Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

DOORBRAAK Nederlanders ontwikkelen neusspray die coronavirus 24 uur blokkeert

Birte Govarts
3 min read

Virologen van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een neusspray ontwikkeld die fretten alvast 24 uur beschermt tegen besmetting met het coronavirus. Ze zien hierin een oplossing voor bijvoorbeeld concerten, festivals of vliegreizen.

Avondje uit? Met één dosis van de neusspray zou u in de toekomst 24 uur beschermd kunnen blijven tegen besmetting met het coronavirus. Dat is althans de bedoeling van de Rotterdamse virologen. Zij ontwikkelden een virusremmer, die verhindert dat het virus de cellen binnendringt om zich te vermenigvuldigen, legt viroloog Rik de Swart van het Erasmus MC uit aan de Nederlandse krant AD.

Uit proeven op fretten blijkt dat één inspuiting per dag voor 24 uur beschermt tegen een infectie met SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Ook de Britse en Zuid-Afrikaanse variant werden hierbij getest. De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De virologen zien hierin een mogelijke oplossing om bescherming op korte termijn te bieden en zo de r-waarde laag te houden. Denk daarbij aan een concert, een theatervoorstelling, een festival of een vliegtuigreis. Anders dan een vaccin gaat het om een tijdelijke oplossing, omdat de bescherming slechts één dag werkzaam is.

Verre toekomstmuziek

Veelbelovend nieuws, al trekken we nog niet onmiddellijk met een neusspray op zak richting de theaterzaal. De eerste proeven waarover de virologen nu berichten, gebeurden bij vijftien fretten. Fretten vangen net als mensen virussen op via de bovenste luchtwegen en zijn daarom erg gevoelig voor het virus.

Dat de diertjes met één keer sprayen vierentwintig uur beschermd bleven tijdens contact met besmette fretten, is hoopgevend. Maar het is slechts een eerste kleine stap. De Swart schat in dat ze het eerste half jaar nog geen toestemming zullen krijgen om op mensen te testen. Daarna moeten nog meerdere testfases doorlopen worden, om vervolgens te worden geproduceerd. Dat we naast een mondmasker nu standaard ook een neusspray op zak hebben, lijkt voorlopig dus nog verre toekomstmuziek.

Lees ook:

Door Birte Govarts