It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘ Het Cyclus Kookboek’ van Morgane Leten

Gezond.be
7 min read

In harmonie leven met je cyclus en hormonen is niet alleen een gezondheidsdoel, maar ook een internationale trend die steeds meer aandacht krijgt. Morgane Leten, oprichtster van Guud Woman en auteur van het succesvolle boek 'Het Cyclus Kompas', zet haar visie voort met een smakelijk vervolg: 'Het Cyclus Kookboek'. Dit kookboek is een essentiële gids voor iedereen die de impact van voeding op menstruele gezondheid wil begrijpen en toepassen. Met 'Het Cyclus Kookboek' leer je hoe je jouw voedingspatroon optimaal kunt afstemmen op de schommelingen in je hormoonhuishouding.

Wij delen alvast 3 recepten ter inspiratie!

Avocadotaco met gegrilde mais en berloumi

Ingrediënten voor 2 personen:
– 2 maiskolven
– 1 avocado
– 0,5 sjalot, gesnipperd
– 1,5 teentje knoflook
– 0,5 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel chilivlokken
– sap van 0,5 citroen
– peper en zout
– olijfolie
– 180 g berloumi in plakken
– 6 harde tacoschelpen
– verse koriander of peterselie
– 1 limoen, in partjes
– sriracha-mayo (zie instructies)

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Kook de maiskolven gedurende 10 minuten in een pot met water. Giet af en laat uitlekken. Gril daarna de mais 6 minuten in de oven en snijd de gegrilde maiskorrels van de kolven af.
3. Maak de guacamole door de avocado te prakken en hier knoflook, sjalot, komijn, chilivlokken, citroensap, peper en zout aan toe te voegen.
4. Verwarm een beetje olie in een pan en bak hierin de plakken berloumi aan beide kanten goudbruin en licht knapperig.
5. Verwarm de tacoschelpen volgens de instructies op de verpakking.
6. Vul de tacoschelpen: begin met een laagje guacamole, leg dan twee plakjes gebakken berloumi in elke taco, gevolgd door gegrilde maiskorrels. Strooi er verse koriander of peterselie naar smaak overheen en leg in elke taco een partje limoen.
7. Serveer de taco’s met sriracha-mayo als dip.

Zo maak je de sriracha-mayo:
Neem 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel sriracha-saus (of naar smaak), 1 theelepel limoensap en zout naar smaak. Meng alle ingrediënten in een kom en klaar: een heerlijke dip!

Fotograaf: LEE STUDIO GREEN JACK

Frisse vermicellisalade met courgetti

Ingrediënten voor 2 personen:
– 100 g vermicelli (glasvermicelli)
– 2 eitjes
– 1 courgette, gespiraliseerd tot courgetti
– 2 wortelen, in fijne reepjes gesneden
– 0,5 gele paprika (geschild), in fijne reepjes gesneden
– 0,5 komkommer, in dunne plakjes gesneden
– 2 lente-uitjes, fijngehakt
– 1/4 kopje verse koriander fijngehakt
– 1/4 kopje verse muntblaadjes, fijngehakt
– 1/4 kopje geroosterde pinda’s, grof gehakt (optioneel)
– sesamzaadjes

Voor de dressing:
– 3 eetlepels limoensap
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 theelepel rijstazijn
– 1 eetlepel sesamolie
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 1 theelepel geraspte verse gember
– 1 theelepel honing (optioneel)
– peper en zout

Bereiding:
1. Kook de vermicelli volgens de instructies op de verpakking. Spoel afonder koud water, laat uitlekken en zet opzij.
2. Kook de eitjes gedurende 6 minuten, zo zijn ze nog een beetje zacht vanbinnen.
3. Meng de gekookte vermicelli, courgetti, wortel, paprika, komkommer, lente-uitjes, koriander en muntblaadjes in een grote kom.
4. Meng in een aparte kom alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
5. Giet de dressing over de salade en meng goed.
6. Garneer de salade met grofgehakte geroosterde pinda’s en sesamzaadjes voor wat extra crunch en smaak.

Fotograaf: LEE STUDIO GREEN JACK

Pompoen- en saffraanrisotto

Ingrediënten voor 2 personen:
– 1 eetlepel boter
– 400 g pompoen, in blokjes van 1 cm
– stukje gember van 2 cm
– 0,5 theelepel kurkuma
– 0,5 theelepel komijn
– 0,5 theelepel koriander
– 1/4 theelepel knoflookpoeder
– zwarte peper en zeezout
– 400 ml groente- of bottenbouillon
– 150 ml volle kokosmelk
– 0,5 theelepel saffraan
– 1 takje rozemarijn + extra voor de garnering
– 2 laurierblaadjes
– 200 g risottorijst
– eetlepel edelgistvlokken (optioneel)
– tahin
– geroosterde pompoenpitjes

Bereiding:
1. Doe de boter samen met de pompoen in een pan en rasp het stukje gember erbij. Breng op smaak met de helft van alle kruiden (behalve de saffraan) en laat 15 minuten koken. Voeg eventueel een scheutje warm water toe als de pompoen begint te plakken.
2. Verwarm de bouillon en kokosmelk met de saffraan op een laag vuur tot het mengsel warm is.
3. Voeg de rozemarijn, de laurier en de rijst toe aan de pompoen als die zacht begint te worden. Kook nog 2 minuten.
4. Voeg geleidelijk de bouillon toe aan het rijstmengsel terwijl je roert. Wacht tot de bouillon is opgenomen alvorens meer bouillon toe te voegen. Voeg halverwege de tweede helft van alle kruiden toe.
5. Na circa 25 minuten heeft de rijst al het vocht opgenomen en is hij gaar. Voeg optioneel nog de edelgistvlokken toe voor een kazige smaak.
6. Besprenkel met wat tahin, pompoenpitten en wat extra peper. Garneer met rozemarijn.

Fotograaf: LEE STUDIO GREEN JACK

Het Cyclus Kookboek van Morgane Leten kost €25,99 en is uitgegeven bij Lannoo.

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...