Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo ontwikkelt het immuunsysteem van je baby zich

3 min read

Je pasgeboren baby ziet er zo onschuldig en zo kwetsbaar uit. Toch wordt hij geboren met een immuunsysteem dat hem beschermt, al heeft dat nog een lange weg te gaan voor het volledig ontwikkeld is.

Ons immuunsysteem is een complex geheel dat ons lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en allergenen. Het bestaat uit onder andere de huid, de slijmvliezen in luchtwegen en darmen, speeksel, maagzuur, witte bloedcellen en het lymfestelsel. Het ontwikkelt zich gedurende onze hele jeugd.

Hoe verloopt de ontwikkeling van het immuunsysteem?
De ontwikkeling van ons immuunsysteem heeft maar liefst 5 jaar nodig om op volle sterkte te komen en pas tegen het einde van de pubertijd is het ‘volgroeid’. Tijdens de zwangerschap zit je baby goed beschermd in je buik en zorgt het lichaam van de mama voor de nodige weerstand. Vanaf de geboorte komt die bescherming echter zeer abrupt aan haar einde. Opeens krijgt je baby te maken met bacteriën, virussen en andere stoffen. Gelukkig kreeg hij via jouw placenta een groot aantal antistoffen mee die je baby beschermen tegen ziekteverwekkers waarmee jij in aanraking kwam voor en tijdens de zwangerschap. Jammer genoeg is deze bescherming slechts tijdelijk, na 4 tot 6 maanden zijn de antistoffen uitgewerkt. Wie voor borstvoeding kiest, geeft nog regelmatig een kleine dosis antistoffen mee aan de baby en versterkt zo mee het immuunsysteem. Daarom raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en nadien borstvoeding te combineren met vaste voeding.

Toch moet je baby zelf antistoffen leren aanmaken en is de kans groot dat hij in tussentijd vatbaar is voor ziektes. Zo krijgen kinderen vaak de waterpokken omdat hun immuunsysteem eerst blootgesteld moet worden aan deze ziekte voor het antistoffen kan aanmaken. Na elke ziekte is het immuunsysteem sterker omdat het voortaan ‘weet’ hoe het antistoffen moet aanmaken om deze ziekte te voorkomen.

Waarom worden kinderen dan toch zo vaak verkouden? Dat komt omdat er talloze soorten virussen bestaan die een verkoudheid uitlokken en hun lichaam zich telkens opnieuw moet aanpassen.

Het belang van gezonde voeding
Verschillende voedingsstoffen zoals vitamines A, C, D, en B6 helpen om het immuunsysteem te ondersteunen. Het is dus belangrijk voor je kind om gezond en gevarieerd te eten zodat het voldoende mineralen, vezels, vetten en vitamines binnenkrijgt. De meeste vitamines krijgt je kind gewoon via de voeding binnen. Vitamine D kan ons lichaam bovendien ook uit zonlicht halen. Regelmatig in de buitenlucht komen, is daarom echt heel belangrijk. Toch is dat voor kinderen tot 4 jaar niet altijd voldoende om aan hun dosis te geraken. Extra vitamine D uit druppeltjes of tabletjes kan dan helpen. En ook opvolgmelk of peuter groeimelk bevat extra voedingsstoffen zoals vitamines A, C en D, die de weerstand van je kind mee ondersteunen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…