Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is de natuurdriehoek en hoe verbetert het de gezondheid van kinderen?

Gezond.be
5 min read

In een tijdperk waarin kinderen steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen, is het essentieel om de voordelen van buitenspelen te benadrukken. De introductie van de "natuurdriehoek" in België is een belangrijke stap in deze richting. Deze nieuwe educatieve tool, gelanceerd door A.S.Adventure samen met gezondheidsexperts, biedt ouders en kinderen een gestructureerde manier om dagelijks van de natuur te genieten.

Het belang van buitenspelen

Buitenspelen heeft talloze voordelen voor kinderen. Het bevordert niet alleen hun fysieke gezondheid, maar heeft ook een gunstige invloed op hun mentale en sociale welzijn. Kinderen die regelmatig buiten spelen zijn vaak fysiek actiever, wat bijdraagt aan een betere conditie en sterkere spieren en botten. Bovendien helpt buitenspelen bij het verminderen van stress en angst, waardoor kinderen zich beter kunnen concentreren en leren.

Daarnaast biedt de natuur een unieke leeromgeving waar kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Door bijvoorbeeld insecten te ontdekken of natuurlijke kunstwerken te maken met hout en stenen, leren ze op een speelse manier over de wereld om hen heen. Dit soort activiteiten stimuleert ook hun probleemoplossende vaardigheden en zelfvertrouwen.

Wat is de natuurdriehoek?

De natuurdriehoek is geïnspireerd op de voedingsdriehoek en helpt gezinnen om regelmatig betrokken te zijn bij natuurlijke activiteiten in een groene omgeving. De driehoek benadrukt het belang van variatie in natuurgerelateerde activiteiten:

 • Dagelijkse activiteiten: Kleine handelingen zoals het ontdekken van insecten in de tuin of het maken van kunstwerken met natuurlijke materialen.
 • Wekelijkse verkenningen: Grotere avonturen zoals blotevoetenpaden volgen in lokale parken of picknicken terwijl je naar vogelgeluiden luistert.
 • Maandelijkse excursies: Uitgebreidere uitstapjes naar natuurgebieden zoals kampeertochten of klimmen in de Ardennen.
 • Jaarlijkse vakanties: Grotere reizen naar zee of naar het buitenland voor intensere natuurexploraties.

Deze gestructureerde aanpak zorgt ervoor dat kinderen regelmatig worden blootgesteld aan verschillende vormen van buitenactiviteiten, wat hun totale ontwikkeling ten goede komt.

De natuurdriehoek

De wetenschappelijke onderbouwing

Een team van vijf experten, heeft samengewerkt aan het manifest dat deze campagne ondersteunt. Hun onderzoek toont aan dat regelmatige interactie met de natuur cruciaal is voor zowel fysieke als mentale gezondheid:

 • Karolien Raeymaekers, klinisch psychologe voor jongeren en kinderen, benadrukt hoe natuurlijk spelen sociaal-emotionele vaardigheden ontwikkelt.
 • Prof. dr. Tim Nawrot, hoogleraar milieu-epidemiologie, wijst op het belang van groene ruimtes voor gezonde botontwikkeling en mentale welzijn.
 • Prof. Tim Beatley, grondlegger van de natuurdriehoek, stelt dat regelmatige interacties met de natuur essentieel zijn.
 • Prof. Boris Jidovtseff, expert in bewegingswetenschappen, pleit voor risicovol spelen als onderdeel van gezonde ontwikkeling.
 • Ann Steverlynck, pedagoge, onderstreept hoe natuurlijk spelen cognitieve veerkracht bevordert.

Deze experts roepen ouders op om avonturen in de natuur mogelijk te maken door kinderen aan te moedigen buiten te spelen en hen ruimte te geven om vrijelijk te ontdekken.

Praktische tips voor ouders

Het integreren van meer buitenspeelactiviteiten hoeft niet ingewikkeld te zijn:

 1. Maak dagelijkse wandelingen na schooltijd.
 2. Plan wekelijkse bezoeken aan parken of bossen.
 3. Organiseer maandelijkse familie-uitjes naar grotere natuurgebieden.
 4. Stimuleer creatieve spelletjes zoals schatzoeken of bouwen met takken.

De natuurdriehoek kan gedownload worden als hulpmiddel om deze activiteiten bij te houden en inspiratie op te doen.

Zelf aan de slag

 • Lees hier het wetenschappelijke manifest, geschreven door vijf vooraanstaande gezondheidsexperts en praktijkdeskundigen.
 • Download hier de natuurdriehoek of vraag een geprinte poster aan via de socials van A.S.Adventure. Leuk voor in de klas, bij de jeugdwerking of gewoon thuis!
 • In deze inspiratiegids vind je tal van activiteiten en inspiratie voor jouw dagelijkse dosis natuur en om elk trapje van de natuurdriehoek te volbrengen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…