Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van ashwagandha

Gezond.be
4 min read

Ashwagandha is een geneeskrachtig kruid met een lange geschiedenis. Het is een van de belangrijkste kruiden in Ayurveda, een oude studie van natuurlijke genezing die al meer dan 6.000 jaar wordt beoefend in India. Maar waarom is ashwagandha zo goed voor onze gezondheid en wat zijn de risico’s? Apotheker Dirk Christiaen van Metis Supplements geeft duiding.

Hoewel het bekend staat als ashwagandha, wordt de kleine struik oorspronkelijk uit Oost-Azië en Noord-Afrika in veel onderzoeken aangeduid als Withania somnifera. Enkele traditionele en medicinale toepassingen van ashwagandha zijn onder andere: Het bevorderen van een langere levensduur, het verminderen van stress en het behandelen van chronische ziekten

 Moderne onderzoeken bevestigen een aantal van deze beweringen en wijzen op extra mogelijke gezondheidsvoordelen. Ashwagandha bestaat uit voedingsstoffen met ontstekingsremmende, hersenbeschermende en stressverlagende eigenschappen die je lichaam kunnen beschermen tegen vele ziekten.

Gezondheidsvoordelen

In de Ayurvedische geneeskunde staat ashwagandha vooral bekend om zijn stemmingsverhogende effecten. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het potentieel ervan om klinische depressieve stoornissen te behandelen. Studies tonen aan dat de effecten vergelijkbaar zijn met gangbare voorgeschreven antidepressiva.

Deze bevindingen sluiten aan bij lopend onderzoek naar de potentie van het kruid om een breder scala aan cognitieve ziekten te behandelen, zoals Parkinson, Huntington en Alzheimer. Ashwagandha kan ook nuttig zijn voor mensen met ADHD.

Onderzoek toont ook aan dat het innemen van ashwagandha je extra gezondheidsvoordelen kan bieden.

Stressvermindering

Cortisol is een hormoon dat je lichaam vrijgeeft als reactie op stress, waardoor je vecht-of-vluchtreactie wordt geactiveerd. Hoge en chronische stressniveaus hebben na verloop van tijd ernstige gezondheidseffecten, waaronder verminderde immuniteit, hartproblemen en problemen met het zenuwstelsel.

Studies tonen aan dat ashwagandha de cortisolniveaus in je lichaam verlaagt, waardoor stress en de symptomen zoals een verhoogde bloeddruk en hartslag verminderen. Het helpt ook bij het blokkeren van zenuwstelselactiviteit die verband houdt met aandoeningen zoals gegeneraliseerde angststoornis, slapeloosheid en klinische depressie.

Verlaagd risico op chronische ziekten

Ashwagandha heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel ontsteking een natuurlijke reactie is op infectie of stress, wordt chronische ontsteking in de loop van de tijd in verband gebracht met hartziekten, diabetes, kanker, artritis en darmziekten.

Het kruid bevat ook hoge niveaus van veel antioxidanten die je cellen beschermen tegen schade die veroorzaakt kan worden door veroudering, je omgeving en levensstijl. Studies hebben ontdekt dat deze antioxidanten in het bijzonder een gezonde activiteit van de hersenen en het zenuwstelsel ondersteunen.

Er wordt al lang gedacht dat ashwagandha het geheugen en de concentratie verbetert. Hoewel modern onderzoek nog aan de gang is, tonen vroege studies aan dat het je cognitieve prestaties kan verbeteren en het risico op cognitieve achteruitgang en ziekten in verband met ouderdom kan verminderen.

Verlaagd risico op diabetes

Onderzoek suggereert dat ashwagandha kan helpen bij het beheersen van je bloedsuikerspiegel en mogelijk insulineresistentie kan verlagen – een aandoening waarbij het lichaam suikers niet goed gebruikt. Wetenschappers suggereren dat ashwagandha kan helpen bij het voorkomen en behandelen van diabetes en andere stofwisselingsstoornissen.

Risico’s

Ashwagandha wordt al duizenden jaren veilig gebruikt om de gezondheid te bevorderen en een breed scala aan aandoeningen te behandelen. Het kruid heeft echter een krachtig voedingsprofiel dat gezondheidsrisico’s kan vormen voor sommige mensen. Praat met je dokter voordat je ashwagandha aan je dieet toevoegt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…