Opinie: mensen ‘zijn’ niet obees, ze hebben de ziekte obesitas

Op 18 mei vond European Obesity Day plaats. Diëtiste en voedingscoach Hella Van Laer woonde naar aanleiding van deze Europese dag een symposium bij van EASO, de European Assocation for the Study of Obesity. Speciaal voor Gezond.be zet ze op een rijtje wat ze allemaal heeft onthouden.

Andere invalshoek nodig

Obesitas is een ziekte, punt. Mensen zijn niet obees, ze hebben de ziekte obesitas. En dat is een heel andere invalshoek. Alle gezondheidswerkers (specialisten, huisartsen, verplegend personeel…) moeten op een respectvolle en empathische manier (leren) omgaan met mensen die aan obesitas lijden. Er is dus nood aan een degelijke opleiding en/of bijscholingen voor onder andere artsen om dit multifactorieel probleem goed aan te pakken.

Bovendien is ongezonde voeding (met de rechtstreekse en onrechtstreeks gevolgen ervan) nog steeds doodsoorzaak nummer één! Dat lijken we soms even te vergeten.

Praktisch voorbeeld: in een ziekenhuis, dat toch een gezondheidscentrum in de brede zin van het woord is, vind je helaas nog steeds drankautomaten met, op ooghoogte, een breed aanbod van calorierijke frisdranken terwijl het water onderaan staat.  Als je dan even signaleert bij een dokter-specialist dat zoiets toch niet kan, krijg je te horen dat zij de mensen niet hoeven te betuttelen.  Met zo’n mentaliteit bij onze gezondheidswerkers zet je geen stap vooruit op de moeilijke weg naar een gezonde voeding.

Dweilen met de kraan open zolang overheid niks doet

En neen, niet enkel het individu is verantwoordelijk. Zo lang onze overheid dit probleem niet au sérieux neemt en duidelijke regels oplegt, ook naar de voedingsindustrie toe, blijft het vaak dweilen met de kraan open.

Ons oerbrein is gewoon niet bestand tegen onze huidige hectische omgeving vol stress, chronisch slaaptekort en een overvloed aan ongezonde, bewerkte voedingsproducten. Zoals een diëtiste uit Londen gisteren terecht opmerkte: hoe moeten we nu de strijd op lange termijn blijven aangaan als kant-en-klaar junkfood (zoals lasagne) gewoon al goedkoper is dan verse groenten apart én het bovendien ook geen moeite vereist dit te bereiden.

Kennis doet niet altijd gezond leven

En neen: zelfs het medisch personeel kan niet als rolmodel dienen. Door een hoge werkdruk, slaaptekort of slechte gewoontes die er zijn ingeslopen vallen ook zij  helaas vaak ten prooi aan overgewicht en een omgeving met ongezonde voeding. Een duidelijk bewijs dat beschikken over alle kennis ons nog niet altijd effectief gezond doet leven. Ons brein is gewoon niet bestand tegen onze maatschappij die enorm snel geëvolueerd is.

Obesitas samen aanpakken: starten in België

We moeten gewoon meer samenwerken op Europees vlak en laat ons al starten hier in België. Welke concrete stappen die wél effect hebben kunnen er genomen worden?

Laat ons dus obesitas samen aanpakken: de overheid, scholen, voedingsindustrie, retail, gezondheidsmedewerkers… Want het is een multifactorieel probleem.

Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente.

Onlangs bracht ze het boek ‘Breek met hoe je eet‘ uit. Daarin kon Hella volop haar eigen passie én uitgebreide kennis over de link tussen ons brein en onze (ongezonde) eetgewoonten verwerken. Het resultaat is een duidelijk, motiverend boek dat je kan helpen (di)eetvalkuilen te vermijden, slechte eetgewoontes te doorbreken, jezelf te motiveren…

Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde Drukte.