Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van slaap bij het studeren: moet je een nachtje doorhalen?

Gezond.be
6 min read

Juni is weer aangebroken en dat betekent voor veel studenten één ding: examenstress. Terwijl studenten in het hoger en middelbaar onderwijs hard studeren, zijn ook de lagere scholen bezig met tal van toetsen. Deze periode gaat vaak gepaard met stress, vermoeidheid en slaapgebrek. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier studenten regelmatig een nacht doorhaalt om te studeren. Maar is dat wel verstandig? Emma – The Sleep Company benadrukt het belang van slaap tijdens de examenperiode en biedt praktische tips om studeren en slapen effectief te combineren. (spoiler alert: meer slapen is beter voor de punten)

Het belang van slaap voor je examenresultaten

Een goede nachtrust is cruciaal voor het verwerken van leerstof en het behalen van goede resultaten. Onderzoek toont aan dat een betere slaapkwaliteit, langere slaapduur en consistent slaappatroon kunnen leiden tot significant betere prestaties. Deze factoren kunnen zelfs het verschil maken tussen een 9 op 20 en een 14 op 20. Slaap beïnvloedt niet alleen je resultaten, maar ook je cognitieve functies zoals aandachtspanne, geheugen, motivatie en multitask vaardigheden. Deze zijn essentieel tijdens de examenperiode.
Door voldoende te slapen, wordt informatie beter opgeslagen in het langetermijngeheugen, wat essentieel is voor het kunnen reproduceren van leerstof tijdens examens. Bovendien draagt slaap bij aan een betere probleemoplossende vaardigheid en creatief denken, wat vooral nuttig is bij complexe examenvragen.
So keep your mood up and your energy high door voldoende te slapen.

“Hoewel nachtjes door doen soms onvermijdelijk lijken, zijn ze absoluut niet bevorderlijk voor je studieresultaten. Het is erg belangrijk om je slaap voldoende te waarderen, iets waar we bij Emma Sleep sterk op inzetten. We willen alle studenten dan ook oproepen om slaap te beschouwen als een krachtig studiehulpmiddel in plaats van tijdverspilling,” aldus Theresa Schnorbach, Team Lead Sleep Research en woordvoerder Emma Sleep.

Impact op je gemoedstoestand

Slaaptekort heeft ook invloed op je gemoedstoestand. Al na twee nachten slecht slapen, kun je je neerslachtig voelen, minder gelukkig zijn en meer stress ervaren. Dit effect is vooral uitgesproken bij jongeren. Voldoende slaap kan je helpen om je beter te voelen en je energie op peil te houden tijdens de stressvolle examenperiode.
Wanneer je moe bent, produceert je lichaam meer van het stresshormoon cortisol. Dit kan leiden tot verhoogde angstniveaus en een verminderde capaciteit om effectief te studeren en examens af te leggen. Door voldoende te slapen, blijft je cortisolniveau onder controle en kun je je beter concentreren en stress beter beheersen.

Vroege vogel of nachtraaf: respecteer je circadiaan ritme

Iedereen heeft een uniek circadiaan ritme, een interne klok die bepaalt wanneer je je het meest alert en vermoeid voelt. Vroege vogels presteren het best tussen 8u en 12u, terwijl nachtraven pieken tussen 12u en 16u. Het is belangrijk om je studeer- en slaapschema af te stemmen op je eigen ritme om optimaal te kunnen presteren.
Door je circadiaan ritme te respecteren, kun je efficiënter studeren en vermijd je momenten van vermoeidheid tijdens je studie-uren. Als je weet dat je een nachtraaf bent, plan dan je intensieve studiesessies later op de dag. Ben je een vroege vogel, begin dan je dag met de moeilijkste taken.
Toch blijkt uit (ander) onderzoek dat vroeger gaan slapen en eerder opstaan samenhangt met hogere cijfers, terwijl later gaan slapen een negatieve impact heeft op de studeerprestaties.

Powernaps: zinvol of zinloos

Korte dutjes van 5 tot 15 minuten kunnen je alertheid direct verbeteren en je een boost geven voor de komende uren. Langere dutjes van meer dan 30 minuten hebben een langduriger effect, maar kunnen eerst slaperigheid veroorzaken. Het beste moment voor een powernap is in de vroege namiddag tussen 13u en 16u.
Powernaps kunnen de productiviteit verhogen en de efficiëntie van studietijd verbeteren. Door een korte pauze te nemen om te slapen, kun je vermoeidheid verminderen en je hersenen een kans geven om informatie te verwerken. Dit leidt tot betere leerresultaten en minder stress.
Bovendien ervaren regelmatige dutters meer voordelen dan zij die zelden dutten.
Dus, als je de slaperigheid voelt opkomen, aarzel dan niet: powernap away!

SOS slapeloosheid

Als stress en piekeren je wakker houden, zijn er natuurlijke remedies die je kunnen helpen. Kamille, lavendel en valeriaanwortel hebben kalmerende effecten. Melatonine kan helpen om in slaap te vallen. Voedingssupplementen zoals magnesium en tryptofaan bevorderen ook de slaap. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, evenals voldoende lichaamsbeweging overdag, kunnen ook bijdragen aan een betere nachtrust.
Een consistent slaapritueel kan ook helpen om je lichaam voor te bereiden op rust. Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en vermijd schermen ten minste een uur voor het slapengaan. Het creëren van een rustige en donkere slaapomgeving kan ook bijdragen aan een diepere en meer herstellende slaap.

Advies van de expert

"Bij Emma Sleep geloven we dat een succesvolle examenperiode begint met een goede nachtrust. We moedigen studenten aan om te investeren in goede slaaphygiëne en de juiste slaapomstandigheden te creëren. Onze matrassen, kussens en dekbedden zijn ontworpen om studenten de rust te geven die ze nodig hebben na een lange dag studeren."
Theresa Schnorbach, Team Lead Sleep Research en woordvoerder Emma Sleep.

Slapen & studeren for dummies

Dr. Inge Declercq, slaapexpert en CEO van SleepWell&StressLess, in samenwerking met Emma Sleep, deelt tips om beter te slapen tijdens de examenperiode

  • Voldoende slaap: zorg ervoor dat je voldoende slaapt en houd een consistent slaapschema aan.
  • Circadiaan ritme: respecteer je eigen circadiaan ritme en pas je slaap- en studeerschema hierop aan.
  • Powernaps: doe regelmatig een dutje en pas de lengte van je dutje aan je slaap- en studeerschema aan.
  • Natuurlijke middelen: gebruik natuurlijke middelen om je nachtrust te bevorderen na een lange dag studeren.

Voor meer informatie en handige tips over hoe je je slaap kunt verbeteren tijdens de examenperiode, bezoek de website van Emma – The Sleep Company.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…