In september trekt de ratrace zich weer genadeloos op gang. Onderzoek* toont aan dat meer dan een derde van de werknemers kampt met het post-vakantiesyndroom: een opstoot van stress, angst en frisse tegenzin bij het opnieuw opentrekken van de kantoor- of fabrieksdeur. Gelukkig kan je je ertegen wapenen, onder meer met mindfulness en meditatie.
Na de vakantie kan de terugkeer naar het werk overweldigend aanvoelen. De gelukzalige momenten van zonsondergangen, lange diners en wandelingen in de natuur maken plaats voor een luidruchtige wekker, een overvolle e-mailbox en dringende taken van je baas. Deze plotselinge overgang kan leiden tot stress, angst en prikkelbaarheid.
Het post-vakantiesyndroom veroorzaakt zowel fysieke als psychologische problemen, zoals vermoeidheid, verhoogde hartslag en concentratieproblemen. Mindfulnesstrainer Peter Leysen adviseert om langzaam weer in het werkritme te komen en bewust tijd te nemen voor ontspanning om deze overgang soepeler te laten verlopen.
Begin niet op een maandag
Door pakweg op een woensdag te beginnen, verleng je het vakantiegevoel en zorg je voor een minder abrupte overgang. In een korte werkweek heb je het weekend meteen in het vizier, waardoor stress de kans niet krijgt om zich onder je huid te nestelen.
Zorg voor een rustige start
Plan niet meteen afspraken of vergaderingen in, maar blokkeer de eerste dag om je mailbox te doorploegen, je bureau op te ruimen en met collega’s bij te praten. Zo beland je rustig op je pootjes en krijg je meteen zicht op hetgeen er op het werk gebeurde bij jouw afwezigheid.
Las rustmomenten in
Een welgemikte pauze elimineert spanning en zorgt voor meer efficiëntie. Strek regelmatig de benen, drink een kop thee of mediteer even. Wetenschappelijke studies tonen aan dat meditatie en mindfulness je kunnen helpen om beter om te gaan met stress.
Zeg af en toe stop, ook in je vrije tijd
We zijn alsmaar bezig met presteren. Zelfs buiten het werk streven we in onze hobby’s doelen na. Dat is een straatje zonder einde. Het betekent dat je continu bezig bent met tekorten aanvullen. Want van zodra een tekort opgevuld is, ontstaat er een nieuw doel, een nieuw tekort. Ga daarom eens lopen zonder sporthorloge, lees een boek zonder er achteraf over te moeten opscheppen op sociale media. Of geniet op een bankje van het moment. Stop gewoon even met doen en focus je aandacht op je lichaam en je adem. Even niets najagen, zo breng je balans. Je lichaam en je geest hebben dat nodig.
Laat het los
Werk is belangrijk, maar het is geen zaak op leven en dood. Laat je op de werkvloer niet meeslepen door emoties en besef dat je niet alles kan controleren. Wanneer de deadline nadert en je merkt dat je hart sneller gaat kloppen, dan loont het de moeite om enkele minuten de tijd te nemen om je ademhaling te voelen en een mindfulness oefening te doen. Zo kan je jouw gedachten observeren zonder er meteen op in te gaan. Dit verlicht de stress, zodat je met een helder hoofd verder kan werken.
Omgaan met stress met de app Petit BamBou
Mindfulness meditatie biedt een scala aan voordelen: het bevordert ontspanning, verbetert emotieregulatie en de slaapkwaliteit, en vermindert gevoelens van stress en angst. Vooral tijdens stressvolle periodes is het belang van regelmatige beoefening duidelijk merkbaar. Omdat meditatie niet voor iedereen even eenvoudig is, kan begeleiding nuttig zijn. Een app zoals Petit BamBou, de grootste meditatie-app in Europa, biedt een laagdrempelige en effectieve manier om te starten met meditatie en mindfulness. Op 2 september lanceert Petit BamBou een nieuw programma tegen stress en burn-out, een ideale metgezel in de strijd tegen de post-vakantieblues.
Het programma richt zich op mensen die herstellen van een burn-out of zij die symptomen van een naderende burn-out vertonen. De elf sessies zijn ontworpen om (een terugval na) een burn-out te vermijden. Ze willen mensen enerzijds helpen om de situatie te aanvaarden zoals die is – ertegen vechten maakt het erger – en anderzijds handvaten aanreiken om uit de vicieuze cirkel te ontsnappen, onder meer door hen inzicht te geven in hun kwaliteiten. Daarvoor gebruikt de app klassieke aspecten van mindfulness: ademhalings- en aandachtsoefeningen en technieken om in stressvolle situaties met emoties en gedachten om te gaan. Zodat je nooit meer over de rode lijn gaat.