Gezin

Babyvoeding

Iedereen is wel eens bang en dit is helemaal niet raar. Sommige mensen zijn bang voor spinnen, terwijl andere mensen het liefst diep onder de dekens kruipen als het begint te onweren. Af en toe een beetje angst voelen is dus niet erg, maar er zijn ook mensen die een angststoornis hebben. Heb je een angststoornis, dan voel je je extreem bang in een situatie waarin anderen geen gevaar zullen zien. Denk hierbij aan eenvoudige situaties zoals het betreden van de straat, waar sommige mensen echt bang voor kunnen zijn.

Op deze pagina lees je meer over angststoornissen. Zo worden de belangrijkste vormen van de angststoornis in dit artikel beschreven, zodat je meer inzicht krijgt in deze vervelende aandoening die bij ongeveer twintig procent van de mensen in ons land voorkomt.

Specifieke fobie

Heb je een specifieke fobie, dan heb je te maken met een intense angst voor een bepaald ding, een bepaald dier of een bepaalde situatie. Je weet dat de angst overdreven en onredelijk is, maar het lukt maar niet om je over je angsten heen te zetten. In de meeste gevallen probeer je het onderwerp van jouw specifieke fobie te vermijden, maar dit lukt niet altijd. Lukt het een keer niet om het ding, het dier of de situatie te vermijden, dan ontstaat er een intense angst met lichamelijke reacties zoals hartkloppingen, overmatig zweten en hijgen. Ook is het mogelijk dat je een paniekaanval krijgt door de angst die je ervaart.

Enkele voorbeelden van specifieke fobieën, zijn de volgende:

Hoogtevrees
Vliegangst
Claustrofobie
Rij-angst.

Ongeveer 8 procent van de mensen in ons land heeft te maken met een specifieke fobie. Over het algemeen komt deze psychische aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Sociale-angststoornis

Een sociale-angststoornis wordt ook wel een sociale fobie genoemd. Heb je een sociale-angststoornis, dan lijkt het misschien alsof je gewoon een beetje verlegen bent. Toch gaat het verder dan een eenvoudige verlegenheid, want je bent echt bang dat mensen je raar vinden. Het kan ook zijn dat je bang bent op jouw eigen reacties op een bepaalde situatie, bijvoorbeeld dat je bang bent dat je gaat blozen. Om dit te voorkomen, probeer je de sociale situatie in kwestie te vermijden. Kom je toch in de sociale situatie terecht, dan kost dit grote moeite.

Een sociale-angststoornis kan betrekking hebben op diverse sociale situaties, zoals:

Het ontmoeten van mensen die je niet kent
Telefoneren
In het openbaar spreken
In een restaurant eten

Paniekstoornis

Heb je te maken met een paniekstoornis, dan heb je regelmatig last van paniekaanvallen. Tijdens deze aanvallen word je onverwacht overvallen door een plotselinge golf van angst, die erg intens is. Je kunt het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of zelfs dood te gaan. Ook kun je het gevoel krijgen dat je los van jezelf komt te staan. Tijdens de paniekaanval ervaar je fysieke symptomen als hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen en een gevoel van verstikking door ademnood. Na de paniekaanval, ben je bezig met een eventuele nieuwe paniekaanval. Om te voorkomen dat je deze aanval krijgt, vermijd je bepaalde situaties.

Agorafobie

De letterlijke betekenis van ‘agorafobie’ is ‘angst voor pleinen’. Heb je agorafobie, dan durf je simpelweg niet naar buiten. De angst komt voornamelijk voor op plaatsen waar je niet gemakkelijk weg kunt komen, zoals drukke pleinen of evenementlocaties. Je maakt liever geen gebruik van het openbaar vervoer, je bevindt je liever niet in een open ruimte zoals een parkeerplaats of een plein en je komt ook liever niet in afgesloten ruimtes zoals winkels. Middenin een menigte of een rij wachtende mensen staan, vind je verschrikkelijk. Kom je wel in een dergelijke situatie, dan kun je hierdoor een paniekaanval krijgen.

Gegeneraliseerde-angststoornis

Mensen die een gegeneraliseerde-angststoornis hebben, zijn overmatig angstig en bezorgd over eenvoudige dagelijkse dingen. Ze piekeren continu over dingen die hen zouden kunnen gebeuren, ook als hier helemaal geen duidelijke aanleiding voor is. De zorgen kunnen gaan over de gezondheid, maar ook over geld, prestaties op school of op het werk of hun dierbaren. Ze hebben moeite hun angsten onder controle te houden en voelen zich continu rusteloos en gejaagd.

Selectief mutisme

Selectief mutisme is een angststoornis die vaak bij jonge kinderen voorkomt. Deze kinderen kunnen praten, maar durven dit in bepaalde situaties gewoon niet. Thuis wordt er volop gekletst, maar op school, bij vriendjes, in winkels of tijdens het spelen van spelletjes met kinderen in de buurt is het kind helemaal stil. Kortom: ze zijn selectief met wie ze wel en niet praten.

Het is belangrijk selectief mutisme niet te verwarren met verlegenheid. Veel kinderen zijn verlegen en zeker als ze tegen volwassenen moeten praten of met een grote groep leeftijdsgenootjes te maken hebben, maar deze kinderen hebben geen selectief mutisme. Selectief mutisme is zelfs vrij zeldzaam, want deze angststoornis komt slechts bij 7 op de 1000 kinderen voor.