Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Angstklachten

Iedereen is wel eens angstig. Kijk je een enge film, moet je bloed laten prikken of ben je alleen thuis en hoor je iets in de tuin, dan is het logisch dat je hier een beetje bang van wordt. Heb je een angststoornis, dan is de angst die je voelt niet in verhouding met het onderwerp van de angstgevoelens. Ga je bijvoorbeeld bloed laten prikken, dan is het logisch dat je een beetje zenuwachtig bent. Kun je hierdoor wekenlang niet slapen of val je flauw bij de dokter? Dan is dit niet in verhouding met de achterliggende oorzaak van de angstgevoelens.

Op deze pagina lees je meer over angstklachten, ook wel een angststoornis genoemd. Zo lees je op deze pagina wat de symptomen zijn van angstklachten, maar ook hoe deze klachten behandeld worden.

De symptomen van angstklachten

Angstklachten worden over het algemeen gekenmerkt door vier verschijnselen:

  • Een gevoel van spanning of angst. Je voelt je gespannen, je bent onrustig en je vindt iets echt eng.
  • Lichamelijke verschijnselen. Angst gaat altijd gepaard met fysieke symptomen, zoals het bonzen van het hart, zweten, trillen, een gevoel van sufheid, aangespannen spieren, hartkloppingen en ga zo maar door. Je krijgt deze lichamelijke klachten omdat het hormoon adrenaline in gang wordt gezet door de angstklachten.
  • Rampdenken. Bij angsten komen bepaalde gevoelens voor die te maken hebben met de waarneming van een bepaalde vorm van gevaar. De gevoelens zijn veel te overdreven en maken je extra angstig.
  • Vermijdingsgedrag. Mensen met ernstige angstklachten, vermijden situaties waar ze bang voor zijn. Door vermijdingsgedrag kun je inderdaad voorkomen dat je bang wordt, maar het normale functioneren kan op deze manier wel flink belemmerd worden.

Herken jij jezelf in meerdere van bovenstaande kenmerken van angstklachten? Dan is de kans groot dat jij met deze vervelende klachten te maken hebt.

De behandeling van angstklachten bij de dokter

Als je jezelf herkent in bovenstaande kenmerken van angstklachten, wordt aangeraden met jouw klachten naar de dokter te gaan. De dokter kan uitzoeken wat er aan de hand is, om vervolgens een effectieve behandeling voor jouw klachten op te zetten. Hoe deze behandeling er precies uit ziet, is geheel afhankelijk van de ernst van de klachten, de oorzaak van de klachten en datgene waar jij precies bang voor bent. Er zal eerst een diagnose gesteld worden, waarna de dokter een duidelijk beeld heeft van de te volgen behandeling voor jouw angsten.

De behandeling van angstklachten: Dit kun je zelf doen

Er zijn ook enkele dingen die je zelf kunt doen om jouw angstklachten te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Lees onderstaande tips en je kunt jouw klachten flink verminderen om minder bang te zijn en prettiger te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

  1. Tip 1: Verminder de spierspanning, want angst gaat bijna altijd gepaard met een verhoogde spierspanning en hierdoor worden de angstgevoelens sterker. Leer te ontspannen door ontspanningsoefeningen te doen en doe deze oefeningen op het moment dat je angsten begint te voelen.
  2. Tip 2: Doe ademhalingsoefeningen als je bang begint te worden. Hier word je niet alleen rustiger van, maar de oefeningen geven je ook het gevoel dat je meer invloed hebt op je situatie en over hoe je je voelt. Hierdoor voel je je sterker, waardoor de angstklachten sneller verdwijnen.
  3. Tip 3: Ga na waar de angstgevoelens mee te maken hebben en in hoeverre de gevoelens reëel zijn. Kloppen de angstgevoelens echt of kun je er ook anders tegenaan kijken? Door realistisch naar je gevoelens te kijken, kun je de gevoelens wat verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.
  4. Tip 4: Probeer zinnen te bedenken die tegenwicht bieden aan de rampgedachten die je hebt. Oefen de zinnen en probeer ze toe te passen in situaties waarin je je angstig voelt. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat er niets gebeurt, dat je rustig moet blijven of dat je het aan kunt als je bang begint te worden.
  5. Tip 5: Zoek afleiding als je iets spannend of eng vindt. Richt je aandacht op de dingen om je heen en niet op je angsten, zodat je er los van kan komen. Kijk bijvoorbeeld eens bewust naar de mensen om je heen om te zien hoe ze eruit zien en wat ze precies doen om je gedachten te verzetten. Ben je alleen? Dan kun je ook naar spullen, dieren of planten, bomen of bloemen om je heen kijken om jezelf af te leiden van je angstgevoelens en rampgedachten.