De zomer is het seizoen van zonneschijn, lange dagen en heerlijk, sappig fruit. Of je nu fruit in een salade verwerkt, het eet als snack of er een verfrissende smoothie van maakt, de zomer biedt een overvloed aan opties die niet alleen smaakvol zijn, maar ook boordevol gezondheidsvoordelen zitten.
Watermeloen: verfrissend en verkwikkend
Watermeloen bestaat voor ongeveer 92% uit water, waardoor het een uitstekende keuze is om gehydrateerd te blijven tijdens warme dagen. Het bevat ook lycopeen, een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van je huid tegen de zon.
Eettip: Je kan hem snel in stukken snijden en zo opeten of hem verwerken in een salade met feta en munt voor een verfrissende twist. Op écht warme dagen kan je hem blenden met wat citroensap en je eigen fruitijsjes maken.
Aardbeien: zoet zonder suiker
Aardbeien zitten vol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Ze zijn arm aan suikers, waardoor je er grotere porties van kan eten, zonder je bloedsuikerspiegel te ontregelen.
Eettip: Voeg ze toe aan je yoghurtontbijt of dip ze in pure chocolade als dessert. In een salade zijn ze heerlijk met spinazie en balsamicoazijn.
Blauwe bessen: klein maar krachtig
Blauwe bessen zijn rijk aan vitamine K, vitamine C en antioxidanten. Ze zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunen een goed geheugen.
Eettip: Meng ze door je havermout of voeg ze toe aan smoothies en muffins. Ben je vaak op de baan? Neem dan een beker bessen mee als snack voor onderweg.
Perziken: zacht en zoet
Perziken zijn een goede bron van vitamine A, vitamine C en kalium. Ze helpen je vertering en immuunsysteem. Bovendien zorgen ze voor een stralende huid.
Eettip: Gegrild met een bolletje vanille-ijs zijn ze om van te smullen, maar ook als zoete component in een salade zijn ze heerlijk. Blend ze samen met skyr of platte kaas en maak je eigen voedzame fruityoghurt. Voor de kids kan je dit perfect invriezen en als ijsje geven op een warme zomerdag.
Kersen: zoet of zuur
Kersen bevatten veel antioxidanten, vitamine C en kalium. Ze ondersteunen je slaapkwaliteit en verminderen ontstekingen. Verder helpen ze ook tegen constipatie.
Eettip: Zet ze op tafel als aperitiefhapje of voeg ze toe aan een (fruit)salade. Je kan ze ook verwerken tot een heerlijke saus of confituur zodat je de kant-en-klare producten vermijdt en toch kan genieten van een zoete topping.
Mango: een tropische traktatie
Mango's zitten vol met vitamine C, vitamine A en vezels. Ze zijn goed voor je spijsvertering en laten je huid en haar stralen.
Eettip: Maak een mangosalsa met tomaten, ui en koriander of ga de pikante toer op met een heerlijke mango chutney. Ze voegen veel smaak én voedzaamheid toe aan je maaltijd, twee (fruit)vliegen in één klap dus!
Ananas: zonnig zoet
Ananas is rijk aan vitamine C, mangaan en bromelaïne, een enzym dat helpt bij de spijsvertering. Het ondersteunt een gezond immuunsysteem en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.
Wist je dat bromelaïne je spijsvertering ondersteunt omdat het eiwitten helpt af te breken? Dit maakt ananas de ideale toevoeging aan een marinade voor vlees, waardoor het malser wordt. Het veroorzaakt bovendien ook het prikkend gevoel op je tong.
Eettip: Prik wat ananas mee op een brochette of gebruik hem in een marinade. Je kan de schijven ook rechtstreeks op de barbecue grillen, De van nature aanwezige suikers zullen karamelliseren en geven een extra zoete toets aan je maaltijd.
Frambozen: fris en fruitig
Frambozen zijn rijk aan vezels, vitamine C en antioxidanten. Ze doen wonderen voor je immuniteit, huid en haar én ze beschermen je tegen kanker.
Eettip: Voeg ze toe aan je ontbijt of slaatje of verwerk ze tot coulis als suikerarme topping. Blend met magere yoghurt om heerlijke ijsjes te maken; voor meer smaak kan je nog wat limoensap toevoegen!