Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eenvoud, intuïtie en groenten: in gesprek met Pascale Naessens

Gezond.be
11 min read

Met haar frisse kijk op gezond eten en haar passie voor koken, blijft Pascale Naessens een bron van inspiratie voor velen. In een openhartig interview met Pascale Naessens verkennen we haar nieuwste themaboek: De beste groenterecepten van Pascale, dat volledig is gewijd aan de essentiële rol van groenten. Ze deelt haar visie op koken, inzichten en filosofieën over gezond koken, leven en de diepere betekenis van voeding.

Waarom heb je besloten om een themaboek over groenten te schrijven?
Ik wilde iets anders doen dan gewoon mijn oude boeken herdrukken. Het idee van themaboeken kwam voort uit zowel de vraag van mijn publiek als mijn eigen creatieve drang. Met deze boeken kan ik mijn schat aan recepten toegankelijk maken voor een breed publiek. Groenten zijn altijd een essentieel onderdeel van mijn keuken geweest, en met dit themaboek wil ik laten zien hoe veelzijdig en belangrijk ze zijn.

Wat is jouw favoriete recept uit het boek?
Als ik moet kiezen, dan gaat mijn voorkeur uit naar het type recept "Groente met feta en noten". Dit is voor mij het perfecte gerecht voor drukke dagen, wanneer ik snel iets gezonds en smaakvols op tafel wil zetten. Wat ik vooral waardeer aan dit recept is de eenvoud en het principe van geen verspilling; ik gebruik simpelweg de restjes groenten die ik nog in de koelkast heb liggen. Met een beetje feta erbij, die heerlijk smelt en eventueel wat extra tomaten of currypasta voor de liefhebbers is dit gerecht compleet. Het laat zien dat koken met groenten niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je met een paar simpele ingrediënten en wat creativiteit altijd een voedzame maaltijd kunt bereiden. Dit gerecht symboliseert mijn kookfilosofie: gezond, snel en met respect voor de ingrediënten.

Wat is jouw doel en hoe wil je mensen inspireren?
Mijn doel is om mensen het plezier van koken te laten ontdekken en herontdekken, en niet alleen wat kennis bij te brengen. Met mijn kookboeken wil ik mensen laten genieten van het koken met verse ingrediënten, en laten zien dat gezond koken niet ingewikkeld hoeft te zijn. Ik wil een moment van herkenning creëren, waarbij mensen denken: "Dit is iets wat ik ook kan." Mijn doel is niet om mensen te overladen met regels, maar om hen te inspireren met creativiteit en zelfvertrouwen wanneer ze mijn recepten proberen en denken: "Ik kan dit aanpassen naar mijn eigen smaak."
Ik merk dat mensen vaak excuses verzinnen om niet aan een gezonde maaltijd te beginnen. Maar prioriteiten stellen is essentieel. Ik maak bewust tijd vrij voor gezonde maaltijden. Dit is een eenvoudige aanpassing die je ook kunt inpassen binnen onze drukke levens. Mijn motto is helder: als je nu geen tijd vrijmaakt voor je gezondheid, zul je vroeg of laat tijd moeten vrijmaken voor ziekte. Deze levensles deel ik graag, omdat het een fundamentele waarheid bevat die we niet mogen negeren.

Hoe belangrijk is intuïtie in jouw kookproces?
Intuïtie speelt een cruciale rol in alles wat ik doe, vooral in de keuken. Ik vertrouw op mijn gevoel om te bepalen wat werkt en wat niet, zelfs bij het selecteren van recepten voor mijn boeken. Elk recept moet niet alleen voedzaam zijn, maar ook vreugde en voldoening brengen.

Mijn nieuwe app, de "Pascale Naessens app", is een verlengstuk hiervan. Het biedt creativiteit en inspiratie bij het gebruik van ingrediënten en helpt mensen op een creatieve manier te koken. Gebruikers kunnen eenvoudig keywords invoeren om inspiratie te krijgen voor diverse gerechten. De app houdt ook rekening met seizoensgebonden groenten en helpt bij het vereenvoudigen van het boodschappen doen, met zelfs de optie om boodschappen direct aan huis te laten leveren. Het ultieme doel is om het plezier in koken terug te vinden door actief bezig te zijn en te experimenteren tijdens het kookproces.
De app biedt heel veel andere gebruikersmogelijkheden, maar ik blijf geloven dat fysieke boeken een speciale plaats zullen behouden. De tastbare ervaring van een boek is uniek en iets dat ik altijd zal koesteren. Eigenlijk vullen de app en de boeken elkaar aan.

Pascale Naessens app

Hoe zorg je persoonlijk voor een gezonde balans in jouw voedingspatroon en welke adviezen geef je om valkuilen in gezonde voeding te vermijden?
Ik bewaak mijn eigen balans door goed te letten op de signalen van mijn lichaam en grijp in zodra ik merk dat deze balans verstoord raakt. Mijn aanpak van voeding is flexibel en intuïtief; ik geloof niet in strikte voedingsregels als dé sleutel tot een gezond leven. Al kunnen strikte regels je wel op weg helpen als je echt de pedalen kwijt bent, maar dan komt er een moment dat je moet overschakelen. Het is van essentieel belang om naar de behoeften van je lichaam te luisteren. Echter, het is ook cruciaal om je lichaam te voeden met kwalitatieve voeding, met name onbewerkte voeding. Op deze manier zal je merken dat je lichaam doet wat het moet doen: je echt verzadigen en je energie geven. Dit helpt om je hormonen weer in balans te brengen, zodat je geen last meer hebt van die onweerstaanbrare drang om te eten.

Een van de grootste valkuilen die ik zie bij mensen die streven naar een gezonder voedingspatroon, is het verliezen in de details. Ze kiezen bijvoorbeeld onnodig voor een glutenvrij dieet of voor de "gezondste" noten. Deze benaderingen missen het belang van een stevige basis in natuurlijke en onbewerkte voeding. Eerst moet je werken aan de basis en dan kun je eventueel de details bijsturen. Mijn advies is om een stap terug te doen en het grotere plaatje te bekijken. Een enkel stukje chocolade of taart zal je gezondheid niet ondermijnen, maar je voedingskeuzes over een langere periode wel. Daarom pleit ik voor het eten van natuurlijke voeding en het vermijden van te veel bewerkte producten. Als je basis gezond is, zul je al snel de positieve effecten ervaren op je gezondheid, welzijn en geluk. Dit alles onderstreept dat het volgen van strikte regels niet nodig is.

Zie je een verschuiving in onze eetcultuur?
Onze eetcultuur is de laatste 50 jaar aanzienlijk veranderd. Dit is voornamelijk een gevolg van de landbouw- en industriële revoluties, wat heeft geleid tot een overconsumptie van koolhydraten, vooral geraffineerd, deze zijn bijzonder verslavend. Ik merk op dat veel mensen tegenwoordig eenzijdig eten, zoals de hele dag door brood, pasta en frieten, wat verre van ideaal is.

Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat onze huidige eetgewoonten niet 'normaal' zijn. Kijk maar naar de prevalentie van overgewicht en obesitas wereldwijd; dat was nooit de bedoeling van de menselijke natuur. Onze genen zijn niet veranderd; onze omgeving wel. En door dit inzicht te delen, hoop ik dat mensen gaan inzien dat een verschuiving naar onbewerkte en natuurlijke voeding de sleutel is tot gezonder leven. Dit betekent niet per se minder koolhydraten eten, maar vooral minder geraffineerde koolhydraten, die niet uit de natuur komen. Als iedereen deze basisprincipes zou volgen, zouden we veel van de hedendaagse gezondheidsproblemen kunnen verminderen.

Hoe zie je de veranderingen in voedingsadviezen door deskundigen?
In de afgelopen jaren heb ik een opvallende verandering opgemerkt in hoe deskundigen, zoals artsen, voedingsadviezen benaderen. Vroeger werd er weinig nadruk gelegd op voeding, maar tegenwoordig zie ik steeds vaker dat artsen de voedingswijze aanbevelen die ik uitdraag, met nadruk op het belang van vetten en een lagere bewerkte koolhydraatinname.

Persoonlijk pleit ik voor een term die ik liever gebruik, 'normal carb', omdat deze een meer gebalanceerde benadering van koolhydraatinname weerspiegelt in plaats van de striktere 'low carb' benadering. De huidige trend van 'low carb' lijkt mij enigszins misleidend, omdat het suggereert dat extreme beperkingen de oplossing zijn, terwijl 'normal carb' gewoon een terugkeer naar natuurlijke, onbewerkte voeding bevordert.

Hoe is jouw liefde voor voeding ontwikkeld?
Mijn passie voor eten en eetcultuur is grotendeels gegroeid door de invloed van mijn vader. Hoewel hij zelf niet altijd achter het fornuis stond, bracht hij dankzij zijn werk in de drankhandel regelmatig bijzondere gerechten mee naar huis, zoals paling in het groen of kreeft. Die momenten van samen eten aan de keukentafel, vol gezelligheid en verbinding, leerden me dat goed eten mensen samenbrengt en gelukkig maakt. Mijn vader benadrukte altijd het belang van kwaliteit in voeding, een principe dat ik diep koester: bespaar op alles, behalve op eten.

Hoe beleef je je bezoek aan een restaurant?
Ik kan nog steeds enorm genieten van uit eten gaan. Het herinnert mij eraan hoe belangrijk het is om de inspanning en liefde achter elke maaltijd te waarderen. Ik bewonder het harde werk en de passie die in de gerechten wordt gestoken. Daarom geef ik altijd complimenten, of het nu in een restaurant is of bij iemand thuis. Voor mij draait het niet om de perfectie van een gerecht, maar om de intentie erachter. Zelfs als iets niet helemaal aan de verwachtingen voldoet, kan ik het nog steeds waarderen als het met liefde is bereid. Ik heb diep respect voor iedereen in de restaurantsector; het is een beroep waarbij je elke dag opnieuw je ziel en zaligheid inlegt.

Heb je een ultieme tip voor een gezond en gelukkig leven?
Start je dag met een voedzaam ontbijt. Deze eenvoudige gewoonte kan een wereld van verschil maken. Een evenwichtig ontbijt zorgt niet alleen voor een energieke start, maar houdt ook je bloedsuikerspiegel stabiel. Dit helpt om de verleiding van ongezonde snacks te weerstaan door die plotselinge hongeraanvallen te voorkomen. Wanneer je de dag positief begint, voel je je energiek en trots op jezelf voor het maken van gezonde keuzes. Ik raad een fruitontbijt aan, met volle yoghurt, aangevuld met zaden. De eiwitten, vetten en vezels verzadigen je, terwijl het fruit letterlijk kleur in je leven brengt en je voorziet van bijzonder gezonde secondaire plantenstoffen. Als je extra honger hebt of meer energie nodig hebt, overweeg dan om ook noten toe te voegen voor die extra boost.

De beste groenterecepten van Pascale is te koop voor € 20,99 en uitgegeven bij Lannoo.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…