Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rode bietensap: een krachtig drankje voor je gezondheid

Gezond.be
3 min read

Rode bietensap is niet alleen een kleurrijk en smaakvol drankje, maar het zit ook boordevol gezondheidsvoordelen. Laten we dieper ingaan op waarom je dit sapje vaker op je menu zou moeten zetten.

Is rode bietensap supergezond?

Rode bieten zijn groenten die veel nitraat bevatten, net als selder, rucola, sla, spinazie, radijsjes en peterselie. De gunstige effecten op prestaties en uithouding worden toegeschreven aan het nitraatgehalte. Dit gehalte schommelt in functie van de seizoenen en het licht.
Hoe minder licht, hoe meer nitraten. Wintergroenten bevatten daarom meer nitraten dan zomergroenten.

Nitraat zelf heeft geen direct effect op het lichaam: 25% van wat we aan nitraat binnenkrijgen gaat naar de speekselklieren, de rest wordt uitgescheiden via de urine. In de mond wordt nitraat door mondbacteriën omgezet in nitriet. Van het nitriet in het ingeslikte speeksel wordt een gedeelte in de maag omgezet in stikstofmonoxide en opgenomen in het bloed. Stikstofmonoxide heeft gunstige effecten op de gezondheid: het werkt bloeddrukverlagend (goed voor het hart) en verhoogt de natuurlijke bescherming tegen infecties.

Daarenboven gaan de energiefabriekjes in de spiercellen (mitochondriën) zuiniger werken: ze verbruiken minder zuurstof voor dezelfde prestatie. Hoe efficiënter het lichaam met zuurstof omspringt, hoe beter het uithoudingsvermogen.
Het is bewezen dat sporters die dagelijks een halve liter rode bietensap drinken (met 250 tot 500 mg nitraat) ietsje beter presteren. Bijvoorbeeld, op een tijdrit van 40 km zal een fietser die rode bietensap drinkt 2,8% beter presteren.

Wie een wedstrijd in het vooruitzicht heeft, drinkt het sap vanaf 6 dagen voor de competitie. Zorg wel dat je rode bietensap koopt met het juiste nitraatgehalte. Er zijn heel wat sapjes op de markt met een laag nitraatgehalte en die hebben geen dergelijk effect.

Recept: verfrissende rode bietensap

Wil je zelf aan de slag met bietensap?
Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten:
· 2 middelgrote rode bieten
· 1 appel
· 1 wortel
· 1 stengel bleekselderij
· een snufje gember (optioneel)
· water

Bereiding:
Schil de bieten, appel en wortel en snijd ze in stukken.
Doe alle ingrediënten in een blender of sapcentrifuge.
Voeg een beetje water toe en blend tot een sap.
Giet het sap door een zeef om eventuele vezels te verwijderen.
Serveer gekoeld en geniet van je verfrissende rode bietensap!

Proost op je gezondheid!

Door Gezond.be

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…