scrollTop top

Waarom vrouwen in bikini minder slim zijn

Waarom vrouwen in bikini minder slim zijn

Korte broekjes, minirokjes en bikini’s: hoe meer de zomer aanwezig is, hoe minder de meeste vrouwen zich gaan bedekken. Veel mensen weten echter niet dat (gedeeltelijke) naaktheid hun doen en laten in een bepaalde mate zal beïnvloeden. Zo wordt er van vrouwen in bikini bijvoorbeeld gezegd dat ze minder slim zouden zijn.

Hyperactiviteit van het brein

Het menselijk brein zal extreem reageren op het moment dat er een stukje bloot lichaam zichtbaar is. Hoe minder kleding er wordt gedragen, hoe heftiger deze reactie van de hersenen zal zijn, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat uit werd gevoerd in Finland. De hersenen van een mens reageren het heftigst op afbeeldingen van blote mensen, vervolgens op beelden van mensen in badkleding en ten slotte op plaatjes van mensen die normale kleding dragen.

De reactie van het brein op naakt is zelfs verbazingwekkend sterker dan de reactie van menselijke hersenen op gezichten. Deze voorkeur van het menselijk brein voor naakt zit volgens de onderzoekers al duizenden jaren ingebakken en is erg belangrijk om de soort in stand te houden. Aan een naakt persoon is namelijk veel eenvoudiger te zien of deze een geschikte- en gezonde partner is. Bovendien zal de voortplanting ook een stuk gemakkelijker verlopen als er geen laag kleding meer aanwezig is.

In bikini zijn vrouwen minder slim

Wellicht dat het een beetje vreemd klinkt, maar schaars gekleed zijn heeft een bepaalde weerslag op de cognitieve capaciteiten van mensen. In een wetenschappelijk onderzoek werden wiskundige problemen voorgelegd aan dames die of een trui, of een bikini droegen als lichaamsbedekking. De vrouwen die de bikini droegen scoorden echter beduidend slechter dan de dames met een trui. Vreemd genoeg bleken mannen die alleen een zwembroek droegen geen enkel last te hebben van dit effect. 

Verder werd door onderzoekers ontdekt dat alleen al het denken aan je eigen naakte lijf je kwetsbaar maakt. Tijdens het onderzoek werd aan vrouwelijke proefpersonen gevraagd om zich in te beelden dat ze in zwemkleding in een pashokje staan of langs een groep mensen over het strand lopen. Op een ander moment werd hen gevraagd om zich hetzelfde voor te stellen, maar dan terwijl ze een jeans en trui aan hebben. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de vrouwen, die zich voor hadden gesteld dat ze zwemkleding aanhadden, een slechter humeur hadden en dat ze minder positief over zichzelf dachten. Hierbij was geen verschil op te merken tussen vrouwen met ondergewicht of met een normaal lichaamsgewicht. De mensen met een normaal gewicht reageerden echter wel het meest hevig.

Bikini zorgt voor negatieve ervaring

Volgens de onderzoekers is het dragen van een bikini voor veel vrouwen een negatieve ervaring, wellicht dat dit te maken heeft met het beeld dat zij van zichzelf hebben. Veel vrouwen zijn namelijk van mening dat hun lichaam niet voldoet aan het heersende schoonheidsideaal. Kleding biedt voor hen dus niet alleen bescherming tegen allerlei weeromstandigheden, maar zal vaak eveneens een psychologische buffer kunnen vormen. De kleren die een mens draagt en dagelijks kiest, zijn het deel van je uiterlijk dat je zelf in de hand hebt. Voor je lichaamsvorm geldt dit echter niet. 

Afgesproken schaamte voor naakt

Uiteraard zullen er altijd individuen zijn die op de eerste warme dag van het jaar zonder enige gene hun kleren uittrekken en een niemendalletje over het strand paraderen. De meeste anderen echter moeten eerst even slikken voordat ze hun deels ontklede lichaam aan de rest van de wereld laten zien. Uit Engels onderzoek, uitgevoerd onder meer dan drieduizend vrouwen, heeft onder andere aan het licht gebracht dat driekwart van hen last heeft van zogenaamde bikinistress. Dit geldt eveneens voor mannen die weer in een zwembroek in het openbaar moeten verschijnen. Mannen maken zich namelijk ook zorgen over hun blote lijf: in het bijzonder over te weinig spiermassa en de aanwezigheid van een buikje. 

De schaamte voor een (half)naakt menselijk lichaam kan mogelijk worden verklaard door de monogame manier waarop de moderne mens leeft. Mensen hebben dus eigenlijk stilzwijgend afspraken gemaakt om deze monogamie te kunnen waarborgen. Door de bedekking van de geslachtsdelen laten mensen zien dat ze niet voor seks met een ander dan hun eigen partner openstaan. Op het moment dat mensen dus niet gepast gekleed gaan, onttrekken ze zich dan ook aan die collectief gemaakte afspraken en treedt er schaamte op. Deze theorie lijkt tevens een goede verklaring te zijn voor het feit dat mensen op locaties waar er wel collectief naakt wordt getolereerd, zoals in een sauna, erotiek in de regel niet is toegestaan.

Worden vrouwen dommer als ze naakter zijn?

In de ogen van anderen zullen je mentale capaciteiten veranderen op het ogenblik dat je je kleding uit hebt gedaan. Lange tijd werd gedacht dat naakte mensen, in het bijzonder vrouwen, als minder menselijk of als lustobjecten werden beschouwd. Tegenwoordig blijkt dat echter veel complexer ineen te steken. Door de uitvoering van een reeks experimenten, waarbij proefpersonen foto’s van de modellen te zien kregen, was soms enkel het hoofd zichtbaar, maar op andere momenten was hun lichaam ook volledig naakt of in een bikini zichtbaar. 

Dit onderzoek bracht aan het licht dat mensen zonder kleding als minder competent werden beschouwd. Aan deze personen werd overigens wel een rijker gevoelsleven toegekend. Indien er sprake was van meer naaktheid, dan dachten proefpersonen bijvoorbeeld dat de modellen minder goed waren in plannen, maar juist wel er door hem meer plezier of honger kon worden ervaren. De proefpersonen vonden de naakte modellen eveneens meer bescherming verdienden en meer gevoelig van aard waren. Uit dit onderzoek zou je dan ook kunnen concluderen dat (bijna) naakte mensen niet als een object zonder gedachten worden gezien, maar wel dat aan hen andere gedachten toe worden gekend. 

Aan naaktheid raak je snel gewend

Een heleboel kinderen beginnen rond hun zesde verjaardag een zekere vorm van preutsheid te ontwikkelen en ze willen dan niet meer door iedereen naakt worden gezien. Uiteraard zijn er ook kinderen die tot hun puberteit zonder problemen naakt rondlopen als er ook andere mensen aanwezig zijn. De schaamte voor een naakt lichaam is dus iets waar je niet mee wordt geboren en dus is het mogelijk om deze schaamte afleren, zelfs de meest fanatieke naaktstrandgangers.

Bij een onderzoek werd een aantal proefpersonen, dat nog nooit eerder naakt in het openbaar waren geweest, gevraagd om helemaal ontkleed uiteenlopende experimenten uit te voeren. Na twee etmalen waren de proefpersonen echter al redelijk p hun gemak, en stonden ze waren ze in de aanwezigheid van anderen prima op hun gemak. Voor een heleboel proefpersonen was de meeste schaamte geweken en werd de naaktheid nauwelijks nog opgemerkt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  689.271
 • Aantal
  doden
  20.675

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!