scrollTop top

Minder alcohol drinken? 6 tips om het haalbaar te maken

Minder alcohol drinken? 6 tips om het haalbaar te maken

’t Is weer voorbij die mooie zomer … Heb jij je tijdens de vakantie ook iéts te enthousiast op de wijntjes en cocktails gestort en wil je minderen met alcohol? De volgende tips kunnen je helpen.

1. Stel een wekelijkse limiet in

Het is goed om ten eerste bewust te worden van hoeveel glazen wijn, mixdrankjes en cocktails je drinkt gedurende een week. Houd het bij op papier of in je notities op je telefoon. Stel een limiet in voor jezelf waar jij je goed bij voelt. Ga je niet over je grens? Treat yourself!

2. Houd jezelf verantwoordelijk

Laat je beste vrienden weten dat jij minder wilt drinken. Door het hardop te zeggen en het met iemand te delen, zorg jij ervoor dat jij jezelf verantwoordelijk houdt. Je vriendengroep kan optreden als jouw support group én wie weet sluit één van je vrienden wel zich bij je aan.

3. Beperk thuis drinken

Alleen thuis drinken is een red flag voor een groter probleem. Spaar je wekelijkse of maandelijkse drankjes voor wanneer je gezellig buitenshuis bent of voor in het weekend. Op die manier kun jij ernaar uitkijken en voelt het alsof je het verdiend hebt.

4. Drink tussendoor genoeg water

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven als je aan de alcohol gaat. Drink na elk glas alcohol één glas water. Je zult je de dag nadien beter voelen én je zorgt er tegelijkertijd voor dat je minder alcohol consumeert.

5. Stap over op non-alcoholische alternatieven

Er zijn genoeg 0.0% opties op de markt en er bestaan veel mocktails die jij kan maken. Vind er één die je goed smaakt en vervang deze als je wekelijkse drankje naar keuze.

6. Leid jezelf af met een activiteit

Hunker je naar een glas wijn? Leid jezelf dan af door iets te gaan doen. Dat kan een wandeling zijn of het opruimen van een kast. Op die manier herinner je jezelf eraan dat jij de controle en de mogelijkheid hebt om te kiezen voor gezondere gewoontes. Elk begin is moeilijk, maar het wordt vanzelf makkelijker.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  265.484.531
 • Aantal
  doden
  5.252.135
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.827.467
 • Aantal
  doden
  27.167

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!