Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Inspiratie, verbinding en mildheid: in gesprek met Angélique en Barbara van Generation WOW

Gezond.be
11 min read

In een inspirerend gesprek met Barbara De Beir en Angélique Foré, de oprichters van Generation WOW, verkennen we de drijfveren achter hun missie. Wat begon als een wens om mensen samen te brengen in een coworking space, groeide uit tot een veelzijdig platform dat vrouwen inspireert en empowered. In dit artikel vertellen ze over hun persoonlijke groei, de evolutie van hun missie en de toekomstplannen van Generation WOW.

Hoe is Generation WOW ontstaan en wat inspireerde jullie om te starten?

Barbara: Ik had behoefte aan iets dat meer aansloot bij mijn persoonlijkheid in plaats van een nummer te zijn in een groot bedrijf. Toen heb ik een coworking space opgezet waar ik Angélique ontmoette. We zijn allebei ‘people lovers’ en hebben een groot sociaal netwerk. Ik wilde iets organiseren om mensen naar de coworking te trekken. Toen kwamen we op het idee om samen kleine evenementen te organiseren voor vrouwen. Dit was de geboorte van Generation WOW.

Angélique: De coworking space werd de katalysator voor Generation WOW. Het begon als een serie evenementen en ontwikkelde zich snel tot een platform vol diepgaande gesprekken en relevante content, met een focus op empowerment van vrouwen.

Hoe heeft de missie zich ontwikkeld over de jaren?

Angélique: In het begin deden we alles zelf, van het organiseren van evenementen voor 100 vrouwen tot het uitdelen van goodiebags. Dit gaf ons veel voldoening, maar door de coronapandemie moesten we alle fysieke evenementen staken.

Barbara: De pandemie was een keerpunt voor onze missie. We schakelden over naar online activiteiten, lanceerden Generation WOW, en startten een Instagram-account om vrouwenverhalen te delen. Tegelijkertijd droomden we van het organiseren van een grote conferentie na de lockdown, bedoeld om netwerken op een vernieuwende manier aan te pakken. Deze plannen werden versterkt door het besef hoe essentieel netwerken is, vooral wanneer sociaal contact beperkt is.

Angélique: Dit heeft geleid tot een volledige transformatie van onze aanpak. Onze content, inclusief podcasts en gesprekken, is nu thematisch georganiseerd rond onze evenementen.

Op welke manier selecteren jullie sprekers voor het 'Better Together’-event op 10 juni om ervoor te zorgen dat ze aansluiten bij de doelen en waarden van Generation WOW?

Barbara: Dit jaar draait ons derde evenement om 'Better Together', met Randi Zuckerberg als headliner. Het thema benadrukt hoe belangrijk samenwerking is in de hedendaagse maatschappij. We leven in een tijd waar individualisme overheerst, maar échte vooruitgang bereiken we samen. Zowel in het privéleven als op het werk is het essentieel om de krachten te bundelen. We streven ernaar dit besef te verspreiden en te inspireren tot samenwerking op alle niveaus.

Angélique: Ons doel is om samen te komen en onze verhalen te delen. Want het is echt door te vertellen waar je mee bezig bent dat er opportuniteiten komen. Anderen kunnen daarop inpikken, kunnen met jou verbinden en zo inspireren we elkaar. Het is door te delen dat je echt verder geraakt.

Hoe selecteren jullie de thema's voor jullie conferenties?

Angélique: Elk jaar werken we naar een specifiek thema toe, waarbij we ons richten op actuele relevantie. Na de uitbraak van corona kozen we voor 'Empower Your Network' vanwege de noodzaak om netwerken op nieuwe manieren te gebruiken. Het volgende jaar lag de focus op 'Create and Elevate', gericht op het verbeteren van zakelijke vaardigheden. Dit jaar hebben we gekozen voor 'Better Together', omdat het huidige klimaat meer dan ooit de behoefte aan samenwerking in het ondernemerschap benadrukt.

Barbara: De inspiratie voor onze thema's komt vaak spontaan. We staan open voor de wereld en soms brengt een kort gesprek of een plotselinge ingeving ons bij een nieuw thema. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld Randi Zuckerberg betrokken, omdat er veel interesse was in technologie en AI. We willen het op een frisse manier brengen, met iemand die heel dicht in die wereld staat, maar ook actief is in sport en community. Geen typische tech-expert die uitlegt hoe technologie de maatschappij vormt.

Wat is jullie aanpak om de balans tussen werk en privéleven te behouden?

Barbara: Werk en privé zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en lopen steeds meer in elkaar over. Ik zie het als een totaalpakket. Het is een kwestie van geven en nemen, waarbij je leert dat je één leven hebt waarin deze twee aspecten continu balanceren. Dankzij onze samenwerking kunnen we flexibel inspelen op persoonlijke verplichtingen en zijn we ons bewust van de invloed van ons persoonlijk leven op ons werk en omgekeerd. Regelmatig sporten helpt ons om zowel mentaal als fysiek in balans te blijven. We proberen gelukkig te zijn in alle aspecten van ons leven en zijn ervan overtuigd dat een gezonde balans cruciaal is voor ons succes.

Angélique: Soms werken we heel veel en andere keren wat minder en dat is ook een vorm van balans. Het is belangrijk dat we de tijd die we hebben optimaal benutten. Barbara en ik ondersteunen elkaar door ruimte te bieden wanneer nodig en open te staan voor elkaars behoeften. Door een veilige en communicatieve omgeving te creëren, kunnen we niet alleen onze zakelijke uitdagingen aan, maar zorgen we ook voor een gezonde persoonlijke relatie. Dit helpt ons om zowel in ons werk als privé gelukkig en gebalanceerd te blijven.

Hoe gaan jullie om met stress en druk in jullie werk?

Barbara: Ik heb zeker momenten van stress, maar ik laat stress niet snel de overhand nemen. Ik ben meer van het relativeren, wellicht soms wat te veel.

Angélique: Ik ben emotioneler en een grote dromer. Soms kan ik dingen ook te groots inbeelden. Ik ben minder goed in relativeren, maar dat is ook oké. Het heeft me gebracht waar we vandaag zijn. Onze verschillende benaderingen zorgen ervoor dat we in balans zijn.

Wat denken jullie dat de grootste uitdagingen zijn op het gebied van mentaal welzijn voor vrouwen in het bedrijfsleven?

Barbara: Ik denk dat we allemaal erg streng zijn voor onszelf en wat milder mogen zijn. Ik zeg vaak dat mildheid een onderschatte kracht is. Het zou ook helpen als we vaker het standpunt van anderen zouden proberen te begrijpen, wat automatisch leidt tot meer mildheid jegens elkaar. Maar in onze individualistische maatschappij en sociale media, is dat een uitdaging. Ik denk als je probeert het standpunt van de ander te begrijpen dat er vanzelf mildheid komt. Wat op zijn beurt beter is voor onze mentale gezondheid.

Angélique: Mildheid en flexibiliteit zijn belangrijk. Flexibiliteit wordt steeds meer gezien als een vorm van intelligentie. Het draait allemaal om zorgen voor elkaar en blijven communiceren. En af en toe tijd nemen voor jezelf, de boel even helemaal afsluiten. Durven zeggen: ‘Nu is het genoeg, even pauze.’ Je hoeft niet aan alles deel te nemen, dat gevoel van 'fomo' (fear of missing out) is niet nodig.

Barbara: Zelfzorg is natuurlijk heel belangrijk, maar met ‘Better Together’ willen we ook benadrukken dat zorgen voor elkaar net zo belangrijk is. Misschien moeten we ons daar wat meer op richten, want door voor anderen te zorgen worden we zelf ook gelukkiger en mentaal gezonder.

Wat is jullie belangrijkste advies aan ondernemers over hoe ze mentaal gezond kunnen blijven terwijl ze hun bedrijf opbouwen?

Barbara: Ook hier wil ik graag het belang van mildheid benadrukken. We leggen allemaal veel druk op onszelf. Als je bijvoorbeeld eens drie uur op je telefoon hebt doorgebracht, is dat geen ramp. Niet elke dag is even productief en dat is volkomen normaal. We moeten leren om onszelf niet te hard te beoordelen, zelfs als dingen niet gaan zoals gepland.

Wat kunnen jullie leren van de diverse mensen die jullie ontmoeten in jullie werk en wie heeft jullie bijzonder geïnspireerd?

Barbara: We hebben het geluk dat we in ons werk veel verschillende mensen ontmoeten, of het nu tijdens onze podcast, in vergaderingen of samenwerkingen met partners is. We kunnen altijd iets van anderen leren. Ik geloof dat we van iedereen iets kunnen leren als we openstaan voor hun verhalen en inzichten. Durf ook te luisteren naar mensen waarvan je misschien niet meteen denkt dat je iets van hen kunt leren. Dat kan verrassend interessant zijn en je perspectief verbreden.
Een voorbeeld dat me te binnen schiet is Delphine Heenen van KickCancer. Wat ik inspirerend vind aan mensen zoals zij, is hoe ze omgaan met moeilijke situaties. Het is uiteindelijk jouw keuze hoe je reageert op tegenslagen. In het geval van Delphine, haar zoon kreeg kanker en zij besloot om daar iets positiefs uit te halen door een stichting op te richten om kinderkanker te bestrijden. Mensen die ondanks moeilijkheden iets positiefs weten te creëren, vind ik écht inspirerend.

Hoe zijn jullie persoonlijk gegroeid sinds de start van Generation Wow?

Barbara: Persoonlijk heb ik geleerd om mezelf meer te durven tonen. Vroeger bleef ik liever op de achtergrond, maar ik heb ingezien dat zichtbaar zijn soms noodzakelijk is en bijdraagt aan ons verhaal. Er zijn momenten waarop het belangrijk is om naar voren te treden, ondanks mijn voorkeur om anderen de spotlight te geven.

Angélique: Terwijl Barbara haar extraverte kant meer heeft omarmd, heb ik mijn introverte kant juist meer geaccepteerd. We leren veel van elkaar en beseffen dat een mix van onze kwaliteiten waardevol is. Bovendien hebben we geleerd om taken los te laten en te delegeren. We zijn beide zeer dankbaar voor de mogelijkheid om te delegeren en ons team te laten groeien. Durf te bedanken, zelfs al van tevoren. We geven graag complimenten als iets goed is. We bekijken liever het positieve om samen constructief verder te bouwen.

Wat zijn de toekomstplannen van Generation WOW? Overwegen jullie nieuwe initiatieven of uitbreidingen?

Angélique: Vorig jaar lanceerden we ‘Wow Money Talks’ om het taboe rond geld te doorbreken. Dit najaar organiseren we een nieuwe editie.

Barbara: We hebben ook de Generation Wow Network app gelanceerd. Hiermee kunnen deelnemers van onze evenementen verbinding maken en zich inschrijven om in kleine groepen van tien mensen te verbinde. We zien veel potentieel in deze app.

Angélique: De app werd geïntroduceerd tijdens onze conferentie en we zullen deze blijven ontwikkelen en verbeteren. Er komen zeker nog meer conferenties volgend jaar. We blijven doen waar we van houden, stap voor stap.

Generation WOW, de community voor vrouwen in business, komt op maandag 10 juni naar het Concertgebouw in Brugge. Met het thema ‘Better Together’ zetten ze kleppers als Randi Zuckerberg, Ish Ait Hamou,Julie Brown en vele andere topsprekers op het podium.

Tickets kan je kopen via deze link. Het programma vind je hier.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…