Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen griep

Olivier
5 min read

Griep is een ziekte die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. Het is besmettelijk, waardoor er geregeld (en vooral tijdens de wintermaanden) heuse epidemieën ontstaan, waarbij grote delen van de bevolking geveld worden door de infectie. Omdat het virus steeds weer verschillende vormen aanneemt, is het bovendien mogelijk om meerdere malen in je leven griep te krijgen. Dit gebeurt dan bij de meeste mensen ook.

Op het moment dat je besmet bent met het influenzavirus, wanneer je griep hebt dus, kunnen zich verschillende symptomen voordoen. Aangezien het een infectie van de luchtwegen betreft, zal je in eerste instantie vooral symptomen ervaren die je ook terugziet bij een hevige verkoudheid, zoals snotterigheid en keelpijn. Later gaat griep vaak ook nog gepaard met bijvoorbeeld (hoge) koorts, koude rillingen, bonzende hoofdpijn en een gevoel van algehele malaise. Deze symptomen kunnen relatief lang aanhouden, soms tot wel twee weken. Gesteld kan dus worden dat het hebben van griep bijzonder vervelend is.

Om de eerdergenoemde redenen is het logisch dat mensen graag snel weer van griep afkomen, als ze besmet zijn. Gelukkig zijn daar genoeg manieren en middelen voor. Deze zullen we in het vervolg van dit artikel met jullie bespreken. Eerst gaan we echter ook even kijken hoe je de kans op het krijgen van griep zo klein mogelijk kan maken. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Met welke middelen kun je griep voorkomen?

Zoals gezegd is griep een behoorlijk hardnekkige ziekte die je het beste maar helemaal kunt voorkomen. Hoewel je natuurlijk nooit met zekerheid kunt zeggen dat je geen griep krijgt, is het wel mogelijk om bepaalde maatregelen te nemen die zorgen voor een gedegen preventie.

Wat daarbij vooral belangrijk is, is dat je een goede weerstand opbouwt. Dit doe je door gezond en gevarieerd te eten (vooral vitaminen, die je voornamelijk vindt in fruit en groenten, zijn hierbij belangrijk), voldoende te bewegen en ook op tijd je rust neemt. Wat dat laatste betreft, is het namelijk zo dat griep zich vaak voordoet, wanneer je tegen de oververmoeidheid aanhinkt. Het lichaam gooit dan als het ware een barricade op, zodat je eventjes niet verder kan en wel rust móét nemen.

Naast het opbouwen van een goede weerstand, zijn er nog enkele andere zaken waar je op moet letten. Deze zijn meer praktisch van aard en staan in de vorm van rechtstreekse tips hieronder opgesomd:

  • Was regelmatig je handen
  • Nies niet op je handen, maar in je elleboog
  • Vermijd contact van je handen met je ogen en je mond
  • Trek vaak schone kleren aan
  • Reinig deurknoppen en dergelijke in je huis grondig

Tot slot is het mogelijk om een zogenoemde griepprik te halen. Dit gebeurt vooral door mensen die om een bepaalde reden een verminderde weerstand hebben, zoals ouderen, en dan voornamelijk voorafgaande aan de winterperiode, waarin doorgaans de meeste mensen geveld worden. Deze griepprik zorgt ervoor dat de kans op het krijgen van griep verminderd wordt en, mocht de griep toch toeslaan, de symptomen beperkt worden, evenals de waarschijnlijkheid dat er complicaties optreden. Een griepprik wordt gratis verstrekt aan mensen van boven de zestig jaar en anderen die daar om medische redenen recht op hebben.

Wat moet je doen als je al griep hebt?

Welke maatregelen je ook neemt, soms is het gewoon niet genoeg en word je alsnog besmet met het influenzavirus. In een zekere zin ben je dan al te laat en kun je de griep niet meer voorkomen. Wat je wel nog kan doen, is de duur en de hevigheid ervan enigszins beperken.

Dit doe je allereerst door, wanneer de symptomen op beginnen te spelen, gelijk je rust te pakken. Het beste is om gewoon bedrust te nemen, maar mocht dat om één of andere reden niet kunnen, dan is het vooral zaak om lichamelijke inspanning zoveel mogelijk te vermijden. Wat je dan juist weer niet moet vermijden, is het drinken van water. Omdat griep vaak gepaard gaat met hoge koorts, verlies je namelijk vaak een hoop vocht. Om snel weer te herstellen, is het uiteraard van belang dat het vochtpeil snel weer aangevuld wordt.

Ook is het mogelijk om bepaalde symptomen afzonderlijk van elkaar aan te pakken. Wanneer je koorts hebt, kan bijvoorbeeld een paracetamol deugt doen. Dit kan de koorts en het ziektegevoel dat daarmee gepaard gaat immers wat verminderen. Prikkelhoest kan dan weer bestreden worden met een hoestdrankje. Als je last hebt van dit type hoest, is het daarnaast belangrijk dat je bepaalde dingen mijdt, zoals: rook, kou, tocht, droge lucht (zorg dus voor voldoende ventilatie in de ruimte), te veel praten. Een lepel honing innemen of het zuigen op een snoepje kan daarnaast ook wonderen doen bij deze klacht. Dit is ook het geval bij pure keelpijn. Neusklachten kunnen dan weer verholpen worden met bijvoorbeeld neusdruppels. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…