Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mythen, transparantie en personalisatie: in gesprek met Dr. Barbara Geusens

Gezond.be
7 min read

In dit verhelderende interview met Dr. Barbara Geusens, oprichtster van Nomige en auteur van het boek ‘het cosmetica-complot’, verkennen we de misleidende praktijken en marketingmythes die vaak voorkomen in de wereld van de beauty-industrie. Dr. Geusens, met een achtergrond in wetenschappelijk onderzoek en persoonlijke ervaringen die haar naar de voorgrond van cosmetische innovatie hebben gedreven, deelt haar inzichten over natuurlijke versus synthetische ingrediënten, de illusie van 'clean beauty', en de toekomst van gepersonaliseerde huidverzorging. Ze benadrukt het belang van wetenschappelijke onderbouwing in productclaims en pleit voor meer transparantie en consumentenbewustzijn binnen de industrie.

Barbara, je boek belicht de mythen in de cosmetica-industrie. Kun je een veelvoorkomende mythe delen en uitleggen met wetenschappelijke inzichten?
Absoluut, een van de meest voorkomende mythen is het idee van '100% natuurlijke' cosmetica. Veel mensen worden aangetrokken door dit concept, aangedreven door een wijdverspreide overtuiging dat natuurlijke producten inherent beter en veiliger zijn. In de praktijk is de term 'natuurlijk' echter vaak misleidend. Eerst en vooral, wat betekent 'natuurlijk' eigenlijk? Zijn het enkel plantenextracten of spreken we over alle ingrediënten die van oorsprong natuurlijk zijn, inclusief dierlijke producten? Veel consumenten realiseren zich niet dat zelfs natuurlijke ingrediënten chemisch bewerkt moeten worden om ze geschikt en veilig te maken voor gebruik in cosmetica. Bovendien, wanneer we over 'chemische' ingrediënten spreken, impliceert dat niet automatisch dat het synthetische of schadelijke stoffen zijn. Elke substantie om ons heen, inclusief water, is chemisch. De echte discussie zou moeten gaan over veiligheid en effectiviteit, niet simpelweg over of iets natuurlijk is of niet.

Wat vind je de meest misleidende praktijk in de cosmetica-industrie en hoe kunnen consumenten zich ertegen wapenen?
Ik vind de 'clean beauty' beweging misleidend. Deze term impliceert dat alles wat niet als 'clean' is bestempeld, op de een of andere manier 'vuil' of schadelijk zou zijn, wat simpelweg niet waar is. De cosmetica-industrie is sterk gereguleerd, vooral in Europa, en ingrediënten die bewezen schadelijk zijn, worden verboden of streng gereguleerd. De term 'clean' is echter niet gedefinieerd en niet gereguleerd, wat betekent dat het openstaat voor interpretatie. Consumenten worden aangetrokken door deze term zonder volledig te begrijpen wat het betekent, en zonder bewijs dat 'clean' producten veiliger of effectiever zijn dan andere. Ik raad consumenten aan kritisch te kijken naar de ingrediëntenlijst en claims van producten, en zich te informeren over wat de wetenschap zegt over die ingrediënten.

Wat denk je dat de toekomst in petto heeft voor de cosmetica-industrie, vooral met betrekking tot duurzaamheid en consumentenbewustzijn?
Ik zie een grote verschuiving naar personalisatie in de cosmetica-industrie, wat ook kan bijdragen aan duurzaamheid. Door producten te personaliseren op basis van individuele behoeften van de consument, kunnen we overproductie verminderen en de effectiviteit van producten verbeteren. Dit leidt tot minder verspilling en een grotere tevredenheid van de consument. Ik geloof ook dat de industrie steeds transparanter zal worden naar consumenten toe over waar ingrediënten vandaan komen en hoe producten worden gemaakt, wat bijdraagt aan een beter geïnformeerde consument die keuzes maakt die niet alleen goed zijn voor hun eigen huid, maar ook voor de planeet.

Kun je delen wie of wat jouw grootste inspiratiebronnen zijn geweest in je carrière?
Mijn inspiratie komt voornamelijk uit mijn academische achtergrond en de wetenschappelijke gemeenschap. Professor Stefan de Smet, die me leerde over DNA-analyses en gepersonaliseerde geneeskunde, heeft een blijvende impact gehad op mijn visie en carrièrekeuzes.
Daarnaast heeft mijn ervaring in Australië met professor Michael Roberts, waar ik leerde over het commerciële potentieel van wetenschappelijk onderzoek en het belang van patenten, mijn pad richting ondernemerschap sterk beïnvloed. Deze ervaringen hebben mij niet alleen gevormd als wetenschapper, maar ook als ondernemer in de cosmetica-industrie.

Hoe behoud je een gezonde werk-privébalans terwijl je een succesvol bedrijf leidt?
Balans vinden tussen werk en privé blijft een uitdaging. Als ondernemer heb ik enige flexibiliteit in mijn schema, wat helpt, maar de grenzen zijn vaak vaag. Ik probeer bewust tijd te maken voor mijn gezin, vooral in de weekends. Echter, het evenwicht is soms moeilijk te bewaren en vereist voortdurende aandacht en aanpassing. Het belangrijkste is om te erkennen dat het streven naar een perfecte balans een voortdurende inspanning is en niet altijd haalbaar.

Hoe zorgen we het beste voor onze huid in ons wisselvallige klimaat?
Aanpassing aan de seizoenen is cruciaal. In de winter zou je kunnen overstappen naar een rijkere crème om uitdroging tegen te gaan, terwijl in de zomer een lichtere formule of zelfs alleen een serum kan volstaan. Zonnebescherming is het hele jaar door essentieel. Het is belangrijk om te luisteren naar je huid en je routine dienovereenkomstig aan te passen. Ook bij veranderingen in levensfases zoals zwangerschap of menopauze kan het nodig zijn je huidverzorgingsroutine te herzien.

Wat hoop je dat lezers meenemen uit je boek?
Mijn doel is om lezers aan te moedigen om kritischer en meer geïnformeerd te denken over de producten die ze gebruiken. Het is essentieel om marketingclaims kritisch te evalueren en te begrijpen wat wetenschappelijk onderbouwd is. Mijn boek streeft ernaar om consumenten te voorzien van de kennis die ze nodig hebben om weloverwogen keuzes te maken die goed zijn voor hun huid en voor het milieu.

Ben je klaar om je kennis over cosmetica naar een hoger niveau te tillen?
Luister dan naar 'Het Cosmeticacomplot: de podcast', waar Dr. Barbara Geusens dieper ingaat op de wetenschap en de verhalen achter de schoonheidsproducten die we dagelijks gebruiken.Op 20 juni lanceert Dr. Barbara Geusens de eerste aflevering met Dr. Dagmar Ostijn op Spotify, Apple Podcast en de gangbare podcastplatforms. Perfect voor een zomer vol ontdekkingen in de wereld van schoonheid en wetenschap.

“Het cosmeticacomplot” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts
en kost € 22,99

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…