Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid

Gezond.be
4 min read

Sporten heeft niet alleen voordelen voor je fysieke gezondheid, het kan ook een positieve invloed hebben op je mentale welzijn. Verschillende vormen van beweging kunnen helpen bij het activeren van je orthosympatisch of parasympatisch zenuwstelsel, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid.

Activering van het orthosympatisch zenuwstelsel

Bepaalde vormen van lichaamsbeweging, zoals intensieve cardio-activiteiten en krachttraining, kunnen het orthosympatisch zenuwstelsel activeren. Dit deel van ons autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de "vecht-of-vlucht" reactie en helpt ons om te gaan met stressvolle situaties. Door regelmatig te bewegen en dit systeem te activeren, kunnen we beter omgaan met stress en spanning in ons dagelijks leven.

Stimulatie van het parasympatisch zenuwstelsel

Daarnaast kan beweging ook het parasympatisch zenuwstelsel stimuleren. Dit is het gedeelte dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Activiteiten zoals yoga, tai chi en wandelen kunnen helpen om dit systeem te activeren en zo bijdragen aan een gevoel van rust en kalmte. Door regelmatig deze vormen van beweging te beoefenen, kunnen we onze mentale veerkracht vergroten en beter omgaan met stressvolle situaties.

Endorfine en serotonine: je gelukshormonen

Sportbeoefening doet meer dan ons lichaam in beweging zetten; het heeft ook een belangrijke invloed op ons emotioneel welzijn. Door consequent te sporten, stimuleren we de aanmaak van endorfines, die ook wel bekend staan als "gelukshormonen". Deze hormonen spelen een sleutelrol in hoe we ons voelen en dragen bij aan een geluksgevoel. Regelmatige activiteit kan ons dus helpen om ons vrolijker en gelukkiger te voelen.

Bovendien beïnvloedt fysieke activiteit de productie van serotonine, een neurotransmitter die essentieel is voor het beheersen van onze gevoelens en humeur. Serotonine wordt vaak aangeduid als het "gelukshormoon" omdat het bijdraagt aan onze gevoelens van tevredenheid en plezier. Door vaak actief te zijn, verhogen we de serotonineniveaus in onze hersenen, wat kan leiden tot een verbeterde stemming.

Vermindering van angst en depressie

Beweging kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige fysieke activiteit kan leiden tot vermindering van angstgevoelens en depressieve symptomen. Dit komt doordat beweging de productie van endorfines stimuleert, maar ook omdat het afleiding biedt en sociale interactie kan bevorderen.

Betere cognitieve functies

Ten slotte heeft beweging ook positieve effecten op onze cognitieve functies. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat resulteert in een betere concentratie, geheugen en algehele mentale scherpte. Daarnaast heeft beweging ook invloed op de groei van nieuwe neuronen in de hersenen, wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en een betere cognitieve gezondheid op lange termijn.

Beweegrichtlijnen voor een goede gezondheid

Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad is voldoende beweging essentieel voor een goede gezondheid. De beweegrichtlijnen adviseren volwassenen om minstens 150 minuten per week matig intensieve activiteiten te doen, verspreid over meerdere dagen. Daarnaast wordt geadviseerd om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen.

Goede voorbeelden van matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, zwemmen en dansen. Deze vormen van beweging kunnen helpen bij het activeren van zowel het orthosympatisch als het parasympatisch zenuwstelsel, waardoor je zowel fysiek als mentaal kunt profiteren.

Het is duidelijk dat er een sterk verband bestaat tussen lichaamsbeweging en mentale gezondheid. Of je nu kiest voor intensief sporten of rustige activiteiten zoals wandelen of yoga; elke vorm draagt ​​bij aan jouw mentale welbevinden door verschillende mechanismes in werking te stellen die je stemming verbeteren, stress verminderen en zelfs je hersenen ten goede komen. Dus trek die sportschoenen aan of rol je yogamat uit and move your body!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…