Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hello sunshine! Zo bescherm je jezelf tegen de zon

4 min read

De zon is de bron van alle leven op aarde. Niet alleen speelt ze een belangrijke rol voor de fotosynthese van planten en de aanwezigheid van vloeibaar water, ook wij hebben het licht en de warmte van de zon nodig. Zonlicht draagt bij tot ons welzijn via de endorfine secretie en de aanmaak van vitamine D. Toch mogen we niet vergeten dat een overdosis zon onherstelbare schade aan het DNA van onze huidcellen kan toebrengen, zowel op korte als op lange termijn.

Bruin worden

De eerste – meest opvallende – reactie is het bruin worden van de huid. Die pigmentatie wijst erop dat de huid zich probeert te beschermen. Het is een continu proces dat echter intenser wordt wanneer de cellen in de onderste epidermislaag door UV worden gestimuleerd. Ze gaan dan meer melanine aanmaken, wat je huidcellen en hun DNA moet beschermen door een deel van het UV te absorberen. Die melanine bevindt zich oppervlakkig in de huid en wordt door de celvernieuwing geleidelijk weer verwijderd.

De gevolgen van blootstelling aan de zon

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling, zoals UVB, UVA, zichtbaar licht en infrarood licht. De gevolgen van UVB – zonnebrand met roodheid of zelfs verbranding van de huid – zijn zorgwekkend, maar alle soorten stralingen wekken vrije radicalen op die door hun hoge energie schade kunnen toebrengen aan het DNA.

Op lange termijn werkt zonlicht huidveroudering in de hand doordat het de collageen- en elastinevezels aantast. Die DNA-mutaties gaan gepaard met een verzwakt immuunsysteem van de huid en een activering van bepaalde genen die de ontwikkeling van kankercellen bevorderen.

Het hele jaar door beschermen

We mogen zonnebescherming dan wel spontaan met warme zomers associëren, toch moeten we ons ervan bewust zijn dat UV het hele jaar door een te duchten gevaar is. Zo vindt 70% van de UV-blootstelling plaats buiten de zomervakantie. De zon is niet alleen gevaarlijk wanneer we haar voelen of zien, want 80% van het UV dringt door wolken en mist, en 50% van de UVA-blootstelling is afkomstig van weerkaatst zonlicht, ook in de schaduw.

Hoeveel moet je smeren?

Zelfs de beste zonnebescherming is ontoereikend als er niet voldoende product wordt gesmeerd. De ‘correcte’ dosis bedraagt twee milligram per vierkante centimeter huid. Dat is het equivalent van een golfballetje voor het hele lichaam. Voor een olie- of nevelspray zijn tien tot vijftien pompjes per zone nodig om voldoende beschermd te zijn. Minder product aanbrengen haalt het beschermingsniveau naar beneden. Kies daarom altijd voor een hoge of zeer hoge beschermingsfactor.

Of je melk, olie, nevel, gelcrème of andere producten gebruikt, maakt niet uit. De SPF wordt berekend aan de hand van objectieve metingen, ongeacht de textuur van het product, en vooral, ongeacht het merk (tenminste in Europa).

Het Bariésun gamma van Uriage

De nieuwe basisformules van de Bariésun zonneproducten van Laboratoires Dermatologiques d’Uriage beschermen de huid optimaal en helpen bovendien het cel-DNA intact te houden. Het Telomeres Protect1 patent beschermt de chromosomen, meer bepaald hun extremiteiten, de telomeren. De grootte van de telomeren geeft een idee van hun leeftijd: na verloop van tijd en ook als gevolg van externe factoren, zoals stress, vervuiling, voeding en UV, worden de telomeren namelijk korter. Daarom verwerkte Uriage in zijn zonneproducten een extract van Arthrospira platensis dat rijk is aan fycocyanine en in staat is celschade door UV en blauw licht te beperken en huidveroudering door de zon helpt te voorkomen.

Een tweede Uriage patent, het Bariésun complex, is een combinatie van PVP en Polyquaternium die de zonnefilters op het huidoppervlak vasthoudt en op die manier de bescherming optimaliseert. Tot slot bevat de formule ook nog Aquaspongines, die de hydratatie op peil houden, en vitamine E, een krachtige antioxidant. Door het betoverende parfum – een mix van fruitige accenten, muskus, vanille en sinaasappel – geeft je ook echt zin om de producten te gebruiken. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…