Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vijfde kinderziekte: Wat is het en Hoe verhelp je Erythema Infectiosum?

Olivier
5 min read

De vijfde kinderziekte (ook wel erythema infectiosum genoemd) ziet er vaak erger uit dan het daadwerkelijk is. Het is vrij besmettelijk en uit zich in rode vlekjes. Daarom wordt het ook wel besmettelijke roodheid genoemd. De grootste kans op de vijfde kinderziekte loopt je kind in de lente en in het begin van de zomer.

Uiterlijke en lichamelijke kenmerken

De eerste uiterlijke symptomen van de vijfde kinderziekte beginnen met rode vlekken op de wangen van je kind, alsof je kind net een tik heeft gehad. In tegenstelling tot de rodere gebieden, is de huid rond de mond juist erg bleek. De vlekken kunnen na een dag zich al verspreiden naar de billen, benen en armen. Weer een paar dagen later kun je ze ook op de romp vinden. De vlekken verschillen in grootte (zo zijn er erg kleine vlekjes, en zeer grote vlekken) en ook het patroon waarin de vlekken voorkomen varieert.

De vlekjes lijken als het waren op de huid te liggen en zien eruit als kleine bultjes. Hoewel de uitslag dus er uit kan zien als muggenbulten, heeft je kind geen jeuk. De intensiteit van de roodheid van de bultjes en vlekjes varieert ook: soms is het erg rood en opvallend, en op een ander tijdstip lijkt de hele uitslag juist weer weggetrokken. De rode vlekken voelen warm aan en gloeien. Je kind kan last hebben van lichte koorts en wat huilerig zijn, maar echt pijn heeft hij of zij niet. De uitslag zal na ongeveer een week langzaamaan verbleken en verdwijnen. De bulten en vlekken laten geen littekens achter en vervellen niet.

De oorzaken van de vijfde kinderziekte

De vijfde kinderziekte wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus treft over het algemeen kinderen die tussen de drie en tien jaar oud zijn, maar ook volwassenen kunnen besmet raken. Doordat het virus zich in de keel van een besmet persoon bevindt, kan het zich verspreiden door te niezen en te hoesten. Maar zelfs door alleen maar te praten geraakt druppels van het virus in de lucht, die door anderen kunnen worden ingeademd. Op deze manier raak je besmet.

Al zelfs voordat jij of je kind zelf de symptomen van de ziekte krijgt, kan je (kind) anderen besmetten. De incubatietijd van de vijfde kinderziekte is tussen de vijf en tien dagen. Zoals eerder gezegd heb je een verhoogd risico op het krijgen van de vijfde kinderziekte als je gedurende een langere periode met kleine kinderen in aanmerking komt. Dit kan binnen een gezin, maar ook op een school, crèche of peuterspeelzaal. Je hoeft overigens niet ziek te worden als je met iemand in aanmerking komt die de vijfde kinderziekte heeft.

Als je eenmaal de ziekte hebt gehad, kan je niet opnieuw besmet raken. De meeste volwassenen hebben de vijfde kinderziekte al gehad toen ze jong waren. Als dit niet het geval is geweest, kunnen volwassenen echter op latere leeftijd nog steeds besmet raken met het virus. Vooral zwangere vrouwen moeten hiermee oppassen, aangezien er voor een zwangere vrouw die besmet is met de vijfde kinderziekte een vergroot risico op een miskraam is. Dit is echter alleen zo het geval, als je de ziekte krijgt in de eerste helft van je zwangerschap. De kans op een miskraam is echter zeer klein. Normaal gesproken zijn er geen gevolgen voor de baby en verloopt de zwangerschap doorgaans zonder problemen. Als iemand in je omgeving echter de vijfde kinderziekte heeft, en jij als kind het nog niet hebt gehad, is het verstandig om je huisarts om advies te vragen.

De behandeling van de vijfde kinderziekte

De vijfde kinderziekte is niet te behandelen: normaal gesproken geneest het vanzelf. Er zijn echter wel een paar dingen die je kunt doen om de ziekte te voorkomen. Hieronder wordt een korte opsomming gegeven van deze mogelijkheden.

  • Leer je kinderen om op de juiste manier te niezen en te hoesten.
  • Als je kinderen hoesten of niezen, gebruik dan een papieren zakdoek.
  • Gooi dit zakdoekje meteen weg als je het hebt gebruikt.
  • Gebruik geen eigen zakdoek die je hergebruikt.
  • Als je geen zakdoek bij je hebt, nies of hoest dan in je ellenboog of hou een hand voor je neus en mond.
  • Was elke keer na het niezen of hoesten je handen met zeep.

Als je kind zich niet al te ziek voelt, is het geen probleem om naar school, naar het kinderdagverblijf of naar de crèche te gaan. Het besmetten gebeurt immers al in de periode voordat de symptomen ontstaan. Wel is het handig om dit aan de kinderleider of leerkracht te vertellen, zodat hij of zij de ouders van de andere kinderen kan inlichten. De ouders kunnen dan extra letten op de symptomen van de vijfde kinderziekte bij hun eigen kinderen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…