Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Diarree

Er kan worden gesproken van diarree als je last hebt van dunne, brijachtige,  soms zelfs een waterige (en mogelijk slijmerige) ontlasting die samengaat met de nood om je snel te ontlasten. Er mag dus alleen gesproken worden van diarree als de ontlasting minder vast is dan normaal, maar eveneens vaker de nood bestaat om een toilet te bezoeken (drie keer of zelfs vaker op een dag) en een groter volume dan normaal heeft (dagelijks 200 milliliter of zelfs meer).

Andere symptomen bij diarree

Diarree zal vaak samengaan met een niet prettig, drukkend gevoel in de buik en/of met het ontstaan van acute buikpijn of -krampen. Je zult je bovendien meestal wat slapjes en verzwakt voelen als gevolg van een relatief groot voedsel- en vochtverlies. Hierdoor zal je lichamelijk toestand immers achteruit gaan.

Wat is acute diarree

Acute diarree is een afwijking, die plotseling (acuut) ontstaat ten opzichte van je gebruikelijke ontlastingspatroon en hooguit veertien dagen duren. De frequentie van het ontlasten en de hoeveelheid ontlasting zullen daarbij zijn toe zijn genomen. Verder bevat de ontlasting meer water dan normaal.

In het gros van alle gevallen zal diarree samengaan met buikkrampen en soms zelfs met braken. Bij een geval van chronische diarree zullen zich vergelijkbare symptomen voordoen als bij gewone diarree, alleen zal chronische diarree per definitie meer tijd in beslag nemen dan de eerder genoemde veertien dagen.

Oorzaken van diarree

Diarree kan het gevolg zijn van een virale infectie (er kan dan worden gesproken van buikgriep), een bacteriële infectie of door een darmparasiet. De veroorzaker in bepaalde gevallen ook bepalend zijn voor de manier van behandelen. In het gros van de gevallen zal echter alleen uitdroging van het lichaam voorkomen worden door bijvoorbeeld de vochtbalans op peil te houden door de juiste vochtinname.

Je kunt verder diarree krijgen door het eten of het drinken van besmet voedsel of besmette drank. Diarree kan echter ook optreden als je een minder goede, of zelfs ronduit een slechte, hygiëne in acht neemt. Vooral als je je handen niet, of niet goed, wast na een toiletbezoek, of voordat je gaat eten.

Behandelen van diarree

Bij de behandeling van diarree kan worden gedacht aan de volgende methoden:

Symptomen bestrijden

Alleen in uitzonderlijke gevallen zal er een behandeling in gang worden gezet. Een behandeling vaak niet eens mogelijk (bij een infectieuze vorm van virale- of bacteriële diarree). De symptomen kunnen eventueel worden bestreden en daarmee kan uitdroging tegen worden gegaan. Meestal kun je bij diarree alleen spontane genezing afwachten.

Uitdroging voorkomen

Bij diarree zullen water en overig vocht niet voldoende door de darmen worden opgenomen. Een ORS-preparaat kan dan meestal afdoende helpen. ORS is een optimale mengeling van suikers en zouten die opgelost kan worden in (schoon) drinkwater. De suikers en zouten zullen de opname van vocht veel gemakkelijker maken en zo uitdroging voorkomen. Ernstige uitdroging is namelijk het grootste gevaar bij diarree. Bij uitdroging zul je in een ziekenhuis opgenomen moeten worden om daar via een infuus vloeistof toegediend te krijgen. De uitdroging en de ernstige verstoring van de elektrolytenbalans kunnen zo worden verholpen terwijl je lichaam zelf de infectie moet elimineren.

Bewegingen van de darmen remmen

Er zijn eveneens middelen verkrijgbaar die de darmbewegingen kunnen remmen, zoals codeïne en loperamide. Hiermee kun je alleen de symptomen bestrijden. Dergelijke middelen mogen echter niet gebruikt worden bij koorts of als er bloed in de ontlasting aanwezig is. Bij een bacteriële diarree zal het meestal ook zinloos zijn om een antibioticum te gebruiken, al bestaan er op deze regel enkele uitzonderingen.

Antiparasitaire middelen

Diarree door de aanwezigheid van een parasiet zal vragen om een behandeling met antiparasitaire middelen. Om de oorzaak van een dergelijke vorm van besmettelijke diarree te vinden is er doorgaans een ontlastingsonderzoek nodig. Vaak duurt het vrij lang voordat de resultaten hiervan bekend zijn als je vanzelf al genezen bent. Om die reden zullen dit soort onderzoeken dikwijls pas na tien tot veertien dagen uit worden gevoerd als de klachten niet minder zijn geworden.

Specifieke behandelingen

Voor de diverse andere vormen van diarree, zoals de ziekte van Crohn, bestaan enkel specifieke behandelingen om de klachten te laten verminderen, of deze zelfs volledig weg te nemen. Dergelijke behandelingen en de resultaten die behaald kunnen worden kunnen echter van geval tot geval verschillen. Per geval zal dan ook altijd naar de beste behandeling worden gezocht.