Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vind meer rust in je dagelijks leven via mindfulness

Gezond.be
5 min read

Ben jij al bekend met mindfulness? Het is een ware trend geworden en veel mensen ervaren de positieve effecten ervan. Maar wat betekent mindfulness nu eigenlijk en hoe begin je eraan? In dit artikel ontdek je het en krijg je handige tips om zelf te starten.

Voordelen van mindfulness
Mindfulness kan je helpen om in het moment te leven, meer bewust te zijn van jezelf en je omgeving en beter om te gaan met stress en conflicten.
Hier zijn een aantal voordelen van mindfulness:
Door mindfulness train je jezelf om volledig in het moment te zijn en van het nu te genieten, zonder oordeel. Dit maakt je meer open en bewust.
– Mindfulness is overal en altijd toepasbaar in je dagelijks leven. Het helpt je om bewuster te leven, zelfs tijdens drukke dagen.
– Mindfulness-oefeningen helpen je om de kleine dingen in het leven te waarderen en bieden een moment van rust in je dag.

Kortom, mindfulness kan een waardevolle tool zijn om meer in het moment te blijven, beter met stress om te gaan en meer rust en waardering te vinden in het leven.

Mindfulness oefeningen

Het begrijpen van de essentie van mindfulness en de voordelen ervan is één ding; het daadwerkelijk toepassen is iets anders. Gelukkig kan iedereen mindfulness leren. De volgende oefeningen helpen je op weg naar een mindful leven.

1. Mindful lopen:
Dit vormt een toegankelijke introductie tot mindfulness. Hierbij concentreer je tijdens je wandeling op de sensatie van je voeten die de grond raken. Merk de bewegingen van je lichaam op en let op de geluiden, visuele details en geuren om je heen. Wanneer je gedachten afdwalen, breng je ze zachtjes terug naar het moment. Liever een andere activiteit? Overweeg mindful douchen als alternatief. Gebruik de douchemomenten om volledig op te gaan in het gevoel van water dat je huid streelt, de geur van zeep, het geluid van stromend water en de visuele sensaties. Naast deze activiteiten, biedt vrijwel iedere dagelijkse bezigheid een kans voor mindfulness-praktijken. Of het nu gaat om bewust tanden poetsen, koffiedrinken, de was opvouwen of afwassen, start met korte momenten en beoefen dagelijks enkele minuten.

2. Mindfulness-oefening met een persoonlijke foto:
Kies een foto van jezelf met vrienden of familie. Zet een timer voor twee minuten en observeer de foto aandachtig zonder te oordelen. Let op de details, zoals de kleding, gezichtsuitdrukkingen en de achtergrond. Het doel is om volledig aanwezig te zijn bij wat je ziet, zonder af te dwalen in gedachten of oordelen.

3. De rozijn:
Dit is een typische mindfulness-oefening voor beginners. In principe kan je de uitgebreide versie van deze oefening met elk type voeding uitvoeren, maar ingrediënten met een bijzondere smaak, textuur en geur maken het een tikkeltje makkelijker. Rozijnen zijn daarom uitermate geschikt. Je gaat stapsgewijs al je zintuigen aanspreken om je rozijn mindful op te eten.
Dat doe je door stap voor stap je aandacht te vestigen op de volgende vragen:
– Hoe ziet de rozijn eruit?
– Hoe voelt de rozijn aan? Wat gebeurt er als je erin knijpt, ermee rolt, eraan trekt…?
– Hoe ruikt de rozijn?
– Hoe voelt de rozijn aan in je mond?

4. De bodyscan:
Bij de bodyscan concentreer je je op de prikkels van je lichaam. Deze oefening wordt vaak aangeraden aan mensen met fysieke problemen en chronische pijn. Door aan deze vorm van mindfulness-meditatie te doen zal je pijn niet per se verdwijnen, maar leer je er wel anders mee omgaan. Je leert dat je het gevoel in een bepaald lichaamsdeel kan aanvaarden. Daardoor wordt het draaglijker en leer je er bewust voor kiezen om niet langer te lijden onder chronische pijn.
Doe deze oefening aan de hand van volgende stappen:
1) Startpositie: Lig op je rug met je handpalmen omhoog en voeten uit elkaar, of zit rechtop met je voeten op de grond.
2) Stilte: Blijf stil liggen of zitten, pas je houding alleen aan bij ongemak.
3) Ademhaling: Let op je adem om te ontspannen.
4) Aandacht voor lichaam: Merk op hoe je lichaam aanvoelt, waar het contact maakt en ervaar de temperatuur.
5) Focus: Ga systematisch langs elk lichaamsdeel en let op sensaties, of richt je direct op gespannen of pijnlijke delen om deze te ontspannen.
6) Afsluiting: Na het overlopen van je lichaam, open je ogen en blijf je nog even zitten. Voel de verbeterde connectie tussen lichaam en geest.

Hoewel het in het begin een uitdaging kan zijn om gefocust te blijven, wordt mindfulness na verloop van tijd net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Dus zelfs als je na je eerste poging denkt dat het niets voor jou is, geef niet op. Blijf oefenen, want zoals bij alles geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…