Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kom je van die nachtelijke plaspauze af?

Olivier
2 min read

Nadat je wat gelezen hebt, vallen je ogen langzaam dicht en beland je eindelijk in dromenland. Een paar uur later, midden in de nacht, word je echter alweer wakker. Je moet naar het toilet. Nu maar hopen dat je weer in slaap valt, je moet tenslotte de volgende ochtend weer vroeg op om naar je werk te gaan! Heb jij ook last van dit probleem?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst 44 procent van de vrouwen tussen de 20 en 44 jaar één keer per nacht het bed uit moet om een plasje te doen. Bij 18% van de vrouwen gaat dit zelfs om meerdere nachtelijke plaspauzes.

Effect op je gezondheid

De officiële naam voor de nachtelijke plaspauze is Nocturia en komt dus vaak voor. Dit betekent echter niet dat dit normaal is. Deze nachtelijke plaspauzes zijn niet alleen vervelend, ze tasten daarnaast ook je nachtrust aan, waardoor je overdag minder energie hebt en je je minder goed kunt concentreren. Op lange termijn kan dit je gezondheid serieus in gevaar brengen. De hoogste tijd voor een oplossing dus!

Slaapprobleem of blaasprobleem?

Eerst moet je voor jezelf uitvogelen waar het probleem precies ligt. Werd je wakker omdat je het gevoel had te moeten plassen, of werd je wakker en dacht je achteraf: ik kan net zo goed even een plasje doen. Één van de onderzoekers, genaamd Streicher zegt het volgende: “Je brein heeft een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat je slaapcyclus eigenlijk niet onderbroken hoeft te worden als je moet plassen. Meestal worden vrouwen ‘gewoon’ wakker uit een onrustige slaap, en omdat ze dan toch wakker zijn, gaan ze maar meteen plassen. Als dat het geval is, heb je misschien eerder een slaapprobleem en geen blaasprobleem.”

Ga dus eerst voor jezelf na of je last hebt van een slaapprobleem of een blaasprobleem. Wanneer je dit uitgevogeld hebt, kun je het probleem aanpakken door bijvoorbeeld minder te drinken de uren voordat je naar bed gaat, of speciale slaapmedicatie te vragen bij de huisarts.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…