een te hoge cholesterol.

Wat zijn de symptomen van FH?

Wanneer iemand FH heeft, ontstaan er vaak knobbeltjes in de spierpezen; dat is de cholesterol die zich afzet. De knobbeltjes, xanthomen genoemd, ontstaan bijvoorbeeld op de rug van de hand, bij de achillespees en op de voeten. De knobbeltjes komen niet voor bij mensen die de niet-erfelijke vorm van hoge cholesterol hebben (maar wel door bepaalde aspecten van hun levensstijl een te hoog cholesterolgehalte hebben).

Tevens kan er een witte boog ontstaan aan de rand van het hoornvlies in het oog. Dat gebeurt vaak al op jonge leeftijd. Ook gele vlekjes rond de ogen (xanthelasmata genoemd) behoren tot de symptomen.

Hoe wordt FH vastgesteld?

Deze erfelijke aandoening moet vroegtijdig worden vastgesteld om verdere problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Mensen met FH lopen namelijk 20 keer meer risico op vroegtijdige coronaire hartziekten en andere hart- en vaatziekten.

Je cholesterolwaarden meerdere keren laten controleren (de waarden kunnen nogal schommelen) is een eerste stap in het stellen van de diagnose. 

De alarmwaarden voor FH zijn de volgende:

 • Bij volwassenen:
  • Totaal cholesterol hoger dan 310 mg/dL
  • LDL-C hoger dan 200 mg/dL
 • Bij kinderen:
  • Totaal cholesterol hoger dan 230 mg/dL
  • LDL-C hoger dan 135 mg/dL

Ook wordt er steeds nagekeken of de patiënt familieleden heeft met hoge cholesterol (LDL-C boven de 200 mg/dL) of vroegtijdige coronaire hartziekten en of de patiënt zelf (vroegtijdig) coronaire hartziekten of cerebrale/perifere vaatziekten heeft.

Hoe wordt FH behandeld?

Een te hoge cholesterol is erg gevaarlijk en heeft grote risico’s voor de gezondheid van onder andere hart en de bloedvaten. Net daarom is het belangrijk om de aandoening zo snel mogelijk vast te stellen, zodat ook de behandeling vroeg kan starten.  

De patiënt zal in eerste instantie cholesterolverlagende medicatie voorgeschreven krijgen. Die medicatie zal voor de rest van zijn/haar leven dagelijks ingenomen moeten worden.

Daarnaast zal hij/zij ook, indien nodig, aangespoord worden om zijn/haar levensstijl enigszins aan te passen. Denk hierbij aan:

 • Stoppen met roken
 • Meer bewegen (half uur per dag)
 • Cholesterolrijke (dierlijke) voeding, alsook voeding rijk aan verzadigde vetten vermijden bv. (orgaan)vlees, volle zuivelproducten (melk, yoghurt, room, kaas, etc.), boter
 • Voorkeur geven aan plantaardige voeding en voeding met onverzadigde vetten bv. granen, noten, peulvruchten, margarine (zoals Becel ProActiv)
 • Alcoholgebruik beperken
 • Stress vermijden

Zo wordt de kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen als een gevolg van een te hoge cholesterol immers kleiner.

Hoge cholesterol? Bestel nu je gratis starterskit!