Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zijn (onterecht) de minst bezochte landen ter wereld

Nona Heremans
10 min read

We staan allemaal te popelen om terug op reis te vertrekken. Maar we moeten er ons ook bewust van zijn dat COVID-19 onze manier van reizen sterk zal beïnvloeden. Een bestemming zonder al te veel andere toeristen is daarom misschien geen slecht idee. Undiscoverd Destinations publiceerde alvast een lijst met de 50 minst gezochte landen ter wereld. En weinig gezochte, en daardoor bezochte, landen wil vaak ook zeggen dat je er als toerist nog vrij kan zijn.

Undiscoverd Destinations is een Travel Agency uit het Verenigd Koninkrijk dat voornamelijk “off the beaten track” bestemmingen aanbiedt. Via Google Search data kwamen ze te weten naar welke landen als toeristische bestemming het minste gezocht wordt. Het bedrijf onderzocht tussen juli 2019 en juli 2020 de zoekgeschiedenis naar ieder land ter wereld, aangevuld met ‘vacation’ of ‘holiday’. We selecteerden alvast enkele landen die toch net iets meer gezocht en bezocht mogen worden en zelfs een plaatsje op jouw bucketlist verdienen. Raadpleeg hier de volledige lijst.

#1 Democratische Republiek Congo

Bovenaan de lijst van minst gezochte bestemmingen staat het tweede grootste land van Afrika. Kortweg DRC ligt in Centraal-Afrika en is omringd door maar liefst negen buurlanden. Vooral avontuurlijke toeristen en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Je vindt er het langste zoetwatermeer ter wereld, Lake Tanganyika, de tweede hoogste watervallen van Afrika, Kalambo Falls en het oudste nationaal park van Afrika, Virunga. Het Nationaal Park Virunga, dat grenst aan Rwanda en Oeganda, staat bekend voor de grote populatie berggorilla’s die er leven. Het park wordt al sinds 1979 beschermd door Unesco maar dat houdt spijtig genoeg de stropers en rebellen niet tegen om het gebied onveilig te maken. Het land is al verschillende jaren politiek onrustig waardoor het er niet altijd even veilig is voor toeristen.

#2 Kosovo

Kosovo, op nummer twee in de lijst, is een gedeeltelijk erkend land in Zuidoost-Europa. In 2008 riep het zijn onafhankelijkheid uit maar door verschillende landen wordt het nog steeds als een provincie van Servië gezien. Net zoals de rest van de Balkanlanden heeft het land prachtige natuur met hoge bergen, spectaculaire watervallen en grote meren. In de zomer is het de perfecte bestemming voor wandelvakanties terwijl je er in de winter op unieke locaties kan gaan skiën. Naast natuur heeft Kosovo ook enkele culturele hoogtepunten. Prizren bijvoorbeeld is, in tegenstelling tot wat vele zullen verwachten van een voormalig Sovjetland, en gezellig stadje met oude moskeeën en kastelen. En ook het eeuwenoude Orthodox klooster in Deçan met zijn prachtige fresco’s is een bezoekje waard.

#9 Comoren

De Comoren is een eilandengroep ten noordwesten van Madagaskar. Het land staat op de negende plaats in de lijst, nochtans heeft het veel weg van een tropisch paradijs. De zandstranden zijn er parelwit en de zee helderblauw. Rondom de eilanden liggen kleurrijke koraalriffen waar verschillende vissen en zeeschildpadden zich goed thuis voelen. De vulkanische eilanden zijn bedekt met tropisch regenwoud. Het eiland Mohéli is bijna volledig beschermd als natuurpark. Middenin de jungle stromen rivieren en watervallen. Op het grootste eiland, Grande Comore, kun je een uitdagende tocht door de bossen maken, tot aan de top van de actieve vulkaan Karthala.

#11 Oost-Timor

Oost-Timor, of Timor-Leste, is het oostelijk deel van het eiland Timor. Terwijl West-Timor nog altijd een deel is van Indonesië werd Oost-Timor in 2002 onafhankelijk verklaard. Het is lang een kolonie van Portugal geweest waardoor het een echte samenvloeiing is van de Portugese en Aziatische cultuur. Het toerisme staat er nog in zijn kinderschoenen en jaarlijks reizen er slechts 1500 toeristen af naar het land. De volledige kustlijn is er nochtans prachtig en vooral het eiland Atauro is de uitgelezen plek om te duiken. In het binnenland kun je de koffieplantages van Hatubuilico bezoeken en de berg Ramelau beklimmen van waar je een geweldig zicht hebt over de rest van het eiland.

#21 Andorra

Andorra is een dwergstaat op de grens tussen Frankrijk en Spanje, middenin de Pyreneeën. Het staat vooral bekend als belastingparadijs, toch is er in het kleine landje nog meer te zien en te doen. In de winter kun je er uitstekend skiën, El Pas de la Casa is het populairste skioord. In de zomer kun je er ook van de prachtige natuur genieten, de wandeling naar Tristaina Lakes is een aanrader. Vanaf de drie bergmeertjes heb je een schitterend zicht op de rest van de Pyreneeën. Onderweg kom je trouwens speciale bloemen tegen die nergens anders te vinden.

#22 Kirgizië

Op de 22e plaats in de lijst staat het Centraal-Aziatisch land Kirgizië. De hoofdstad Bisjkek, in het noorden, is een relatief jonge en typische Sovjetstad. De pleinen zijn er daarom groot, de straten breed en de standbeelden hoog. Het land bestaat voor 70% uit bergen en dat levert spectaculaire uitzichten op. Ook de verschillende bergmeren zijn adembenemend. Het Issyk koelmeer is het grootste van het land en ligt op 1606 meter boven het zeeniveau. Er rond vind je verschillende traditionele yurtkampen en thermale bronnen. En vooral het appelblauwzeegroene Ala-Kul meer, dat nog een stuk hoger is gelegen, is een must see van Kirgizië.

#24 Armenië

Armenië, in de Zuidelijke Kaukasus, ligt geografisch gezien in Azië maar cultureel en historisch is het eerder een Europees land. Het is een van de oudste Christelijke landen ter wereld en je vindt er daardoor eeuwenoude kloosters en kerken te midden van het bergachtige landschap. De kloosters Khor Virap en Sanahin zijn absoluut een bezoekje waard. Het Sevanmeer is het grootste van de Kaukasus en de favoriete vakantiebestemming van de Armeniërs zelf. Aan de westelijke oever ligt de Noradus begraafplaats met typische Armeense gedenkstenen die dateren 10e eeuw.

#32 Brunei

Brunei is een klein landje in Zuidoost-Azië dat volledig omringd wordt door Maleisië. Het land werd rijk door de zijn olie- en gasvelden en dat kun je duidelijk zien aan de vele luxueuze paleizen. Ook de goud en witte Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee, in de hoofdstad, is daar een mooi bewijs van. In de hoofdstad ligt ook het grootste waterdorp van de wereld, Kampong Ayer. Hier zijn alle huizen en straten op palen boven de rivier gebouwd. Verder beschikt het landje over een mooie kustlijn en grote stukken ongerept regenwoud. Ulu Temburong National Park kreeg de bijnaam ‘de groene juweel van Brunei’ en is enkel bereikbaar per boot. Er zijn verschillende uitkijkpunten en paden die door de boomtoppen lopen.

#39 Sierra Leone

Aan de westkust van Afrika ligt Sierra Leone en wordt ook wel ‘het land met de mooiste kusten van Afrika’ genoemd. De bevolking is er arm ondanks de natuurlijke bronnen, voornamelijk goud en diamanten, dat het land bezit. Het beschermde natuurreservaat Tiwai Island is een eiland in het midden van de Moa-rivier. Er leven verschillende soorten exotische vogels, apen en een grote populatie dwergnijlpaarden. Ook voor de kust van Sierra Leone vind je enkele bijzonder eilandjes. De Turtle Islands liggen op drie uur varen van de hoofdstad Freetown en er is amper toeristische infrastructuur. Daarom leven de oorspronkelijke bewoners er nog op een zeer traditionele manier.

#42 Bahrein

Bahrein is een rijke oliestaat in het Midden-Oosten dat bestaat uit 33 eilanden. Rondom de eilanden liggen verschillende scheeps- en vliegtuigwrakken en de koraalriffen vlakbij zijn buitengewoon. Daardoor is de eilandengroep een duikersparadijs en parelvisserij is er een belangrijke industrie. De hoofdstad van Bahrein, Manamah, heeft enkele moderne wolkenkrabbers maar ook nog traditionele islamitische gebouwen zoals het koninklijk paleis, de moskee en de soek. Centraal op het grootste eiland staat de Boom des Levens. De eenzame boom leeft er al zeker vierhonderd jaar in het droge woestijngebied en het blijft een raadsel van waar het zijn water haalt.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…