Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Misselijkheid

Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met misselijkheid. Dit is een vrij veelvoorkomende klacht, die voornamelijk wordt geassocieerd met klachten als veel zweten, duizeligheid, veel speeksel in de mond hebben en braakneigingen. Op deze pagina lees je meer over deze klacht. Zo lees je hoe misselijkheid veroorzaakt wordt, wat veelgehoorde klachten of symptomen zijn bij misselijkheid en wat je tegen misselijkheid kan doen.

Wat zijn de oorzaken van misselijkheid?

Er zijn vele mogelijke oorzaken van misselijkheid aan te wijzen. Enkele van deze oorzaken zijn de volgende:

  • Een kater of alcoholmisbruik: als je te veel alcohol hebt gedronken, heb je de volgende dag last van een zogeheten kater. Deze kater gaat vaak gepaard met misselijkheid en hoofdpijn, waarbij je ook regelmatig moet braken. Daarnaast kun je tevens misselijk worden op het moment van te veel alcohol drinken en dus niet de dag erna. In dit geval moet je erg veel alcohol gedronken hebben, waardoor je lichaam deze alcohol af wil stoten.
  • Hormonale veanderingen: ook hormonale veranderingen kunnen een mogelijke oorzaak zijn van misselijkheid. Hier kunnen voornamelijk zwangere vrouwen over meepraten, die door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap last hebben van ochtendmisselijkheid en braken. Ook als je menstrueert, kun je door de hormonale veranderingen in je lichaam misselijk worden.
  • Reisziekte en zeeziekte: kun je niet goed tegen autorijden, het reizen met een vliegtuig of het reizen met een boot? Dan spreek je van reisziekte of zeeziekte, waarbij misselijkheid wordt veroorzaakt door het reizen met de auto, het vliegtuig of de boot. Dit kan eventueel gepaard gaan met braken.
  • Stress en angst: heb je te maken met een plotselinge stress of angst, dan kunnen er ook symptomen van misselijkheid ontstaan. Zo kun je misselijk worden bij een belangrijk examen of bij het spreken in het openbaar door de stress die hierbij komt kijken.
  • Aandoeningen en ziekten: ook aandoeningen en ziekten kunnen de oorzaak zijn van misselijkheid. Hierbij kun je denken aan griep, een middenrifbreuk, maagziekten (maagzuur, maagontsteking en maagzweer), darmziekten (darmontsteking, prikkelbaredarmsyndroom, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa), voedselvergiftiging, kanker, intolerantie voor bepaalde medicijnen en aandoeningen aan de gal.

Wat zijn de symptomen van misselijkheid?

Misselijkheid is soms wat lastig te beschrijven, maar bij de meeste mensen is er sprake van de volgende symptomen:

  • Veel zweten
  • Duizeligheid
  • Vertraging van de hartslag
  • Veel speekselvorming in de mond hebben
  • Draaierigheid
  • Braakneigingen
  • Hoofdpijn
  • Gebrek aan eetlust

Bij de meeste mensen leidt misselijkheid tot braken, indien de misselijkheid niet voldoende zakt. Voor je moet braken, heb je last van enkele symptomen die jouw braken aankondigen. Hierbij kun je denken aan speekselvorming in de mond, het gevoel een dikke tong te hebben, plotseling veel zweten en draaierigheid.

Tips tegen misselijkheid

Om misselijkheid effectief tegen te gaan, is het belangrijk om de oorzaak van de misselijkheid te bestrijden. Ben je misselijk door het gebruik van medicijnen, dan is het belangrijk om met deze medicijnen te stoppen om de misselijkheid te verminderen. Ben je misselijk door griep of door een voedselvergiftiging, dan dien je enkele dagen te wachten tot de griep of voedselvermindering wat gezakt is en je lichaam weer gezuiverd is.

Ook kun je gebruik maken van koolzuurhoudende dranken om de misselijkheid tegen te gaan. Door koolzuurhoudende dranken kun je namelijk oprispingen uitlokken, waardoor je je snel beter voelt. Daarnaast is het verstandig om fastfood, vet eten en voedsel dat zwaar op je maag blijft liggen te vermijden.

Tot slot kun je enkele medicijnen gebruiken tegen misselijkheid. Hierbij kun je denken aan domperidom, primatoer, motilium en primperan. Vraag je huisarts om de mogelijkheden van eventueel medicijngebruik bij misselijkheid.