Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slaap je met je mond open? Dan hebben we minder nieuws

Olivier
2 min read

Je kent het wel, je hebt een verstopte neus en bent dus verplicht om door je mond te ademen. Dit zorgt ervoor dat je met een droge mond wakker wordt en daarnaast vergroot je op deze manier ook de kans op een slecht gebit.

Een Nieuw-Zeelandse slaapexpert constateerde dat mensen die slapen met hun mond open het ontstaan van tanderosie en tandbederf stimuleren. Doordat dit de mondholte uitdroogt, wordt het speeksel, dat de bacteriën in de mond doodt, verwijderd. Daarnaast verhoogt de zuurgraad gedurende de nacht, en dit heeft ernstige gevolgen voor je gebit.

Joanne Choi, lid van een team dat onderzoek deed naar de zuurtegraad van het gebit gedurende de nacht, ontwikkelde een apparaatje waarmee je de zuurgraad van je tanden op kunt meten. Zij verklaart: “Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond een belangrijke factor is bij tandbederf”

Over het algemeen liggen de pH-waarden in je mond rond de 7.7. Wanneer je met je mond open slaapt, kunnen die waarden zakken naar 6.6 en bij sommige mensen zelfs naar 3.6.

Maar wat betekenen deze waarden nu?

Het betekent dat met de mond open slapen net zo erg is als voor het slapengaan een glas frisdrank of vruchtensap drinken.

Vooral voor mannen is dit slecht nieuws, uit onderzoek blijkt dat 30% van de mannen met de mond open slaapt. Voor de vrouwen ligt dit percentage een stuk lager, namelijk op 5%. Probeer vanaf nu dus maar met je mond dicht te slapen!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…