Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Multiple Sclerose: wat is het en waarom is vroege diagnose belangrijk?

Gezond.be
4 min read

Het verloop van MS is onvoorspelbaar. Sommige patiënten ervaren slechts milde symptomen, terwijl anderen een snelle en ernstige progressie zien. Er zijn verschillende vormen van MSingen en treft vooral jongvolwassenen. Wist je dat er in België ongeveer 11.000 mensen met MS leven en wereldwijd bijna 2,9 miljoen?

Dit jaar ligt de focus van de campagne op "Mijn Diagnose", waarbij het belang van een vroege en nauwkeurige diagnose centraal staat om de ziekte te vertragen en de levenskwaliteit te verbeteren. In dit artikel bespreken we wat MS is en de uitdagingen voor patiënten en zorgverleners.

Wat is Multiple Sclerose?

MS is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn oogklachten, gevoelsstoornissen, krachtsverlies, coördinatiemoeilijkheden, vermoeidheid, blaasproblemen en geheugenproblemen.

Oorzaken van MS

De precieze oorzaak van MS is nog niet bekend. Vermoedelijk gaat het om een combinatie van omgevingsfactoren, erfelijke factoren en levensstijl. Die verschillende factoren kunnen op elkaar inwerken en leiden tot MS. Roken en bepaalde infecties zijn bekende risicofactoren. Bovendien komt de ziekte vaker voor in gematigde klimaten verder van de evenaar.

Ziekteverloop

Het verloop van MS is onvoorspelbaar. Sommige patiënten ervaren slechts milde symptomen, terwijl anderen een snelle en ernstige progressie zien. Er zijn verschillende vormen van MS:

  • Relapsing-remitting MS (RRMS): Dit is de meest voorkomende vorm, waarbij patiënten perioden van nieuwe of verergerende symptomen ervaren, gevolgd door perioden van herstel.
  • Primair progressieve MS (PPMS): Hierbij is er vanaf het begin een gestage progressie van symptomen zonder relapsen.
  • Secundair progressieve MS (SPMS): Na een initiële fase van relapsing-remitting kan MS overgaan in een secundair progressieve fase, waarin de ziekte langzaam verslechtert zonder duidelijke relapsen.

Diagnose van MS

Omdat MS een zeer complexe aandoening is met verschillende vormen en vele symptomen, is het niet gemakkelijk om de ziekte vast te stellen. De diagnose wordt gesteld op basis van klinische evaluatie, MRI-scans en soms ruggenmergvloeistofanalyse. MRI-scans zijn cruciaal om de aanwezigheid van littekens of laesies op de hersenen en ruggenmerg aan te tonen. Hoe vroeger MS ontdekt wordt, hoe beter, omdat de behandeling dan kan helpen om de progressie van de ziekte te vertragen.

Behandeling van MS

Hoewel er geen genezing voor MS bestaat, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar die helpen om de ziekte onder controle te houden en de symptomen te beheersen. Daarnaast zijn er therapieën zoals fysiotherapie die mensen met MS helpen hun mobiliteit en onafhankelijkheid zo lang mogelijk te behouden.

Laten we op deze Wereld MS-Dag samenwerken om meer mensen bewust te maken van MS, vroege detectie te stimuleren en ervoor te zorgen dat iedereen die getroffen is toegang heeft tot de beste zorg

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…