Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aandoening aan de voorhuid

Met het preputium, in de volksmond beter bekend als de voorhuid, wordt de voorste huidplooi bedoeld die zich op de penis van een man bevindt en die in rust de eikel bedekt. Op het moment dat de voorhuid van een man te kort is dan kan deze soms vanzelf helemaal terugschuiven zodra er sprake is van een erectie. Indien de voorhuid juist er lang is, zal de voorhuid ook tijdens een erectie van de penis de eikel blijven bedekken.

De voorhuid van de man

De voorhuid van een man is bij zijn geboorte nog met de eikel van de penis vergroeid. Geleidelijk, naarmate de man ouder wordt, zal de voorhuid los komen van de eikel. In de regel zal de scheiding van de voorhuid en de eikel volledig zijn rond het elfde levensjaar, al is het ook mogelijk dat dit proces pas later in de puberteit compleet is.

Wanneer de voorhuid en de eikel helemaal van elkaar gescheiden zijn dan is het mogelijk om de voorhuid volledig over de rand van de eikel naar achteren te schuiven. Op het ogenblik dat er sprake is van een volledig scheiding van de voorhuid en de eikel dient de man, uit hygiënisch oogpunt, ook regelmatig zijn eikel bloot te leggen en de huidplooi goed schoon te maken. Als dit niet gedaan wordt, dan bestaat er een kans op infectie.

Aandoeningen aan de voorhuid

Hoewel veel mensen dat niet beseffen, speelt de voorhuid een belangrijke rol in het leven van een man. Zeker op het moment dat een man seksueel actief wordt, kunnen aandoeningen aan de voorhuid voor problemen zorgen. Een aantal aandoeningen aan de voorhuid zijn:

Fimosis

Bij deze aandoening is de voorhuid te nauw, om die reden wordt er ook vaak gesproken van een voorhuidvernauwing. Als een man aan Fimosis lijdt dan kan de voorhuid niet over de eikel van de penis heen worden geschoven. Bovendien kan hierdoor de eikel niet goed schoon worden gemaakt wat vervolgens tot een ontsteking zou kunnen leiden. Vaak heeft Fimosis aandoeningen zoals: Balanitis en/of Meatusstenose tot gevolg.

De symptomen van Fimosis zijn:

  • de straal urine die naar buiten wordt gebracht is zwak,
  • tijdens het plassen zal de voorhuid langzaam, en tijdelijk, op gaan bollen,
  • er kan een vervelend gevoel ontstaan tijdens het hebben van een erectie, deze kan soms zelfs gepaard gaan met pijn.

Normaal gesproken hoeven jongens onder de vijf jaar die lijden aan Fimosis niet te worden behandeld. De klachten gaan meestal namelijk vanzelf over. Pas wanneer er in de puberteit een vernauwing wordt opgemerkt, door bijvoorbeeld irritatie en/of pijnklachten, kan een besnijdenis aan worden geraden. Hierbij worden de klachten verholpen doordat de voorhuid operatief zal worden weggehaald.

Balanitis

Dit is een aandoening aan de voorhuid (en de eikel) met een (etterende) ontsteking is ontstaan doordat het smeer (smegma) uit de klieren die rondom de eikel zijn gelegen niet kan worden verwijderd. Een man die lijdt aan deze aandoening zal te maken krijgen met jeuk, pijn en een branderig gevoel.

Balanitis kan zijn veroorzaakt door een bacteriële- of een schimmel infectie, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een allergische reactie. Vanwege een hoger glucosegehalte (een stimulerende factor bij de groei van micro-organismen) in de urine hebben mannen met diabetes een verhoogde kans op deze aandoening.

De behandeling van balanitis zal worden bepaald door de onderliggende oorzaak.

Meatusstenose

Bij deze aandoening aan de voorhuid is de uitwendige opening van de urinebuis (urethra) vernauwd. Deze urinebuis loopt bij een man van de urineblaas tot aan de kop van zijn penis en zorgt voor de afvoer van urine buiten. De aandoening kan zowel aangeboren zijn als worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ontsteking of een trauma.

De symptomen Meatusstenose van zijn:

  • de urineblaas wordt niet helemaal leeggemaakt,
  • ontstekingen aan de urinewegen,
  • pijn tijdens het plassen,
  • een ongewone- of gesplitste urinestraal tijdens het plassen,
  • de aanwezigheid van bloed in de urine (als een tumor de oorzaak is van de aandoening).

Parafimose

Dit is een aandoening, die ook bekend staat onder de naam Spaanse kraag, waarbij de voorhuid over de eikel van de penis is geschoten. Het is daardoor dus niet meer mogelijk om de voorhuid naar voren te schuiven.

De bloedcirculatie onder de voorhuid van de penis zal als gevolg hiervan afnemen waardoor er een pijnlijke zwelling zal ontstaan.

Indien er gedurende een langere tijd sprake is van Parafimose dan kan het weefsel van de voorhuid afsterven (necrose).