Wetenschappers in de Verenigde Staten ontwikkelen een behandeling voor huidkanker met behulp van een eenvoudige injectie. Het zou een mogelijk alternatief kunnen zijn voor een chirurgische ingreep.
Onderzoekers van de universiteit van Yale werken aan een behandeling tegen huidkanker waarbij nanodeeltjes in de tumor worden geïnjecteerd, waardoor de kankercellen met een tweeledige aanpak worden gedood. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
‘Voor veel patiënten is de behandeling van huidkanker veel ingewikkelder dan het zou zijn als er een manier was om ze doeltreffend te behandelen met een eenvoudige procedure zoals een injectie’, zegt Michael Girardi, professor dermatologie aan de Yale School of Medicine. ‘Dat is altijd een heilige graal geweest in de dermatologie: om een eenvoudigere manier te vinden om huidkankers zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom te behandelen.’
Bioadhesieve nanodeeltjes
De tumoren worden geïnjecteerd met nanodeeltjes op basis van polymeer en die een chemotherapeutisch middel bevatten. De sleutel tot het succes van de behandeling is dat de nanodeeltjes bioadhesief zijn. Dat wil zeggen: ze hechten zich aan de tumoren en blijven lang genoeg zitten om een aanzienlijk aantal kankercellen te doden.
‘Wanneer je onze nanodeeltjes in een tumor injecteert, blijkt dat ze heel goed binnen die tumor worden vastgehouden’, zegt coauteur Mark Saltzman. ‘Ze hopen zich op en binden zich aan de tumormatrix, zodat één enkele injectie heel lang blijft zitten – de deeltjes blijven daar en geven de stoffen langzaam af.’
Doden en stimuleren
Ter vergelijking werd hetzelfde geneesmiddel geïnjecteerd in tumoren, maar dan zonder de nanodeeltjes. De tumoren namen toen aanzienlijk minder af dan bij injecties die mét de nanodeeltjes werden toegediend. Een ander belangrijk gegeven is dat de behandeling kan worden gecombineerd met een middel dat het immuunsysteem stimuleert.
‘Ik noem het fenomeen “doden en stimuleren”’, verklaart Girardi. ‘Je wilt niet alleen de cellen doden en ze daar laten, je wilt het immuunsysteem stimuleren om de rommel op te ruimen en ook te reageren tegen cellen die misschien niet meteen zijn gedood. Het is dus een tweeledige aanval op de kanker.’
In veel gevallen kan het verwijderen van tumoren met een injectie de noodzaak van een operatie wegnemen, aldus de onderzoekers. Bovendien kunnen zo mogelijke infecties en andere complicaties bij kankerpatiënten voorkomen worden.