Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor een fris huis

Gezond.be
4 min read

Geschreven met input van Rentola.be.

Een woning huren of kopen maakt niet uit, een schoon huis is de basis voor prettig en gezond wonen. Niets is immers fijner dan thuiskomen in een huis dat fris oogt en lekker ruikt. Een muffe geur door bijvoorbeeld honden en katten in huis is niet eenvoudig te verdoezelen. Een goed begin is om goed te luchten en iedere dag de ramen open te zetten. Er zijn nog veel meer manieren om je huis schoon te houden en lekker te laten ruiken. We geven hieronder een aantal tips.

Stofzuiger voorzien van waspoeder

De geur van waspoeder, wie vindt dat nu niet lekker? Dit is een handige tip. Het is namelijk mogelijk om je huis de hele dag naar de geur van je waspoeder te laten ruiken. Dat werkt heel eenvoudig door gebruik te maken van je stofzuiger. Eerst zuig je een klein beetje waspoeder op en daarna ga je de rest van het huis stofzuigen. Resultaat is een heerlijk frisse lucht in je huis. Makkelijker kan het bijna niet.

Gebruik baking soda

Een muffe lucht in je huis kan je ook heel eenvoudig verwijderen door het gebruik van baking soda. Baking soda staat erom bekend om het feit dat het vrijwel alle vieze geurtjes uit de lucht haalt. Strooi wat baking soda in een bord of schaal en zet het in de gewenste kamer. Je zal zien dat de muffe geur in huis snel zal verdwijnen. Verder is baking soda ook ideaal om vieze geurtjes in tapijten of hondenkleden te verwijderen. Strooi ook hier een beetje baking soda op het kleed of tapijt, laat het vervolgens een nacht intrekken en zuig het de volgende dag op met de stofzuiger.

Werk van hoog naar laag

Een slimme methode van schoonmaken is om van hoog naar laag werken. Dat betekent in de praktijk dat je met je poetsdoek van boven naar beneden werkt. Begin daarbij dus bij de hoge plekjes in huis (bovenop de kast, de stofwolk in de hoek bij het plafond) en werk dan langzaam naar beneden toe. Stof dwarrelt dan omlaag en komt niet op de net schoongemaakte onderdelen. Datzelfde principe kan je aanhouden wanneer je eerst de droge activiteiten doet, zoals stoffen en stofzuigen, en daarna pas met het water aan de slag gaat, zoals dweilen en de ramen zemen.

Een net huis

Naast bovengenoemde tips is het ook belangrijk dat je de inboedel goed schoon houdt. Netheid en reinheid zijn daarbij de eerste vereisten. Een huis hoeft beslist niet steriel schoon gehouden te worden, maar regelmatige schoonmaak, ook achter of onder je meubilair, is wel nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stofresten, per ongeluk gemorste etenswaren of dode insecten. Ze kunnen zorgen voor een muffe atmosfeer en een onaangename geur. Voorkomen is beter dan genezen, dus grijp regelmatig naar de stofzuiger, stofvod of natte doek met niet-agressieve zeep en neem ook eens per week je meubels en vensterbanken goed af.

Een huis met aangename geuren

Met geurkaarsen, wierookstaafjes of een luchtverspreider op basis van etherische oliën bepaal je zelf hoe jouw interieur gaat ruiken. Bloemen, mits regelmatig ververst, zorgen ook voor een aangename geur in huis. Ook kamerplanten zuiveren de lucht en halen vervelende en muffe geurtjes uit de atmosfeer. Zo zie je dat het heel eenvoudig is om er zelf voor te zorgen dat je woning aangenaam blijft ruiken.

Door Gezond.be