It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Gezonde inspiratie: 3 traybakes uit het nieuwste boek van Stefanie Baert

Gezond.be
10 min read

Ben je op zoek naar snelle, gezonde én smaakvolle gerechten zonder uren in de keuken te staan? Stefanie Baert, auteur van Traybakes, deelt 70 verrassende recepten die je volledig op één bakplaat of ovenschaal klaarmaakt. Van zoete ontbijtjes tot hartige lunches en comfortfood: deze traybakes zijn niet alleen eenvoudig en veelzijdig, maar ook perfect voor mealprepping. Bovendien zijn alle gerechten vegetarisch, waarvan maar liefst 50 vegan of eenvoudig vegan te maken.
Laat je inspireren door deze slimme manier van koken en ontdek hoe je met minimale inspanning maximale smaak op tafel zet. Vandaag delen we alvast drie heerlijke traybakes uit Stefanie’s nieuwe boek om zelf uit te proberen!

1. Loaded groenten met pico de gallo

Photographer: Stefanie Baert | Copyright: Stefanie Baert


Ingrediënten voor 2 à 3 porties:

  • 500 g zoete aardappel
  • 1/2 kleine bloemkool (350 g)
  • 1 gele paprika
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 à 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/4 tl kaneel
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 pakje rul vegan gehakt (200 g, zie tip)
  • 2 handenvol (vegan) geraspte cheddar
  • 1 potje zure room (200 g) of plantaardige yoghurt
  • Optioneel: wat komkommer voor erbij
  • Rijstolie, zwarte peper en zeezout

Voor de Pico de gallo

  • 2 grote tomaten
  • 1 middelgrote rode ui (60 g)
  • 1 à 2 milde rode chilipepers
  • Een flink bosje koriander of munt
  • Sap van 1 à 1,5 limoen
  • 2 à 3 el olijfolie

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtstand).
2. Schrob de zoete aardappel (schillen hoeft niet) en snijd in smalle wedges of frieten. Snijd de bloemkool in roosjes en de bloemkoolsteeltjes en -stam (geschild) in kleine stukken. Spoel de (binnenste) bladeren van de bloemkool, dep droog en snijd in stukken van 3 centimeter. Snijd de paprika in reepjes, schillen hoeft niet.
3. Stort de groenten in een grote braadslede of op een bakplaat. Verdeel de specerijen over de groenten, samen met een flinke scheut rijstolie, zwarte peper en zout en meng goed door elkaar tot alle groenten bedekt zijn met olie en specerijen.
4. Zet in de oven en bak 20 minuten. Roer halverwege om.
5. Maak ondertussen de pico de gallo. Snijd de tomaat (zonder pitjes) in kleine blokjes. Snipper de ui erg fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de chili en hak in kleine blokjes. Hak de koriander. Meng alles in een kommetje en werk af met limoensap en olijfolie naar smaak. Vlak voor het serveren roer je er ook wat grof zeezout onder.
6. Meng het gehakt met wat olie, peper en zout (dit gaat makkelijk en snel in de verpakking). Haal de groenten uit de oven, verdeel er het gehakt en de cheddar over en zet 5 à 10 minuten in de oven tot het gehakt goudbruin is en de kaas gesmolten.
7. Verdeel de schotel over 2 à 3 borden en serveer met de pico de gallo, de zure room en de komkommer.

TIP: Gebruik je vegan kneedgehakt of gewoon varkens-/rundgehakt? Voeg dit dan 10 à 15 minuten vroeger toe aan de bakplaat, zodat dit zeker goed doorbakken is.

2. Bulgur met halloumi, butternut en bloemkool

Photographer: Stefanie Baert | Copyright: Stefanie Baert


Ingrediënten voor 3 ruime porties:

  • 1/2 bloemkool (500 g)
  • 1/2 butternut (500 g)
  • 2 à 3 tl ras el hanout
  • 200 g bulgur (=250 ml, zie tip)
  • 1 blokje of 1 el groentebouillon
  • 50 g rozijnen
  • 1 blok (vegan) halloumi
  • Een klein bosje platte peterselie
  • Rijstolie, zwarte peper en zeezout

Voor de kruidige pitten:

  • 75 g pompoenpitten of zonnebloempitten
  • 1 tl ras el hanout

Voor de tahinyoghurt:

  • 2 à 3 el lopende tahin
  • 200 g ongezoete (plantaardige) yoghurt
  • 1/2 tl ras el hanout
  • 1 el citroensap
  • Peper en zeezout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte). Breng 600 milliliter water aan de kook in de waterkoker.
2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de stam in blokjes. Hak de butternut in blokjes van 2 centimeter (schillen mag, maar moet niet).
3. Doe de bloemkoolroosjes en blokjes butternut in een mengkom en roer er wat rijstolie en de ras el hanout onder. Kruid met peper en zout.
4. Doe de bulgur in de ovenschaal, samen met de verbrokkelde groentebouillon, de rozijnen en een eetlepel rijstolie. Voeg het heet water toe en meng goed door elkaar tot de bouillon opgelost is. Verdeel de groenten over de bulgur.
5. Zet in de oven en bak 30 minuten.
6. Snijd ondertussen de halloumi in (halve) plakken van 0,5 centimeter.
7. Meng de pitten met de ras el hanout, 1 eetlepel rijstolie en een flinke snuif zout. Dit mag in de mengkom die voor de groenten werd gebruikt.
8. Haal de schaal uit de oven. Verhoog de temperatuur naar 200 °C (heteluchtstand).
9. Verdeel de halloumi en de pitten over de groenten.
10. Bak 10 à 15 minuten tot de halloumi gesmolten is en de pitten goudbruin en krokant worden. Let op dat ze niet verbranden.
11. Meng als laatste alle ingrediënten voor de tahinyoghurt. Dit mag opnieuw in de al gebruikte mengkom. Proef en kruid bij. Hak de peterselie grof.
12. Verdeel enkele lepels tahinyoghurt over de borden en serveer daarop de bulgur met de geroosterde groenten. Werk af met de gehakte kruiden.

TIP: In de meeste supermarkten vind je de fijne bulgur die we in dit recept gebruiken. Er bestaat echter ook heel grove bulgur, die je vaak bij de Turkse of Midden-Oosterse supermarkt vindt. De grovere variant is misschien iets te grof voor dit recept (je hebt dan een langere gaartijd en/of meer water nodig).

3. Banana pancakes

Photographer: Stefanie Baert | Copyright: Stefanie Baert

Ingrediënten voor 12 pancakes voor 3 à 4 personen:

  • 2 grote (over)rijpe bananen
  • 225 ml plantaardige melk
  • 2 el rijstolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl wijnazijn of appelciderazijn
  • 200 g speltbloem
  • 35 g kokosbloesemsuiker
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda (natriumbicarbonaat)
  • Snuif zeezout
  • Voor erbij: ahornsiroop en vers fruit naar keuze

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtstand). Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Plet 1 banaan (ongeveer 110 gram vruchtvlees) in een kom tot puree. Voeg de plantaardige melk, rijstolie, vanille-extract en azijn toe en meng met een garde tot een homogene massa.
3. Voeg speltbloem, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, baking soda en zout toe en meng deze droge ingrediënten eerst voorzichtig door elkaar. Gebruik vervolgens de garde of een spatel om de droge en natte ingrediënten onder elkaar te mengen. Zodra er geen droge deeltjes bloem meer zijn, stop je met roeren. De luchtbellen die nu ontstaan, zijn belangrijk en we willen ze niet kapotmaken door te lang te mengen.
4. Giet het beslag op de bakplaat. Spreid goed uit tot een egale laag. Snijd de tweede banaan in schijfjes en verdeel die over het beslag.
5. Zet de bakplaat in de oven en bak 10 à 12 minuten of tot de pancake stevig aanvoelt en een satéprikker er schoon uitkomt.
6. Laat 5 minuten afkoelen en snijd de koek in 12 stukken. Serveer met ahornsiroop en vers fruit.

Traybakes van Stefanie Baert is uitgegeven bij Pelckmans

Coverfoto @thefreshlight

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...