Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Yoga: een pad naar heldere rust en sterkte

Gezond.be
5 min read

Internationale Yoga Dag, gevierd op 21 juni, is een wereldwijd evenement dat de voordelen van yoga viert en promoot. Yoga, een oude praktijk met wortels in India, heeft zich ontwikkeld tot een populaire vorm van lichaamsbeweging en meditatie over de hele wereld.

Maar wat maakt yoga zo bijzonder? En hoe kun je deelnemen aan deze speciale dag?

Wat is Internationale Yoga Dag?

Internationale Yoga Dag werd in 2014 door de Verenigde Naties uitgeroepen om het bewustzijn te vergroten over de vele voordelen van yoga. Deze dag biedt mensen wereldwijd de kans om samen te komen en deel te nemen aan yogasessies, workshops en andere activiteiten die gericht zijn op gezondheid en welzijn.

De voordelen van yoga

Yoga biedt een breed scala aan fysieke, mentale en emotionele voordelen:

Fysieke voordelen

  • Flexibiliteit: Regelmatige beoefening van yoga helpt bij het verbeteren van de flexibiliteit door het rekken van spieren en gewrichten.
  • Kracht: Veel yogahoudingen vereisen kracht en stabiliteit, waardoor spieren worden versterkt.
  • Houding: Door aandacht te besteden aan uitlijning helpt yoga bij het verbeteren van de lichaamshouding.
  • Ademhaling: Ademhalingstechnieken (pranayama) verbeteren longcapaciteit en ademhalingscontrole.

Mentale voordelen

  • Stressvermindering: Yoga staat bekend om zijn vermogen om stress te verminderen door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie.
  • Concentratie: De focus die nodig is voor yogahoudingen kan helpen bij het verbeteren van concentratievermogen.
  • Slaapkwaliteit: Door ontspanningstechnieken kan yoga bijdragen aan een betere nachtrust.

Emotionele voordelen

  • Emotionele Stabiliteit: Regelmatige beoefening helpt bij het balanceren van emoties door zelfbewustzijn te bevorderen.
  • Positieve Energie: Yoga kan helpen bij het loslaten van negatieve gedachten en gevoelens, waardoor plaats wordt gemaakt voor positieve energie.

Hoe deelnemen aan Internationale Yoga Dag

Of je nu een beginner bent of een ervaren yogi, er zijn verschillende manieren om deel te nemen aan Internationale Yoga Dag:

Doe mee aan een groepssessie

Veel gemeenschappen organiseren gratis groepsyogasessies in parken of openbare ruimtes. Dit is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten die dezelfde interesse delen.

Volg online yogalessen

Voor degenen die liever thuis blijven, bieden veel platforms online yogalessen aan. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen zoals Hatha, Vinyasa of Yin yoga.

Organiseer je eigen sessie

Waarom niet je eigen sessie organiseren met vrienden of familie? Dit kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. Zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt en eventueel yogamatten meeneemt.

Mediteer

Naast fysieke houdingen speelt meditatie ook een grote rol in yoga. Neem even de tijd om stil te zitten, diep adem te halen en je geest tot rust te brengen.

In gesprek met Yogaexpert en somatisch traumadeskundige Mounira Bazzi

Photographer: Erna Crols | Copyright: Erna Crols

De aantrekkingskracht van Yoga

Mounira Bazzi werd oorspronkelijk aangetrokken tot yoga vanuit haar achtergrond in sport en financiën. "Ik vond yoga in een van de sportscholen die ik bezocht, in een stad met destijds maar heel weinig yogascholen," herinnert Bazzi zich. Voor haar was de aantrekkingskracht van yoga de rust die het bracht. "In het begin was het meest aantrekkelijke aspect van yoga de manier waarop ik een uur lang nergens aan hoefde te denken. Mijn drukke geest vond vrede."
De invloed van yoga op haar leven beschrijft ze als zowel verzachtend als versterkend. "Yoga heeft mij helderheid en bewustzijn gebracht. Met die helderheid kwam meer compassie. Ik vind dat mijn visies zo verschillen van anderen, maar natuurlijk zijn al onze visies welkom."

Yoga buiten de mat

De integratie van yoga in haar dagelijks leven gaat voor Mounira veel verder dan de mat. "Ik streef naar een leven vol duidelijkheid en balans," zegt ze. Deze principes zijn stevig verankerd in haar dagelijkse routine, waardoor ze zelfs in uitdagende momenten dankbaarheid kan behouden. Mounira deelt deze benadering ook met anderen via haar werk in yoga therapie, diep geworteld in de wereld van somatische therapie en therapeutische praktijken.

Misvattingen over yoga

Een veelvoorkomende misvatting die Mounira tegenkomt bij nieuwe studenten is dat je aan bepaalde fysieke vereisten moet voldoen om yoga te kunnen beoefenen. "Studenten denken vaak dat ze slank moeten zijn, fit moeten zijn, of zich op een bepaalde manier moeten kleden," legt ze uit. Ze benadrukt altijd dat het enige wat je nodig hebt je ademhaling is. Dit idee versterkt de toegankelijkheid van yoga voor iedereen, ongeacht leeftijd of lichaamstype.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…