Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Houtskool en hennep

Gezond.be
5 min read

Tandpasta met houtskool, yoghurt met hennepzaad, …Wat moet je weten over dé twee nieuwe sterren aan het farma-en beautyfirmament?

HOUTSKOOL, HET ZWARTE GOUD

Het is 1831, de Académie nationale de médecine in Parijs. Voor de verblufte neus van zijn gedistingeerde collega-wetenschappers drinkt Pierre-Fleurus Touéry, professor in de farmacie, tien keer de dodelijke dosis strychnine … en overleeft het. Zijn geheim? Hij combineerde het gif met actieve houtskool, een stof die een extreem absorberende en dus ontgiftende werking heeft in maag en darmen. Actieve houtskool kan 100 tot 200 keer zijn gewicht aan toxines opnemen en ‘zuigt’ giftige stoffen op en voert ze af zonder schade te veroorzaken. Tegenwoordig wordt actieve kool (of noriet) gebruikt bij vergiftigingen, diarree of zelfs insectenbeten. De reinigende werking van houtskool wordt ook toegepast in luchtzuiveringssystemen en in waterfilters, zoals de hippe stukken binchotan– houtskool, die je steeds vaker in drinkflessen ziet. Ook de beautysector volgde. Of houtskool voor je huid, haar en tanden echt wonderen doet, is nog niet keihard wetenschappelijk bewezen, maar het is alvast een interessant, zuiver product.

Het grote voordeel van actieve kool is meteen ook het grootste nadeel

Actieve kool is ook populair in voedingssupplementen en reinigende sapkuren (detox charcoal lemonades) waarmee je je lichaam zogenaamd van binnenuit schoonmaakt. De rage gaat een stapje verder: houtskool wordt tegenwoordig zelfs in croissants (!) en in koffie verwerkt. Een zwart croissantje met een charcoal latte, anyone?

Verboden in Amerika

Het goedje in voedingsmiddelen is echter door de Amerikaanse gezond- heidsautoriteit FDA (Food and Drug Administration) op de verbodslijst gezet. Het grote voordeel van actieve kool is namelijk ook het grootste na- deel: het bindt zich aan giftige stoffen zodat die je lichaam verlaten, maar doet exact hetzelfde bij alle goede stoffen als vitamines, mineralen of medicatie zoals de pil. Je bent dus gewaarschuwd.

HENNEP, HIP EN HEILZAAM

In isolatiemateriaal, lokaas voor vissen, kattenbakvulling, textiel, je pretsigaret, lunchsalade of als medisch wondermiddel: hennep is een bijzonder veelzijdige plant die nu ook de weg naar je keuken-, medicijn- en badkamerkastje gevonden heeft.

Eeuwenlang was hennep zowel het medicijnals het katoen van zijn tijd


De Egyptenaren wisten het al in 1600 voor Christus: ze gebruikten de zaden als medicijn en de stevige vezels als textiel. Eeuwenlang was hennep zowel het medicijn (tegen geelzucht, kolieken en luchtwegaandoeningen) als het katoen van zijn tijd – de naam canvas komt van cannabis. Pas toen in de 18de eeuw het op slavenplantages gekweekte katoen goedkoper werd voor het maken van textiel, begon de teloorgang van de vezel. In de 20ste eeuw was hennep niet meer dan een nicheproduct met een slecht imago. Het is pas enkele decennia geleden dat de voordelen van deze plant herontdekt werden: het is milieuvriendelijk om te telen, veelzijdig en een goed alternatief voor schoonheidsproducten op basis van petroleum. Ook is hennepolie gebombardeerd tot superfood: het zit bomvol goede vetzuren en stimuleert de celvernieuwing. Ten slotte stimuleert het ook de microcirculatie en verzacht het rode vlekken en couperose.

Cannabis, wiet, hennep… Wat is wat?

Hennep: de plant die ook ‘cannabisplant’ genoemd wordt. Recreatieve hennep: hennep met een hoog THC-gehalte (tetrahydrocan- nabinol), wat je in je joints doet en waar je high van wordt (marihuana, wiet).
Industriële hennep: Als het THC-gehalte van de plant lager ligt dan 0,2%, mag je die klasseren in de categorie van de industriële hennep. Die bevat geen psychoactieve bestanddelen, is dus legaal en wordt geprezen om de bijzondere kwaliteit van zijn steel, bloemen, bladeren en zaadjes. CBD-olie: Doordat uit de toppen van hennepplanten de veelbelovende CBD-olie gewonnen kan worden, die nuttige eigenschappen voor de gezondheid biedt, maar de gebruiker niet laat zweven, wordt hennep steeds meer gekweekt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…