Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

UV-licht: de grootste vijand van onze huid

Camille
3 min read

We weten allemaal wel dat UV-licht schadelijk kan zijn voor onze huid. Maar waarom eigenlijk? Kunnen deze stralen huidkanker veroorzaken? Je leest het hier.

Wat is UV-licht?

UV-licht is een soort straling die afkomstig is van de zon. Het wordt ook wel UV-straling genoemd. We kunnen het opdelen in drie groepen:

  • UV-C
    Dit is de krachtigste UV-straling. Deze bereikt de aarde echter niet. Gelukkig maar, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen. 
  • UV-B
    Deze vorm van UV-straling is daarna het meest krachtig. Een groot deel van de UV-B straling wordt echter tegengehouden door de dampkring. In België bereikt deze straling haar hoogtepunt tussen 12 en 15 uur. Ze zorgen voor een trage, maar langer blijvende bruine tint. De UV-B stralen van de zon beschadigen de buitenste laag van de huid en kunnen zonnebrand en huidkanker veroorzaken.
  • UV-A
    Ongeveer 95% van de UV-straling is van dit type. Deze straling dringt door de dampkring heen, maar is het minst schadelijk voor onze huid. Toch kan UV-A straling in grote hoeveelheden ook de kans op huidkanker en huidverbranding vergroten. Deze straling is tot slot ook verantwoordelijk voor veroudering van de huid en de bevordering van allergieproblemen.

UV-straling en verbranden

Als je te lang of te veel in de zon komt, verbrandt je huid. Over het algemeen geldt: hoe lichter je huid is, hoe sneller je verbrandt. Als je een lichte huid hebt, is het dus extra belangrijk om jezelf goed tegen de zon te beschermen. Als je verbrandt bent wordt je huid rood en pijnlijk. Dat kennen we allemaal wel. Maar er gebeurt meer. Je huidcellen raken beschadigd. Vooral voor kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Door hun snelle groei krijgen de cellen niet altijd de kans om helemaal te herstellen.

Huidkanker door UV-licht

In veel gevallen van huidkanker is te veel blootstelling aan UV-licht de oorzaak. De cellen die beschadigen als je verbrandt door de zon, vormen littekens diep in je huid. Op lange termijn kunnen deze littekens zich tot huidkanker ontwikkelen. Het ontstaan van huidkanker wordt beïnvloed door:

  • Je huidtype.
  • De hoeveelheid UV-straling waarmee je huid in aanraking komt.
  • Hoe vaak je verbrandt. Hoe vaker, hoe hoger het risico op huidkanker.
  • De blootstelling aan UV-straling in je kinderjaren.

Hoe bescherm je jezelf tegen UV-licht?

De volgende punten helpen je om je huid te beschermen tegen UV-straling:

  • Gebruik zonnecrème, eventueel in combinatie met een UV-polsbandje.
  • Vermijd de felle zon tussen 12:00 en 15:00.
  • Ga vaker in de schaduw zitten.
  • Draag een hoofddeksel
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…