It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Zelfzorg, grenzen stellen en verantwoordelijkheid nemen: in gesprek met Séverine Van De Voorde

Gezond.be
9 min read

Als gerenommeerd expert in stress en hoogsensitiviteit en bestseller auteur deelt Séverine Van De Voorde in dit interview haar inzichten over het vinden van balans en rust in een hectische wereld. Ze vertelt hoe zelfzorg, bewuste keuzes en het herkennen van persoonlijke grenzen de sleutel zijn tot een gezonder en gelukkiger leven. Séverine bespreekt ook het belang van een sterk ondersteunend netwerk en hoe kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen leiden tot meer focus en welzijn. Ontdek hoe je stap voor stap de controle kunt terugnemen over je eigen leven en welzijn.

Séverine, in je boek "Van Rush naar Rust" heb je het over het belang van bewust kiezen voor rust en zelfzorg. Wat is voor jou de kern van je missie, en hoe vertaalt die zich in je dagelijkse leven?
"Mijn missie is heel helder: ik wil mensen helpen om hun eigen grenzen te herkennen en hen leren hoe ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen over hun welzijn. Voor mij persoonlijk betekent dat het opbouwen van routines en zelfzorg-gewoontes die diep geïntegreerd zijn in mijn leven, zoals ademhalingsoefeningen, beweging, mijn pitstop en regelmatig reflecteren op wat me energie geeft of kost. Deze missie is niet alleen een theoretisch concept; het zit verweven in alles wat ik doe, van mijn werk tot mijn privéleven. Ik weet dat, als ik mijn eigen regels en grenzen niet respecteer, ik mezelf weer richting een burn-out duw. Daarom houd ik mezelf eraan."

Je schrijft ook over het belang van een netwerk van steun en het hebben van buddy's die je helpen in je zelfontwikkeling. Kun je uitleggen hoe dit in jouw leven werkt en waarom het zo belangrijk is?
"Een netwerk van steun is cruciaal. Je kunt niet alles alleen doen, en je hebt mensen om je heen nodig die je begrijpen, ondersteunen, en feedback geven wanneer je dat nodig hebt. In mijn leven betekent dat dat ik mensen om me heen heb verzameld die verschillende rollen vervullen. Mijn partner is een belangrijke steun, maar ik heb ook vrienden die me helpen reflecteren of die simpelweg meegaan naar een toneelvoorstelling omdat mijn partner daar geen interesse in heeft. Buddy's kunnen ook helpen bij specifieke doelen, zoals 'nee' leren zeggen. Je kunt dit oefenen met iemand die je vertrouwt, en die je helpt die grens te stellen zonder je daar schuldig over te voelen."

Hoe pas jij zelfreflectie toe in je dagelijks leven, welke tools gebruik je daarvoor?
"Ik noem het graag Soul searching. Het is iets wat ik de hele dag door doe, in kleine momenten. Het hoeft geen lange meditatie of diepgaande sessie te zijn. Het kan al beginnen met een eenvoudige vraag: hoe voel ik me nu, na dat gesprek of na die activiteit? Wat deed dat met mijn energie? Door steeds weer kort te reflecteren op hoe ik me voel en wat ik nodig heb, leer ik veel over mezelf en kan ik sneller schakelen wanneer ik merk dat ik uit balans raak. Een belangrijke tool die ik hierbij gebruik is bijvoorbeeld een bodyscan, die ik kort en efficiënt doe om te voelen waar spanning zit. Daarnaast gebruik ik ook reflectievragen, zoals in mijn reflectiedagboek, dat mensen op mijn website kunnen downloaden."


Hoe ga je te werk bij het vaststellen van je eigen ontwikkelingsdoelen?
"Ontwikkelingsdoelen zijn essentieel om verder te groeien. Voor mij begint het met een duidelijk besef van waar ik sta en wat ik wil bereiken. Dat kan gaan over mijn werk, zoals het schrijven van een boek, maar ook over persoonlijke aspecten, zoals het verbeteren van mijn veerkracht. Ik stel mezelf regelmatig vragen zoals: 'Welke projecten staan er op mijn programma?' of 'Wat wil ik bereiken in dit stadium van mijn leven?' Als ik merk dat iets niet goed voelt of niet bijdraagt aan mijn missie, dan moet ik kritisch zijn en dat durven loslaten. Zo heb ik geleerd dat ik bijvoorbeeld niet meer dan drie à vier cliënten per dag kan zien in mijn praktijk. Ik heb dat getest en geoptimaliseerd tot ik vond wat voor mij werkt."


Het verschil tussen breinbewust en breinvriendelijk handelen. Kun je uitleggen wat je daarmee bedoelt en hoe je dat toepast in je leven?
“Breinbewust zijn betekent dat je beseft dat je brein grenzen heeft en niet alles kan verwerken. Ons brein is niet gebouwd om continu te multitasken of constant blootgesteld te worden aan digitale prikkels. Breinvriendelijk handelen betekent dat je actief keuzes maakt die je brein ondersteunen, zoals het nemen van regelmatige pauzes, focus houden op één taak, en bewust tijd vrijmaken voor ontspanning. In mijn eigen leven heb ik bijvoorbeeld geleerd om geen multitasking te doen en zorg ik ervoor dat ik regelmatig even uitlog van digitale platforms om mijn brein de rust te geven die het nodig heeft."


Je benoemt vaak hoe belangrijk zelfzorg is en dat je regelmatig moet evalueren wat je nog nodig hebt. Hoe ziet die zelfreflectie eruit voor jou, en hoe pas je dat toe in het dagelijkse leven?
"Zelfreflectie is voor mij een continu proces. Doorheen de dag check ik regelmatig in bij mezelf: hoe voel ik me? Wat heeft vandaag mijn energie gegeven en wat heeft het gekost? Ik ben heel bewust bezig met het zoeken naar wat werkt voor mij in het moment. Daarnaast heb ik vaste momenten ingepland waarin ik wat dieper reflecteer, zoals op het einde van de dag of de week. Dat helpt me om patronen te zien en mijn zelfzorg daarop aan te passen. Het gaat om flexibel blijven en durven aanpassen wat nodig is om goed voor jezelf te blijven zorgen."


In je boek heb je het ook over het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn. Waarom is dat zo belangrijk, en hoe motiveer je mensen om die verantwoordelijkheid te nemen?
"Verantwoordelijkheid nemen is echt de sleutel tot verandering. Niemand anders kan jouw leven voor je leiden of jouw keuzes maken. Vaak zitten mensen vast in een patroon omdat ze denken dat ze geen invloed hebben op hun situatie, maar er zijn altijd keuzes die je kunt maken, hoe klein ook. Het begint bij bewustwording: erkennen dat je bijvoorbeeld overprikkeld bent of dat je niet gelukkig bent met bepaalde aspecten van je leven. Vanuit die bewustwording kun je stap voor stap actie ondernemen. Het is niet altijd makkelijk, en soms betekent het dat je moeilijke keuzes moet maken, zoals je werk aanpassen of bepaalde relaties herzien. Maar door verantwoordelijkheid te nemen, krijg je de controle terug over je leven en kun je werken aan je welzijn."


Je gebruikt in je boek ‘Van rush naar rust’ de term 'collateral beauty' om te beschrijven hoe moeilijke situaties vaak onverwachte voordelen brengen. Kun je dat toelichten?
"Ja, ik geloof heel sterk in het concept van 'collateral beauty'. Wanneer je iets moeilijks meemaakt, zoals een ontslag of een persoonlijke crisis, voelt dat op dat moment als een ramp. Maar vaak, als je later terugkijkt, zie je dat het je juist nieuwe kansen heeft gebracht. Het ontslag kan je bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om eindelijk die stap te zetten naar het werk waar je echt blij van wordt. Dit is geen kwestie van positief denken, maar meer van erkennen dat elk moeilijk moment ook deuren kan openen naar groei en nieuwe mogelijkheden. Het vergt vertrouwen in het proces en een open houding om de lessen te zien die in die situaties verborgen liggen."

Wil je meer leren over hoe je van stress naar veerkracht kunt gaan en praktische tools ontdekken om je welzijn te verbeteren? Bezoek dan Séverine’s website op www.vanstressnaarveerkracht.be voor meer informatie en inspiratie.

Lees Séverine’s nieuwste boek: 100+ lifehacks voor een eenvoudiger leven met hoogsensitiviteit uitgegeven bij Pelckmans.
Een grappig, sensitief en compact boekje. Met 20 dilemma’s en honderden tips & tricks. Herkenbaar voor HSP’s én laagdrempelig voor dierbaren van HSP’s. Een perfect go to hebbeding met concrete tips én fantastische illustraties van Marloes De Vries.

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...