Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereld Obesitas Dag: 39 miljoen kinderen onder de 5 jaar hebben overgewicht

Nona Heremans
2 min read

Voor het derde jaar op rij wordt vier maart omgedoopt tot Wereld Obesitas Dag. Met deze dag wil de World Obesity Federation de ziekte in de kijker zetten en het bewustzijn errond vergroten. Dat is niet onbelangrijk, want wereldwijd blijft het aantal mensen met obesitas snel stijgen.

Er bestaan nog steeds heel wat misvattingen over obesitas en mensen met de ziekte hebben vaak te maken met barrières en moeilijkheden. Obesitas is namelijk een chronische ziekte die niets te maken heeft met luiheid of een gebrek aan wilskracht, terwijl dat wel nog vaak gedacht wordt. Het zijn immers fysiologische, psychologische, sociale en omgevingsfactoren alsook genetica die bijdragen tot obesitas. Mensen met obesitas hebben daarom baat bij de juiste hulpverlening, om zo schuldgevoelens weg te nemen en de motivatie te vergroten.

Opvallende cijfers

De cijfers van overgewicht en obesitas zijn om achterover te vallen. Zo is obesitas sinds 1975 wereldwijd bijna verdrievoudigd en kampt in Europa meer dan de helft van de volwassen bevolking (53%) met overgewicht. Ook kinderen blijven niet gespaard. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampten in 2020 wereldwijd 39 miljoen kinderen onder de vijf jaar met overgewicht. In België heeft één op de vijf (19%) jongeren tussen twee en zeventien jaar overgewicht en lijdt 5,8% aan obesitas. Een recente studie van Kind en Gezin toont aan dat overgewicht bij tweejarigen de laatste tien jaar is toegenomen. De laatste jaren was die toename zelfs nog sterker, vermoedelijk heeft ook hier de coronacrisis (duh!) invloed op gehad. Momenteel heeft één op negen peuters in Vlaanderen overgewicht, tien jaar geleden was dat slechts 6,8%.

De gevolgen

Het is belangrijk om kinderen en adolescenten die leven met overgewicht of obesitas goed op te volgen. Zij lopen onder andere een hoger risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen. Uit een recente studie blijkt dat kinderen onder achttien jaar met obesitas meer kans hebben op een ziekenhuisopname. En dan hebben we het nog niet over de psychische gevolgen gehad, want overgewicht bij kinderen draagt wel degelijk bij aan emotionele problemen en kan leiden tot stigmatisering.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…