Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Test hier je risico op botverlies en botbreuken

4 min read

Onze botten zijn letterlijk de fundering van ons lichaam. Het is dus maar normaal dat we stevige botten als essentieel beschouwen. Doe hier onze test en ontdek hoe groot jouw risico is op botverlies en botbreuken:

Hoe groot is jouw risico op botverlies en botbreuken? Zit je goed, dan is het handig om te weten hoe je dat in de toekomst zo kan houden. Loop je een groot risico? Lees dan zeker verder om te weten hoe je je botten kan verstevigen.

Wat maakt onze botten zwak?

Ons lichaam maakt de hele tijd nieuw botweefsel aan en breekt ondertussen oud botweefsel af. Dat blijft het doen tot we de leeftijd van 30 à 35 jaar bereikt hebben. Vanaf dan breekt ons lichaam meer botweefsel af dan dat het aanmaakt. Daardoor worden onze botten brozer en zullen ze makkelijker breken. Zoals je uit de test kan afleiden, zijn er bovendien verschillende factoren die jouw risico op botverlies kunnen vergroten.

Een calcium- of vitaminetekort leidt bijvoorbeeld tot zwakkere botten, maar ook een te laag BMI, een gebrek aan lichaamsbeweging en het gebruik van bepaalde medicijnen zoals ontstekingsremmers. Bovendien is maar liefst 75 procent van de maximale botmassa erfelijk bepaald. Je loopt dus meer risico op botverlies als het hebben van weinig botmassa in de familie zit.

Zijn zwakkere botten gevaarlijk?

Botdeficiëntie of botverlies is op zich niet zo gevaarlijk, maar dat kan het wel worden. Zet het botverlies zich namelijk verder, dan kan botdeficiëntie overgaan in osteoporose of botontkalking. Dan is de botdichtheid zo laag dat er zich heel makkelijk een breuk kan voordoen en dat kan wel gevaarlijk zijn. Per jaar komen er meer dan 1,6 miljoen breuken voor, vooral aan de heup, wervelkolom en polsen. Die breuken hebben een grote invloed op onze levenskwaliteit en leiden vaak tot hospitaalverblijven, lange revalidaties die vaak niet zonder slag of stoot verlopen, medische bezoeken en bij oudere mensen vaak tot plaatsing in een rusthuis.

Kan je zwakke botten voorkomen?

Botdeficiëntie kan je niet echt voorkomen, maar je voeding en lichaamsbeweging hebben wel een invloed op de stevigheid van je botten. Door 30 minuten per dag matig intensief te bewegen, verminder je de afbraak van je botweefsel en houd je je botten stevig. Bovendien versterk je ook je spieren en verklein je zo de kans op vallen.

Ook het calciumgehalte in je lichaam speelt een belangrijke rol bij het verstevigen van je botten. Een te laag calciumgehalte noemen we hypocalciëmie en kan leiden tot botontkalking. Om stevige botten te behouden, zorg je er dus best voor dat je elke dag aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium van 1.000 milligram komt. Een tekort aan calcium kan ook opduiken wanneer de calcium wel aanwezig is in je lichaam, maar niet of onvoldoende opgenomen wordt door een gebrek aan vitamine D. In dat geval ga je best eens naar buiten. Ons lichaam haalt namelijk vitamine D uit zonlicht.

Calcium, vitamine D, vitamine K en voldoende lichaamsbeweging zijn de voornaamste ingrediënten om stevige botten te behouden en zo botdeficiëntie te voorkomen. Wil jij weten hoe groot jouw risico is op botverlies en botbreuken? Doe hier onze test:

Door

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…