scrollTop top

Zo kies je in drie stappen een passende zorgverzekering

Zo kies je in drie stappen een passende zorgverzekering

Geschreven met de input van overstappen.nl

Een passende zorgverzekering kan lastig zijn om te kiezen. Vooral omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn en je niet weet wat er in de toekomst met je lichaam gaat gebeuren. Moet je bijvoorbeeld wel of niet extra verzekeren voor een fysiotherapeut of verhoog je je eigen risico zodat je minder premie hoeft te betalen of niet. Aan elke optie kleven natuurlijk andere voorwaarden. Een zorgverzekering vergelijken met een andere zorgverzekering is dus erg belangrijk, want dit kan geld schelen en zorgt ervoor dat er misschien nog meer voordelen bij komen.

Het kiezen van een polis

Het hebben van een basisverzekering is verplicht in Nederland. Er zijn drie verschillende soorten polissen waar je uit kunt kiezen. Een naturapolis, een restitutiepolis en een combinatiepolis. Bij een naturapolis krijg je alleen een maximale vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarbij de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een restitutiepolis krijg je de kosten van de zorg vergoed bij alle zorgaanbieders. Tot slot wordt er bij sommige zorgsoorten van een combinatiepolis een deel vergoed natura en de andere helft heeft recht op een zorgvergoeding.

Het kijken naar een aanvullende verzekering

Per leeftijdscategorie verschilt het of het aantrekkelijk is om aanvullend te verzekeren. Natuurlijk is niet iedereen gelijk en kan bijvoorbeeld ook een jongere vaak ziek zijn. Fysiotherapie zit vaak niet in de basisverzekering, net als de dekking voor een bril. Je bent niet verplicht om je aanvullend te verzekeren, maar als je bijvoorbeeld toch fysiotherapie nodig hebt dan kunnen de kosten snel oplopen. Een behandeling kan namelijk 30 euro of meer zijn.

Het vergelijken van premies

In de wet is vastgesteld dat de inhoud van de basisverzekering gelijk moet zijn. Het enige waarin de basisverzekering per zorgaanbieder verschilt is de hoogte van de premie. Als je meer premie betaalt per maand heb je een lager eigen risico. Of je kiest juist voor een lage premie met een hoog eigen risico. Hierbij kijk je naar hoeveel zorg je nodig hebt. Als je nooit zorg nodig hebt is het nemen van een lage premie aantrekkelijker. Maar als je dan iets krijgt betaal je wel veel door je eigen risico.

Kortom, bezuinig zeker niet door te kiezen voor een lage premie per maand als je veel zorg nodig hebt. Kies de beste zorgverzekering voor jou als persoon. Dit is in veel gevallen de laagste premie met de meeste vrije zorgkeuze.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  267.004.039
 • Aantal
  doden
  5.270.579
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.879.784
 • Aantal
  doden
  27.360

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!