It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Wilde vijg en venkel’ van Letitia Clark

Gezond.be
8 min read

Ontdek de Italiaanse keuken door de seizoenen met 'Wilde vijg & venkel' van Letitia Clark. Dit prachtige kookboek, vol recepten en foto's van het leven op Sardinië, biedt heerlijke gerechten voor elk seizoen. Geniet van lente-asperges in een pittige pasta, zomerse aardbeien-tiramisu, herfstige pompoengnocchi en verwarmende winterse pasta puttanesca. Van vlees tot vegetarisch en van antipasti tot pasta – er is voor ieder wat wils. Kook mee met de seizoenen en proef la dolce vita!

Wij delen alvast 3 recepten ter inspiratie!

Geroosterde-amandelpavlova met witte perzik en bramen

Voor 8-10 personen

Copyright: Charlotte Bland

Ingrediënten:
Voor de meringue:

– 80 g hele amandelen (al dan niet geblancheerd, afhankelijk van je voorkeur)
– 5 eiwitten
– snuf zout
– 250 g suiker

Voor de vulling:
– 250 g ricotta (uit de supermarkt is prima)
– 100 ml slagroom
– fijn geraspte schil van
– 1 biologische citroen
– 2 el poedersuiker

Voor de topping:
– 3 witte perziken
– citroensap
– 1 el suiker (eventueel,als de perziken zuur zijn)
– handvol bramen
– een paar blaadjes citroenverbena

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 170 ºC hetelucht of 190 ºC elektrisch. Verdeel de amandelen over een bakplaat en schuif deze in de oven. Rooster ze 10-12 minuten tot ze net bruin zijn en heerlijk geroosterd beginnen te ruiken. Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 140 ºC hetelucht of 160 ºC elektrisch.

Klop intussen de eiwitten met een snuf zout in een schone kom tot stijve pieken. Voeg de suiker toe, met 1 eetlepel tegelijk, en klop goed na elke toevoeging. Klop na de laatste toevoeging weer tot stijve pieken. Hak de amandelen grof (met een mes of in de keukenmachine) en spatel twee derde ervan met een metalen lepel door het meringue mengsel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep de meringue in het midden. Strijk met de achterkant van een lepel uit tot een ruwe cirkel. Bestrooi met de resterende amandelen en schuif in de oven. Bak in 1 uur en 10 minuten krokant.

Schakel de oven uit maar laat de meringue er circa 30 minuten (of een hele nacht) in staan. Laat hem buiten de oven volledig afkoelen voor je de meringue vult. Klop voor de vulling de ricotta en slagroom met de citroenrasp en poedersuiker tot zachte pieken. Strijk uit over het midden van de meringue.

Snijd de perziken in plakken en schep ze om met het citroensap en de suiker (als je daarvan houdt). Verdeel ze samen met de bramen en citroenverbena over de roomvulling.

Serveer meteen.


Pizzette met vijg, gorgonzola en venkelbloemen

Voor 4 stuks, voor 4-6 personen

Copyright: Charlotte Bland

Ingrediënten:
Voor het deeg:
– 200 g fijne semola (semolina), plus extra voor het bestuiven
– 300 g ‘0’-bloem (Manitoba- of patentbloem)
– 5 g verse gist (of 3 g gedroogde)
– 10 g zout
– 350 g water, op kamertemperatuur
– olijfolie, voor het invetten en besprenkelen

Voor de topping:
8-10 verse zwarte vijgen, elk in 6 parten
– 300 g gorgonzola dolce, in kleine blokjes
-handvol bloemschermen van wilde venkel
– rucola (optioneel)
– basilicumblaadjes (optioneel)

Bereiding:

Meng en kneed de deegingrediënten in een staande mixer (of met de hand) tot een glad en elastisch deeg. Het is een vrij nat deeg, dus een deegschraper kan van pas komen om het deeg van het werkvlak of de kom te schrapen. Kneed het deeg ten minste 10-15 minuten om de semola al het water te laten opnemen, dit gaat het handigst in een machine met een deeghaak.

Leg het deeg in een schone, licht met olie ingevette kom en dek af met ingeoliede plasticfolie. Laat het deeg 3-4 uur rijzen en rek het af en toe wat op: schep met je vingers langs de zijkanten van de kom om een deegflap van de rand van de kom te trekken en vouw de flap naar het midden om. Doe dit rondom de hele deegbal, dit helpt de ontwikkeling van het gluten.

Zodra het deeg goed gerezen is en in omvang verdubbeld is (na ten minste twee keer rekken en vouwen), is het klaar voor gebruik. Leg het deeg nu in de koelkast tot je het gaat uitrollen en bakken; of verdeel het in 4 even grote stukken, rol ze meteen uit tot kleine pizzarondjes en bestuif ze zo nodig met extra semola of bloem. Leg de rondjes op bakplaten.

Verwarm de oven voor tot 230 ºC hetelucht of 250 ºC elektrisch. Strooi de stukjes vijg en gorgonzola over de deegrondjes, samen met eventuele extra toppings naar keuze, en besprenkel met olijfolie. Bak de pizza's 10-15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en de topping borrelt. Serveer de pizza's meteen, bestrooid met de venkelbloemen en eventueel rucola of basilicum, en nog wat druppeltjes goede olijfolie.


Salade van grapefruit, bleekselderij en ricotta salata


Voor 4 personen als bijgerecht, 2 als hoofdgerecht

Copyright: Charlotte Bland

Ingrediënten:
2 grapefruits (witte of rode, allebei zijn lekker)
– 1 grote stronk bleekselderij, buitenste harde stengels verwijderd
– bosje munt, blaadjes losgehaald en heel grof gehakt of heel gelaten
– sap van 1 citroen
– snuf zout
– paar scheuten extra vierge olijfolie, plus extra voor erbij
– stuk ricotta salata/andere gezouten kaas
– handvol noten naar keuze

Bereiding:

Snijd de schil en het witte vlies van de grapefruits en snijd ze vervolgens zoals je wilt (in stukken, schijven of partjes). Probeer het sap op te vangen voor de dressing; ik snijd de vruchten boven een kom.

Snijd de bleekselderij in kleine stukjes (snijd ook het loof, want dat is heerlijk). Hussel de bleekselderij met de grapefruit en voeg de munt, wat van het grapefruitsap, citroensap, zout en olijfolie toe. Proef of alles goed op smaak is en voeg zo nodig iets toe.

Verkruimel de kaas erover of schaaf hem en strooi de schaafsels erover. Voeg daarna een handje noten toe. Serveer de salade besprenkeld met extra olijfolie.


'Wilde vijg & venkel' van Letitia Clark

Duik de keuken in en kook mee met de seizoenen van de Italiaanse keuken met 'Wilde vijg & venkel' van Letitia Clark. Uitgegeven bij Becht, €29,99

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...