Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De kracht van complimenten

Gezond.be
3 min read

Complimenten zijn een krachtig instrument dat verder gaat dan alleen maar vriendelijke woorden. Ze hebben de kracht om zowel de ontvanger als de gever ervan positief te beïnvloeden. Het geven van een compliment kan iemands zelfvertrouwen vergroten, hun dag opfleuren en zelfs hun prestaties verbeteren. Aan de andere kant kan het ontvangen van een compliment iemands gevoel van eigenwaarde versterken en hen motiveren om nog beter te worden.

Positieve invloed op zelfvertrouwen

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat complimenten ons zelfvertrouwen positief beïnvloeden. Als we een compliment krijgen, voelen we ons gewaardeerd en erkend voor wat we hebben bereikt of wie we zijn. Dit versterkt ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, waardoor we beter in staat zijn om uitdagingen aan te gaan en onze doelen te bereiken.

Een studie in het tijdschrift 'Psychological Science' toonde aan dat complimenten niet alleen ons zelfvertrouwen vergroten, maar ook onze motivatie om beter te presteren. Mensen die regelmatig complimentjes krijgen, voelen zich gemotiveerd om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en succesvol te zijn.

Versterking van relaties

Complimentjes kunnen ook een positieve invloed hebben op onze sociale relaties. Het geven van een gemeend compliment kan anderen laten zien dat we hen waarderen en respecteren. Dit creëert een gevoel van verbondenheid en kan leiden tot sterkere banden tussen mensen.

Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van California toonde aan dat het ontvangen van complimenten ons brein op dezelfde manier activeert als beloningen zoals geld of voedsel. Dit suggereert dat complimentjes een krachtig middel zijn om positieve emoties en gevoelens van genegenheid op te wekken, zowel bij de ontvanger als bij de gever.

Positieve invloed op gezondheid

Naast het verbeteren van ons zelfvertrouwen en onze relaties, hebben complimenten ook een positieve invloed op onze algehele gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat het ontvangen van sociale steun, waaronder complimenten, kan leiden tot vermindering van stress en angst.

Een studie gepubliceerd in het 'Journal of Personality and Social Psychology' toonde aan dat mensen die regelmatig complimentjes krijgen een betere fysieke gezondheid hebben dan mensen die zelden of nooit complimentjes ontvangen. Het geven en ontvangen van waardering heeft dus niet alleen psychologische voordelen, maar kan ook bijdragen aan een betere lichamelijke gezondheid.

De wetenschap bevestigt wat velen al lang vermoeden: complimenten hebben een krachtige impact op ons welzijn. Ze vergroten ons zelfvertrouwen, versterken onze relaties en dragen bij aan een betere algehele gezondheid. Als we bewust worden van de kracht van complimentjes kunnen we deze waardevolle hulpmiddelen vaker inzetten in ons dagelijks leven.

Dus laten we niet vergeten om anderen te complimenteren en waardering te tonen voor hun inspanningen en kwaliteiten. Het geven van een gemeend compliment kan niet alleen de dag van iemand anders maken, maar ook onze eigen mentale en emotionele gezondheid verbeteren.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…