It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

De invloed van hormoonverstoorders op onze gezondheid

Gezond.be
10 min read

We leven in een wereld waarin synthetische stoffen alomtegenwoordig zijn. Van cosmetica tot voeding, van verpakkingen tot schoonmaakmiddelen: overal zitten toxines en hormoonverstoorders verstopt die onzichtbaar onze gezondheid beïnvloeden. Marouschka Beckers, ervaren orthomoleculair therapeut en leefstijlcoach, legt in Low Tox Living haarfijn uit wat je zélf kunt doen om je gifbelasting te verminderen. Met eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde tips biedt ze een praktische gids voor wie preventief wil handelen of specifieke klachten wil aanpakken. Ontdek hoe je in kleine, haalbare stappen je gezondheid én die van je omgeving een stevige boost kunt geven.

Wat inspireerde je om over Low Tox Living te schrijven, en hoe heeft jouw persoonlijke reis jouw benadering van gezondheid en welzijn beïnvloedt?
Er was een onweerstaanbare drang in me die riep: Iedereen die zijn gezondheid liefheeft, moet dit weten! Vooral kinderen, zwangere vrouwen en pubers zijn extra kwetsbaar voor toxines en hormoonverstoorders, zoals PFAS, pesticiden en microplastics. Ze krijgen in verhouding tot hun lichaamsgewicht veel meer binnen, wat kan leiden tot problemen zoals onvruchtbaarheid, diabetes, hormonale kankers en schildklieraandoeningen.

Mijn eigen hormonale pad kende obstakels die misschien anders hadden kunnen verlopen als ik deze kennis vroeger had gehad. Daarom wilde ik de onwetendheid rond dit onderwerp doorbreken. Low Tox Living is het boek dat ik zelf 30 jaar geleden had willen lezen: een praktische gids voor iedereen – van kinderen tot volwassenen – die op een haalbare manier toxines wil vermijden. Het verminderen van blootstelling is een cruciaal, maar vaak vergeten puzzelstuk in de weg naar herstel en gezondheid. Iedereen is gebaat met een Low Tox levensstijl. En nee, het is niet moeilijk om te doen als je het ‘weet’. Het noemt ook Low Tox Living en niet No Tox Living: het moet haalbaar blijven.


Kun je uitleggen wat hormoonverstoorders zijn en waarom ze zo alomtegenwoordig zijn in ons leven?
Hormoonverstoorders of hormoonontregelaars zijn (mengsels van) stoffen van buiten het lichaam die onze hormonen verstoren. We krijgen ze binnen via voeding en voedselverpakkingen, of door ze op de huid te smeren. Ook kunnen we ze inademen; bijvoorbeeld synthetische parfum kan zeer hormoonverstorend zijn. Wist je dat je in IVF-klinieken eigenlijk geen parfum mag dragen?


Wat zijn enkele van de meest verrassende bronnen van toxines die mensen misschien over het hoofd zien?
Langdurige blootstelling aan bepaalde toxines kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit geldt vooral bij een lage dosis over een lange periode (low tox/long exposure). Daarnaast komen verschillende hormoonverstoorders samen in je lichaam, wat leidt tot een cocktaileffect waarbij ze elkaar kunnen versterken.

Wat zijn verrassende bronnen van toxines? Dat hangt af van je voorkennis…

  • Veel mensen weten niet dat de binnenkant van een blikje eigenlijk bedekt is met plastic.
  • Ook het kartonnen bekertje voor koffie bevat meer dan alleen karton; anders zou de koffie het karton doorweken.
  • Onlangs ontmoette ik een tandarts die niet wist dat flosdraad van PTFE kan zijn gemaakt. (Ter info: PTFE is Teflon en behoort tot de PFAS-familie.)
  • Antibacteriële handgel bevat vaak triclosan, een hormoonverstoorder.
  • Formaldehyde komt vrij uit nieuwe meubels en het kan jaren duren voordat dit volledig is verdampt.
  • Gebromeerde brandvertragers zitten in je tablet of gsm.
  • Aluminium uit aluminiumfolie kan ook in je lichaam terechtkomen.


Hoe beïnvloedt Low Tox Living onze algehele hormonale balans en welke directe voordelen kunnen mensen ervaren door deze levensstijl aan te nemen?
Minder blootstelling aan toxines, ook wel bekend als 'low tox living', kan de lever aanzienlijk ontlasten. De lever is een onmisbaar orgaan met vele functies, waaronder het afbreken van hormonen die hun boodschap in het lichaam hebben overgebracht. Door de lever minder te belasten, kan deze zich beter richten op zijn andere taken, wat direct bijdraagt aan een betere hormonale balans.

Low Tox Living biedt nog tal van andere voordelen. In mijn boek Low Tox Living deel ik getuigenissen van patiënten die baat hebben gehad bij deze levensstijlveranderingen.

Bovendien speelt Low Tox Living een belangrijke rol in kankerpreventie en helpt het je om gezond te blijven. Het vermijden van toxines is cruciaal voor, tijdens en na de zwangerschap en gedurende de kindertijd. Het belang hiervan kan niet genoeg worden benadrukt: door bewust om te gaan met toxines bescherm je jezelf én toekomstige generaties tegen schadelijke invloeden.


Kun je ons meenemen door een typische Low Tox-dag van ochtendroutines tot avondgewoontes?
Het is een reis van vele jaren geweest, maar stap voor stap heb ik mijn levensstijl aangepast om gezonder en duurzamer te leven. Telkens wanneer producten aan vervanging toe waren, koos ik bewust voor betere alternatieven.

Bijvoorbeeld, ik gebruik nu beddengoed gemaakt van natuurlijke stoffen en vermijd geurblokjes in het toilet. Mijn badkamerkastje is gevuld met low-tox producten, en mijn drinkwater wordt gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Na waterschade in mijn huis heb ik geïnvesteerd in een luchtfilter – zonder twijfel de beste aankoop ooit!

Daarnaast heb ik plastic containers, drinkbussen en brooddozen vervangen door glas of roestvrij staal (RVS). Aluminiumfolie en plastic folie zijn verdwenen uit mijn keuken. Ook potten, pannen en keukengerei zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun materiaal. Ik probeer ultrabewerkte voedingsmiddelen en afhaalmaaltijden zoveel mogelijk te vermijden omdat ze vaak ongezond zijn.

Zelfs schoonmaakproducten en wasmiddelen zijn onder de loep genomen; hierbij kies ik voor milieuvriendelijke opties. Bij de aanschaf van kleding en textiel let ik nu meer op duurzaamheid, hoewel er altijd ruimte blijft voor verbetering.

Momenteel ben ik op zoek naar een nieuw dekentje om gezellig onder te kruipen op de bank. Het moet betaalbaar én duurzaam zijn! Veel dekens worden gemaakt van synthetische materialen zoals fleece, polyester of acryl – daar wil ik liever niet meer onder liggen.

Door deze keuzes voel ik me niet alleen beter over mijn impact op het milieu maar ook over hoe deze veranderingen bijdragen aan een gezondere leefomgeving voor mezelf.


Veel mensen vinden het idee van het elimineren van toxines overweldigend. Wat zou je zeggen dat de meest essentiële eerste stappen zijn voor iemand die net begint met een Low Tox-levensstijl?
In de wereld van vandaag worden we vaak geconfronteerd met toxines die ons leven kunnen beïnvloeden. Het verminderen van deze schadelijke stoffen kan bijdragen aan een gezonder en prettiger leefomgeving. Hier zijn enkele praktische tips om op een eenvoudige manier te beginnen:

  1. Neem kleine stappen: Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Begin bijvoorbeeld met het uitdoen van schoenen in huis om vuil en chemicaliën buiten te houden.
  2. Ventileer regelmatig: Zorg voor voldoende frisse lucht in huis door regelmatig ramen open te zetten. Dit helpt om schadelijke stoffen af te voeren.
  3. Grondig schoonmaken: Stof kan hormoonverstorende stoffen bevatten, dus maak regelmatig schoon om ophoping te voorkomen.
  4. Kies duurzame alternatieven: Overweeg bij het kopen van plastic producten of er geen duurzamer alternatief is dat minder impact heeft op het milieu.
  5. Vermijd plastic in de keuken: Gebruik zo min mogelijk plastic, vooral bij verhitting zoals in de magnetron, aangezien dit schadelijke stoffen kan vrijgeven.

Tot slot, maak je niet teveel zorgen over toxische stoffen; stressen helpt niet en loslaten is soms de beste oplossing voor je welzijn!


Hoe zie jij de rol van voeding in het beheersen van toxineblootstelling en welke voedingsmiddelen raad je aan om ontgifting te ondersteunen?
Eet zo puur en onbewerkt mogelijk en kook zelf. Wees lief voor je lever: je kan via specifieke voeding je lever helpen om goed te functioneren. Artisjok is geweldig voor de lever. En zet ook kruisbloemigen -koolsoorten- op de menu. Een beetje ajuin, prei, look en een rauwe wortel erbij en je komt al een heel eind!

In je boek benadruk je het belang van het begrijpen van productetiketten. Kun je enkele belangrijke ingrediënten of termen noemen waar we op moeten letten bij het kiezen van persoonlijke en huishoudelijke producten.

Laat je niet misleiden door slimme marketing, hippe slogans, groene kleuren en termen als ecologisch, organisch, duurzaam of goed voor de planeet.
De enige betrouwbare bron is de ingrediëntenlijst. De volledige lijst van ingrediënten wordt vaak goed verstopt op sommige websites.
Als je het product in handen hebt, draai het dan om. De voorkant is marketing; de achterkant met de ingrediëntenlijst is wat je nodig hebt!

In mijn boek heb ik alle "te vermijden" ingrediënten netjes opgesomd. Hier zijn er een paar:

  • titaniumdioxide
  • triclosan
  • SLS
  • (synthetische) parfums

Low Tox Living van Marouschka Beckers is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...